1

Temat: smr 510 - ogromny problem z oponą - poważnie haczy o łańcuch

jak w temacie ...
ma ktoś doświadczenie / może pomoc?

smr510 z tyłu felga 5 cali. była opona pirelli corsa slick.
założyłem wczoraj dunlop supersport 160 i praktycznie 10 km i jest po rancie.

haczy tak na 3 - 4 mm.

na jakich rozmiarach opon jezdzicie?

bede wdzieczny za kazda pomoc

2

Odp: smr 510 - ogromny problem z oponą - poważnie haczy o łańcuch

nie ma co panikować bo to jest norma
jak masz miejsce z drugiej strony między wahaczem a oponą to przeciągnij na szprychach ze 2mm albo wsadź dystans pod zębatki

3 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2011-05-13 15:42:55)

Dokładnie nie ma co panikować... mi w CRFie "wadzi" tak od samego początku, zebrało już więcej niż pół centymetra mięsa na całym obwodzie opony... powtarzam to wszystkim, tam jest bardzo dużo gumy i może się zdzierać nawet 10 tysięcy km.  ;)
Nie ma to jakiegoś strasznego wpływu na jazdę tak i na bezpieczeństwo.  :)

Chociaż rozumiem że może to drażnić... perfekcyjnych estetów  ;)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

4 Ostatnio edytowany przez maniek-rr312 (2011-05-13 15:45:33)

najlepiej tak jak Materka mówi przeciagnij na prawą stronę felge. Ja mam w swojej SM510R felge 5,5 i jest spoko.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

5

ok. sounds like rozwiązanie.

podpowiedz do przeciagania - wszytskie szprychy na prawo dokrecam, na lewo popuszczam?

dzieki z gory

6

wpierw popuszczasz lewą stronę, a potem napinasz prawą

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

7

doooobra, ze obok mam serwis ktm poszedełem po prośbie pożyczyć klucz do nypli.

a facet mi na to abym tego przypadkiem nie robił i czy słyszałem takie słowo JEDNOSLAD....
i zgłupiałem ... bo w sumie ma rację, do tego jak ma sie kwestia różnic wytrzymałości bocznej - jedna szprychy będą bardzie, a drugie mniej pionowo .... czy przesadzam?

myślę, że:
1. cieńszy łańcuch - odpuścić sobie o-ringi
2. ew podkładka pod zębatki a jeśli się nie da to już tylko pod tylną - będzie przekoszony ale coż

a facet mi poradził aby wziąć bosza i wyrównać opone ....

help.

8

Ja pierdykam jakie kombinacje, przecież Sebek napisał że nie ma co panikować a jeżeli jest ktoś estetą jak ja :) to niech sobie wsadzi 150-tkę. Koniec kropka żadnych dystansów i przęciągania !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Najlepsze MOTO to SUPERMOTO

9

ja też nie ogarniam, jako można z jednoślada robić prawie dwu ;) Seba dobrze gada, ja mam tak samo i nic się nie dzieje, zamiast 150 mam 160 i poszarpało lekko opone i teraz jest ok ;) a jak chcesz mieć porządnie to kup 150 jak Supermoto radzi...

10

wiem, ze 150 bedzie gralo git, ale z drugiej strony mam felge 5 i balem sie ze 150 kiepsko spasuje, plus byla w nim 160 i byla lekko - bardzo lekko muskana.

no coz, nie pozostaje mi rzeczywiscie nic jak to wyrownac aby przy kazdym ruszaniu nie chcialo wciagac lancucha do wahacza (bo narazie bardzo chce) a potem ew dalej rozwijac zajawki estety i szukac odleglosci.

co do dwuslada: wydaje mi sie prawda, ze jesli tylnie kolo przesuniesz z osi przedniego to chyba nie bedzie sluzylo geometrii i skladanie sie w jedna strona bedzie inne od skladania sie w druga ... chyba, ze sa inne opinie. 

maniek-rr312 - a Ty jaki masz rozmiar opony przy 510? sadze, ze przy feldze 5,5 to mniej niz 160 raczej nie i jesi moge sie zapytac - to jaka opone?

btw, mam nadzieje ze rozkmnia temetu komus moze sie w przyszlosci przydac

jak by co to jutro od 15 jestem w wyrazowie i zainteresowanym chetnie pokaze na czym polega problem ;-)

11

jak nie chcesz przeciągać to nie przeciągaj i wsadź dystanse tylko nie za duże żeby ramy nie szarpało :) ,
ja nie czuję różnicy a mam przeciągnięte,
może Pan z KTM uważa również że jak moto ma jedną tarczę to ściąga przy hamowaniu?

12 Ostatnio edytowany przez crisson (2011-05-13 22:20:45)

to, że jedna 160tka haczy nie znaczy, że trzeba wkładać 150tkę. 160tki różnych producentów/typów mają różne profile i niektóre nie będą haczyć lub będą mniej haczyć.  w moim smr'ze w orygnialnym zestawie kół felga jest inaczej 'scentrowana' w stosunku do felgi niż koła pod deszczówki, które były składane amatorsko.

generalnie jednak ja bym się tym nie przejmował.

crisson
SM450RR

13

Ja mam przeciągnięty na szprychach przód, dodatkowo wsadzone tulejki żeby mi się duży zacisk zmieścił i nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Skręca tak samo w obie strony i nie czuć nic dziwnego. Skoro z przodu nic się nie dzieje, to z tyłu na bank nie powinno, a to w Twoim przypadku chyba najszybsze rozwiązanie.

14

Nawet teamy z MS przeciągają największe problemy są z CRF nawet lekko kantują tylne koło żeby opona się mieściła.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

15

Ja w swojej CRFie mam koło ustawione bokiem, ściągnięte na regulacjach w prawą stronę. Ale nawet nie śmiem tu sugerować takiego rozwiązania... bo to strasznie niebezpieczne.  :D  :D

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR