Temat: Ktm 690 Smc/r co ile km zmiana oleju ?
Witam, co ile zmieniacie olej w 690 ? Spotkałem się już z wieloma opiniami rozbieżność w nich to od 1kkm do 10kkm :D
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » KTM » Ktm 690 Smc/r co ile km zmiana oleju ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, co ile zmieniacie olej w 690 ? Spotkałem się już z wieloma opiniami rozbieżność w nich to od 1kkm do 10kkm :D
Zależy jaki rocznik. Pierwsze miały w serwisówce 5000 km, późniejsze 7500 km a najnowsze 10 000km. Ja zmieniałem raz do roku bo nie robiłem wielkich przebiegów, albo po ostrzejszym lataniu po torze.
2x w roku, co około 3000 km. Jeżdżę cały rok, jedna zmiana wypada mi po zimie, a druga w wakacje.
Podsumowując. W silniku jest jeden olej do silnika/skrzyni (10w60) 1.7L i deklarowany przebieg na tym to ma być 10k ?
Dla porównania silniki R4 mają 3.7-4.2 i zaleca się zmianę po 6k.
To taki trochę long life jak 30k w samochodach ^^
Ja bym nie jeździł więcej niż 3k na oleju, który ma wspólny obieg ze skrzynią biegów.
Podsumowując. W silniku jest jeden olej do silnika/skrzyni (10w60) 1.7L i deklarowany przebieg na tym to ma być 10k ?
Dla porównania silniki R4 mają 3.7-4.2 i zaleca się zmianę po 6k.
To taki trochę long life jak 30k w samochodach ^^
Ja bym nie jeździł więcej niż 3k na oleju, który ma wspólny obieg ze skrzynią biegów.
Dlatego też bardzo mnie dziwiło to 10kkm :D
Pamiętam gdy jeszcze miałem XR650R olej wymieniałem co 1kkm... Ok 690 nowsza technologia ale żeby aż wymianę oleju przeciągać do 10kkm :D
Spidi, pytanie za 100 pkt.: jakie robisz roczne przebiegi? Jak ostro zapierdalasz?
Levis, silniki R4 mają owszem więcej oleju, ale z tego co pamiętam, jeden filtr oleju a 690 dwa! I dwa sitka! Znając Twoje naukowe podejście i dociekliwość - szczególnie w kwestii 690 - oblicz może algorytm częstotliwości czyszczenia danej porcji oleju w funkcji czasu i będziemy mieli odpowiedź czy to przesadzony "longlife" w stylu samochodów z ostatnich lat, czy spoko norma. ;-)
Spidi, pytanie za 100 pkt.: jakie robisz roczne przebiegi? Jak ostro zapierdalasz?)
Dobre pytanie :) lekko 10kkm tylko że mam trzy moto. Ale mowa tu o 690 wiec myślę że spokojnie 4k w sezonie zrobię nim. Co do zapierdalania zależy od drogi, jak z fajnymi zakrętami to cały ogień :) Kiedy trasa nudna (długie proste) to moto oszczędzam.
gierwi, zabrudzenie oleju to jedno, a przepracowanie to drugie. Jak ktoś ma ochotę niech wymienia co 10k. KTM będzie szczęśliwy jak rok czy 2 lata po gwarancji ktoś do nich przyjdzie po nowy cylinder, tłok czy inne komponenty :)
gierwi napisał/a:Spidi, pytanie za 100 pkt.: jakie robisz roczne przebiegi? Jak ostro zapierdalasz?)
Dobre pytanie :) lekko 10kkm tylko że mam trzy moto. Ale mowa tu o 690 wiec myślę że spokojnie 4k w sezonie zrobię nim. Co do zapierdalania zależy od drogi, jak z fajnymi zakrętami to cały ogień :) Kiedy trasa nudna (długie proste) to moto oszczędzam.
No to pytanie o duże przebiegi możemy pominąć. Jak zmienisz raz na sezon to moim zdaniem spoko.
gierwi, zabrudzenie oleju to jedno, a przepracowanie to drugie. Jak ktoś ma ochotę niech wymienia co 10k. KTM będzie szczęśliwy jak rok czy 2 lata po gwarancji ktoś do nich przyjdzie po nowy cylinder, tłok czy inne komponenty :)
Kurczę, oczekiwałem większego zaangażowania z Twojej strony. Te motocykle robią naprawdę duże przebiegi bez wymian podstawowych elementów konstrukcyjnych, jednak wiem ze nie każdego musi to interesować. Z powodu nadmiaru wolnego czasu popatrzę na grupach których jestem członkiem i może nawet utworzę kolejny "oil thread" ku ogólnej uciesze. Jeśli tak się stanie to podzielę się wiedzą.
Odgrzewam kotleta. 690 smc tak mi leży pod ręką że nawinąłem od poczatku sezonu 6500+km Olej zmieniam co 2200/2400km. Po tym przebiegu da się jeszcze rozpoznać kolor oleju. Leje Motul 7100 10w60. Filtry wymieniam co wymianę oleju.
Co ile wymian wymieniacie o-ringi i podkładkę pod spust. W DR-Z miałem w zwyczaju co wyminę wymieniać i dzięki temu nigdy nic się nie pociło, ale tam było o wiele mniej.
Jeżeli wymienia się 2x do roku to trochę tych uszczelnień jest:
2 x o-ringi pod dekiel filtra oleju
2 x o-ringi pod śrubę dodatkowych filtrów
4 x o-ringi na te dodatkowe 2 filtry
1 x o-ring korek wlewu
1 x podkładka pod spust
Nigdzie nie ma info co ile należy je wymieniać?
Ja wymieniam co 3 wymianę oleju. Nie przez to że już trzeba tylko profilaktycznie :P
Ja jedynie wymieniam ta miedziana podkładkę
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » KTM » Ktm 690 Smc/r co ile km zmiana oleju ?
Wygenerowano w 0.062 sekund, wykonano 68 zapytań