46

Odp: husqvarna 570 smr odpalanie

radzio napisał/a:

Dałbym spokój z regulacja gaźnika, jak zacznie robić wszystko to nie będzie miał żadnego punktu odniesienia i w końcu będzie gorzej jak było. Czy trzeba będzie regulować gaźnik to wyjdzie w praniu czyli jak wyjedzie na czarne i polata troche.
Sprzęty wyczynowe łapią temperaturę kilka razy szybciej niz sprzęty uliczne. Tutaj masz 570cc na jednym garnku + dwie małe chłodnice, czyli chłodziwa jest niewiele w stosunku do elementu grzejącego, wiec raczej nie martwiłbym sie na zapas :)

no tez tak mysle  bo jak  kopie to  czuc w miare benzyne  , ja bym na poczatek uregulowal ten niby dzyndzel po lewej co odchodzi od baku  rozebral wyczyscil calego  bo jak wspomionalem poprzedni wlasciciel w 2lata jezdzil 2 tyg tylko a stal teraz z 8-10mies w garazu , wiec porobie poprzykrecam wyreguluje , a jak bedzie asfalt to przejade sie sprawdze zawory itd narazie pierdoly zeby ladnie wygladal :)

47

To normalne jak go zalejesz ;) I regulacja nic tu nie pomoże - trzeba się nauczyć kopać, żeby odpalić, zanim się go zaleje.
Po zalaniu pomaga wykręcenie świecy, opalenie nad kuchenką (porządnie) i kilkukrotne przekopanie bez świecy, żeby wypluć paliwo z cylindra. Zalanego ciężko odpalić.

Jaki "dzyndzel" od baku masz na myśli ?

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

48

Aby łatwiej by nam sie porozumiewało rób zdjęcia, zaznacz na nich co Cie interesuje/ nurtuje i wklejaj z na fotum z pytaniem.  :)

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

49

radzio napisał/a:

Aby łatwiej by nam sie porozumiewało rób zdjęcia, zaznacz na nich co Cie interesuje/ nurtuje i wklejaj z na fotum z pytaniem.  :)

no i tak zrobimy :) ten dzyndzel hehe to jest po prawej stronie baku tzn on reguluje chyba przeplyw paliwa zrobie fotke pokaze :)

50

skoro tyle czasu stał to mogła się woda skroplić w baku. Raz tak miałem w 50ccm. Bardzo trudno odpalał a po zlaniu starej benzyny i zalaniu nowej wszystko było elegancko.

Go big or go home!
Największa forma kontroli jest wtedy kiedy myślisz, że jesteś wolny.

51

Chodzi Ci o kranik?

On nic nie reguluje - po prostu albo jest otwarty i daje benzynę albo nie.
Z prawej strony możesz mieć kranik od rezerwy - trochę nietypowy, fakt - w postaci takiego pokrętła.
Jak zbraknie paliwa w normalnym trybie to wykręcasz to pokrętło, przestawiasz główny kranik na RES i jedziesz na rezerwie.

Sorry, ale z taką znajomością tematu nie powinieneś zabierać się do wnętrzności gaźnika.

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

52

fxrider napisał/a:
tegma napisał/a:

Poprostu sie nie dodaje i tyle, żeby nie zalać

Z tego co wiem ten gaźnik nie ma pompki podciśnieniowej, więc nie bardzo może mieć to wpływ na zalewanie.

tegma napisał/a:

Ciepłe ssanie nie jest po to, żeby nie dodawać gazu bo ono samo podaje paliwo, Ciepłe ssanie podaje dodatkową dawkę POWIETRZA

To ciepłe ssanie daje dodatkowe paliwo czy powietrze w końcu? ;)

tegma napisał/a:

bo jak wiadomo w wyższej temperaturze cylindra potrzeba wiecej powietrza, żeby spalić tą samą ilość paliwa

tu masz rację - dlatego ciepłe ssanie powoduje zubożenie mieszanki (więcej powietrza), a to jak to jest rozwiązane technicznie - czy otwarciem dodatkowego kanału czy lekkim uniesieniem przepustnicy (jak w dellorto z kata) to już sprawa drugorzędna.

tegma napisał/a:

Kolejna sprawa to Ciepłe Ssanie jest raczej w nowszych modelach motocykli gaźnikowych :)

To zerknij na dowolnego kata z oryginalnym gaźnikiem dellorto. Na pewno co najmniej od '94 mają taki wynalazek.

tegma napisał/a:

A następna- Skoro moto cię kopnęło to na bank miałeś źle ustawiony tłok... !!!

niekoniecznie - wystarczyło właśnie otworzyć szerzej przepustnicę. Jest jeszcze ew. kwestia źle ustawionego zapłonu, ale tu sam autor tematu jednoznacznie wskazał na związek między "oddaniem" kopniaka a otwartą przepustnicą przy kopaniu.

pzdr, Adam

bo ono samo podaje paliwo - tu miało być cytuję :) ciepłe ssanie oczywiście daje powietrze, z tymi starczymi ktm - możliwe. Huska ma pompke :)

A jeszcze jedno to pokrętło co wystaje to może chodzi mu o regulacje obrotów?

"Art. 54. Konstytucji RP:
1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

53

Ja miałem ostanio problem z kranikiem , w suzuki dr 650se , za cholere nie chciała odpalić , wiadomo gaznik pod cisnieniowy wiec z kranika czy na "res" czy na "on" paliwo nie powinno spływac z baku , a spływało jak na otwartym :P
Moto stało dwa miesiące nie ruszane , wystarczyło rozebrać kranik i złożyć go z powrotem i od strzała odpaliło.

motoslide.com

54

fxrider napisał/a:

Chodzi Ci o kranik?

On nic nie reguluje - po prostu albo jest otwarty i daje benzynę albo nie.
Z prawej strony możesz mieć kranik od rezerwy - trochę nietypowy, fakt - w postaci takiego pokrętła.
Jak zbraknie paliwa w normalnym trybie to wykręcasz to pokrętło, przestawiasz główny kranik na RES i jedziesz na rezerwie.

Sorry, ale z taką znajomością tematu nie powinieneś zabierać się do wnętrzności gaźnika.

co ty opowiadasz haha :d:d:wiem co to kranik po prostu te husqvarny sa popjeb**ane na maxa wszystko odwrotnie , co do 4T kazdy prawie ma innaczej ,odpalanie itd wysylam ci fotke o to co mi chodzilo :) ja wiem co jak rozebrac wiem jaka to ma funkcje ale jak wyzej napisalem chodzilo mi o regulacje tego , wiesz przez 12 lat bylem za granica dlatego nie znam kilku slow po polsku w kwesti mechaniki :) oto fota  i nie myslcie chodzi mi o (wyczyszczenie gaznika bo i tak juz dlugo stal , zlania z baku paliwa  , od poczatku uregulowac , uregulowac zawory tez i takie tam pierdoly )

[url=http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=594593570.jpg]http://img4.hostingpics.net/pics/594593570.jpg[/url]

55 Ostatnio edytowany przez radzio (2011-01-28 15:10:24)

Po 1 zdjęcie jest za małe, chyba ze ktoś ma taka huske i wie co tam jest, my możemy sie w tej chwili tylko domyślać.
Po 2 Od stania gaźnik sie sam nie rozregulował ani nie zabrudził. Jedyne co może być z nim nie tak to tak jak jeden kolegów pisał wyżej, moze sie skroplić woda w paliwie.
Po 3 Jeżeli to Twoja huśka to gratuluje :D

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

56

no tak jak mowilem jak cos stoi dwa lata to lepiej rozebrac i wyczyscic powiem tak ja na temat tez za bardzo nie wiem i dlatego po prostu lepiej sprawdzic i byc swiadomy stanu :)