1

Temat: Jaki olej KTM Lc4 ?

Witam

Przymierzam się do zakupu oleju i filtrów do ktm'a lc4. Obecnie mam zalany silnik motulem 5100 10w40. Chciałbym zmienić na jakiś 'lepszy' olej i decyzja padła na motula 300v. I tutaj pytanie czy warto zmieniać olej własnie na ten. Słyszałem o nim bardzo dużo +. Natomiast jest to olej do motocykli na tor i trzeba go dosyć często zmieniać. Ja osobiście nie jeżdzę na tor i moja jazda jest skupiona po mieście i odcinkach 100km. I własnie myśle czy jest sens zmieniać olej na tego motula? Czy może jest jakiś inny fajny olej do supermociaka o którym nie wiem? Rozmawiałem z paroma motocyklistami i doradzali mi abym pozostał  przy 5100 bo 300v przy moich wymaganiach nie spradzwi się. Proszę o Waszą pomoc.

2

Odp: Jaki olej KTM Lc4 ?

Ja do mojej 640 lałem 300v 15w50. Chciałem motorexa, ale jakoś padło na motula. do 690 będę lał motorexa jak poprzednik.

KTM 690 SMC

3

Jak chcesz lać DOBRY olej to "Bel Ray EXS 10W50", lub Liqui Moly, lub Ipone Katana

EXC 300 TPI 2019

4

+1 dla Ipone Katana

Honda XR400R Enduro || Honda XR650R SM

5

kotkun napisał/a:

Jak chcesz lać DOBRY olej to "Bel Ray EXS 10W50", lub Liqui Moly, lub Ipone Katana

kolega dobrze prawi, dodam jeszcze ENI

https://www.bikepics.com/members/81

6

Nie słyszałem jeszcze opinii o bel ray. Może warto zaryzykować i kupić. Tylko czy ten olej spełni moje wymagania ? Jak już mówiłem nie jeżdzę po torze w ogóle, jedynie co to miasto i odcinki 100km.

7

Ja lałem EXS 2 razy , jakieś 4k km zrobiłem. Miałem też motorex power synt i 300v. Motul mi się jakoś dziwnie pienił, a innych różnic nie zauważyłem.

WR250X -> Husaria 701

8

No właśnie motula 5100 kupię albo exs. Nie mam przekonania do bel raya jakoś

9

fulas napisał/a:

Nie słyszałem jeszcze opinii o bel ray. Może warto zaryzykować i kupić.

Połowa USA na tym jeździ. Nie bardzo rozumiem jakiego ryzyka się obawiasz, jak kupujesz gdzieś przy rowie a'la ''olej z niemiec'', to w najgorszym przypadku dostajesz 10W40 samochodowy.

EXC 525 in progress

10

na oleju bel ray jeździłem  na dr 650
był to bel ray przeznaczony do jednocylindrowców chłodzonych olejem i w porównaniu z motulem którego używałem wcześniej był znacznie lepszy , temperatura oleju była o kilka stopi niższa po jeździe w porównaniu z motulem (tylko ten belray kosztował 3 razy tyle co motul 5100 ,ale warto było)

300v lałem w aucie i silnik przy rozbiórce był czyściuteńki , wszystko wyglądało w środku jakby było nowe lub przed chwilą wyczyszczone
minus był taki że jest to bardzo rzadki olej o auto trochę go wypijało przy ostrzejszej jeździe (więcej niż na zwykłym motulu )

Także polecam jak najbardziej te dwie formy

Na olejach liqy moly nie jeździłem , ale wszelka chemia którą produkuje ta firma (środki do czyszenia wtrysków , i wszelakiej maści polepszacze itp zdecydowanie są na tą chwile zdecydowanie najlepsze także sądzę że oleje też trzymają wysoki poziom

Pamiętajcie żeby oleje kupować w sprawdzonych hurtowniach i spojrzeć zawsze na kraj pochodzenia , bo po tym idzie najszybciej rozpoznać podróbkę bo firmy takie jak motul mają tylko jedną rozlewnie

KTM 690 SM Prestige

11

igri72 jaki dokładnie to był olej bel raya ? Ten o którym piszemy obecnie?

12

z tego co pamiętam to był to bel ray Thumper

KTM 690 SM Prestige