Hm, chodzi pewnie o ta opłatę depozytową. Podobno ma to być ok 10zł doliczane do litra oleju. Nie wiem czy to przeszło czy nie ale olej narazie nie podrożał drastycznie.
Ogólnie twierdzą, że chodzi o ekologie "Urzędnicy liczą, że dzięki wprowadzeniu nowej kaucji skutecznie uda się ograniczyć spalanie zużytego oleju silnikowego (jest nielegalne używany do celów opałowych), a to poprawi jakość powietrza."
Ale myślę, że chodzi im o co innego :D
Podrzucę jeszcze wycinek z artkułu:
Zmiany mają wejść w życie od stycznia 2021 roku.
Nowe przepisy i zasady:
Opłata depozytowa będzie doliczana do ceny nowego oleju silnikowego podobnie jak test obecnie przy kaucji doliczanej do akumulatorów.
Kaucja nie będzie pobierana w przypadku równoczesnego zwrotu odpowiedniej ilości zużytego oleju (np. przy zakupie i wymianie w warsztacie).
Systemem poboru i zwrotu opłaty depozytowej zostaną objęte warsztaty i sprzedawcy smarów, czyli np. sklepy motoryzacyjne czy sprzedaż internetowa.
Sprzedawca internetowy będzie musiał wskazać kupującemu miejsce (najbliższe adresowi dostawy), w którym będzie można dokonać zwrotu oleju zużytego i uzyskać zwrot opłaty depozytowej.
Nadzór nad systemem opłaty depozytowej mają sprawować właściwe ze względu na ich siedzibę sprzedawców urzędy skarbowe.
Kupowałem osttanio 5 ipona i kosztowała normalnie, nikt mi nie mówił gdzie mam oddać stary olej (podrzucam kumplowi który ma serwis ciężarówek i ciężkiego sprzetu :D), więc nie wiem czy to już działa czy nie.