Temat: Wymiana oleju w DR-Z400 SM
Siema
Od dziesięciu lat zimowałem moto w serwisie i tam mi robili przegląd z wymianą oleju.
Teraz chciałbym to robić sam.
Niestety nie znalazłem info na temat drobnych szczegółów związanych z wymianą.
Filmiki typu laska wymienia olej... sorry ale takie info to w instrukcji DR-Z są:
chodzi mi głównie o 3 rzeczy:
1. W instrukcji nie ma nic o jakimś sitku, hacker33 kiedyś wrzucał fotki, ale nie działają
2. Czy przy każdej wymianie, wymieniacie ten o-ring duży na deklu, jeśli tak to gdzie go kupić
3. Na fakturach widnieje pozycja podkładka 12mm 94109-12000 a na jednej 94109-1400, to jakiś błąd, czy 14mm jest z silnka a 12mm z ramy
Na ostatniej fakturze nie było podkładki i wyciekał mi olej. Musiałem użyć dużo większej siły niż ta z serwisówki.
Wolałbym przy każdej wymianie wkładać nową i mieć święty spokój, niż ukręcić gwint próbując uszczelnić.
Macie jakąś radę jakiej uszczelki użyć (miedziana, aluminiowa, ...) jakie wymiary i gdzie kupujecie.
Tylko nie nabijajcie się ze mnie. Dla was to mogą być śmieszne pytania, ale dla osoby która to będzie robić to daleko od domu i sklepów, to ważne by mieć wszystko wcześniej i nic nie ciekło po skręceniu