1

Temat: przerobka wydechu DRZ 400 SM

witam

moze ktos sie orientuje czy latwo przerobic ori wydech w Suzuki DRZ 400 SM ??
chcialem troche odmulic motor i dodac pare Db  :D

Wiem, ze najlepiej by bylo kupic nowke... jakis LeoVince lub FMF ...
ALe ze mi sie lozysko w moto wysralo i mialem kilka innych jeszcze wydatkow to narazie mysle nad przerobka tlumika.

Widzialem ze w innych modelach DRZ bylo dosc latwo wyciagnac z wydechu to sitko i dodawalo to ladny dzwiek basowy...
A w moim wydechu koncowka wydaje sie byc przyspawana na stale... wiec nie ma jak ruszyc...

http://img401.imageshack.us/img401/3074/drz400smblackrhs1024.jpg

Huska 701 '17

2

Odp: przerobka wydechu DRZ 400 SM

Wiertło 8 i dziurki w zaznaczonych miejscach:
http://img9.imageshack.us/img9/8493/drza.jpg
Odmulanie poprzez psucie oryginalnego wydechu- nierealne. Masz za to spore szanse na zmniejszenie mocy w motocyklu.

3

Realne jak najbardziej. Wypruwasz zwężki z środka, rozkuwasz wylot na szerszy i głośniej będzie. Podziała coś jak wyjęcie dbkillera tylko na mniejszą skalę. Może nawet i lepiej ale dupy nie urwie...

4

Konstrukcja wydechu jest odpowiednio policzona- robienie czegoś na oko jak dla mnie nie ma sensu. Jak chcesz to zrobić dobrze, to mam gdzieś przykłady liczenia całego układu wydechowego- w razie co mogę podrzucić scany.

5

Ja bym chcial zobaczyc

fistach ja otwieralem ten tlumik, tam sa 3 komory, raczej ciezko go przerabiac
aha ta koncowka to pic, pod nia jest cos jeszcze, jest nieotwieralny, trzeba ciac

Wgrywam mapki do KTM'ów
tel: 797 237 537

6

ja swój przerobiłem na przelot, kupiłem watę do tłumików, przeciąłem wydech, wywaliłem oryginalne bebechy, została tylko puszka, dopasowałem rurę do szerokości tylnego otworu, nawierciłem w niej baaardzo dużo dziur o średnicy ok 6, wspawałęm, na około dałęm watę, zaspawałem i śmigam. to tak w bardzo wielkim skrócie, jak ktośbędzie zainteresowany mogęzrobić fotki i opisać dokładniej. Koni raczej nie dodaje i nie odbiera ale moment z dołu się poprawił no i dźwięk ;) Piękny bassss ;) pozdro

7

sorki za braki spacji, coś mi klawa szwankować zaczyna;(

8

a przeciąłem dokładnie za tą srebrną końcówką, niestety po zaspawaniu się odbarwiła i musiałem prysnąć na czarno.

9

no to nie bede sie bawil w rozcinanie...
zostawie OEM i dokupie jakis sportowy....

z gory dzieki za info !!

pozdrowka

Huska 701 '17

10

Mozesz podeslac foty przerobek ?

11

nie mam już tego moto i fot.

12

A nie lepiej już zamiast ciąć kupić coś takiego:
[url]http://moto.allegro.pl/tlumik-drz-400-e-oryginal-okazja-i1534714955.html[/url]

13

Panowie, czy wiecie może ile ma średnica rury prowadzącej do tłumika? Jest taka sama jak w E?
Powtarzam rura prowadząca od tłumika> chodzi mi o fragment między kolektorem a tłumikiem kocowym z którym jest zespolona.

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

14

chyba tyle co kolektor, bo skoro kolektor od E jest większy od tłumika w S i SM to znaczy że cały wydech jest większej średnicy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD