1

Temat: DRZ 400...dziwnie odpala

Mam taki problem.Motocykl po postoju minimum 24h. Wyciagam ssanie do konca krece rozrusznikiem i nic. Odpala po 5-6 obrotach walu dopiero gdy odkrece gaz do polowy i pluje z wydechu bardzo intensywnie spalinami i niespalona benzyna. I potem przez reszte dnia odpala od razu bez zadnych problemów. Co powinienem sprawdzic, gdzie zajrzec? Swieca irydowa ok 1 tys km. Filtr czysty itp w sumie wszystko moim zdaniem przejrzane.

2

Odp: DRZ 400...dziwnie odpala

gaźnik regulowany ??

HONDA CAMINO DX<-MAM/YAMAHA TDR 50<-MAM/YAMAHA DT 125X <------- SPRZEDAM/SUZUKI DR-Z 400SM CZARNA OWCA

3

Wszystko poskladane tak jak w instrukcji do dynojeta zapisane. Pływak ustawiony idealnie. Fajnie jakbym to naprawił bo olej juz smierdzi benzyna. Chciałbym sobie z tym poradzic i natychmiast zmienic olej :)

4

jak odkręcasz gaz do połowy na ssaniu to defakto zubażasz mieszankę jaka leci na cylinder, chyba masz za bogato na pilot jet, próbowałeś odpalać na zimno bez ssania?

5 Ostatnio edytowany przez hacker33 (2010-09-20 11:06:58)

Wsadziłeś zestaw Dyno Jeta do gaźnika Mikuni?
Wiesz, że zestaw DJ nie zawiera wszystkich dysz potrzebnych do tej operacji?
Zakupiłeś i wymieniłeś na większą dyszę od wolnych obrotów?
Wykonałeś 3x3?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

Hacker powinieneś jeszcze spytać czy wyszło mu 9!

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

7

Na zamknietym ssaniu i leciutko odkreconym gazie odpala elegancko. 3x3? Jezeli to jest wyciecie otworu na gorze puszki filtra pow, zalozenie akcesoryjnego wydechu i zalozenie dynojeta to tak. Wycieta mam jeszcze duza dziure w boczku. Jaka ta dysze(rozmiar) mam kupic i gdzie ja dostane?

8

A dlaczego masz wyciętą dużą dziurę w boczku?
Na ssaniu nie odpala Tobie w ogóle? Z tego co pamiętam ssanie jest dwu stopniowe i przy takich temp. jak teraz odpala się na tym pierwszym stopniu - krótsze wyciągnięcie dźwigni ssania.
Natomiast dysza od wolnych powinna być 25
Dysza główna 160
I jakieś 2,75 obrotu śrubą od mieszanki.

Możesz spróbować jeszcze coś takiego.
Podejdź do moto,odkręć kranik, odczekaj chwilkę niech się napełni komora pływakowa, następnie raz odkręć manetkę gazu (niech tryśnie paliwa do cylindra), i teraz odpala moto ale nie dotykaj manetki.
Zobacz czy działa.

Napisz jeszcze czy po odpaleniu gada i jeździ tak jak powinien czy coś Ci się nie podoba w pracy silnika?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

9

hacker33 napisał/a:

następnie raz odkręć manetkę gazu (niech tryśnie paliwa do cylindra), i teraz odpala moto ale nie dotykaj manetki.

a że niby w jaki sposób ma to paliwo trysnąć do cylindra od samego zakręcenia manetką na zagaszonym silniku???

10

kildow napisał/a:
hacker33 napisał/a:

następnie raz odkręć manetkę gazu (niech tryśnie paliwa do cylindra), i teraz odpala moto ale nie dotykaj manetki.

a że niby w jaki sposób ma to paliwo trysnąć do cylindra od samego zakręcenia manetką na zagaszonym silniku???

Normalnie ...

jak odkrecasz gaz - wtryskujesz mieszanke do kanałów dolotowych , jak wstrzykniesz jej za dużo to przy odpalaniu zalewasz swiece...

tak samo z kopniakiem- wtryskujesz troche paliwa do kanałów jak kopiesz to sie otwieraja zawory ssace i paliwo wpada do cylindra - jak wtrysnałes za duzo to zalewasz swiece...

Proste

"Art. 54. Konstytucji RP:
1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

11

tegma napisał/a:
kildow napisał/a:
hacker33 napisał/a:

Normalnie ...

jak odkrecasz gaz - wtryskujesz mieszanke do kanałów dolotowych , jak wstrzykniesz jej za dużo to przy odpalaniu zalewasz swiece...

tak samo z kopniakiem- wtryskujesz troche paliwa do kanałów jak kopiesz to sie otwieraja zawory ssace i paliwo wpada do cylindra - jak wtrysnałes za duzo to zalewasz swiece...

Proste

Ale to działa chyba tylko w gaźnikach z pompa przyspieszenia.

LC4 Supermoto - hurtownia frajdy i problemów technicznych

12

miałeś kiedyś wsk- jawe czy cokolwiek - zalałeś ją ?? pewnie nie raz...

"Art. 54. Konstytucji RP:
1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

13

hmmm no zazwyczaj jak sie zaleje to sa wydatki :D

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

14

tegma napisał/a:

miałeś kiedyś wsk- jawe czy cokolwiek - zalałeś ją ?? pewnie nie raz...

Miałem małego 2T i nigdy go nie zalałem kręcąc tylko manetką ;]
dalej się trzymam swojej wersji, że jak gaźnik jest bez pompki to kręcenie manetka bez ruchu tłoka nic nie zrobi ;)

LC4 Supermoto - hurtownia frajdy i problemów technicznych

15

zalezy od gaźnika fcr'y maja pompe reakcyjna i jezeli wykonamy szybki ruch manetka to pompka w gazniku tryska  ;)

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest