1

Temat: KTM 690 SMC, gaśnie, nierówne pracowanie.

Jako że jest to mój pierwszy post na forum to witam wszystkich serdecznie.
Pogrzebałem trochę na forach (zarówno na tym jak i na anglojęzycznym) i trochę wiedzy przybyło na temat mojej maszyny (dziękuję wszystkim) i doszedłem do miejsca gdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi co gnębi ten motocykl.
Maszyna KTM 690 SMC z 2011 evo kit 1 (modyfikacja filtra powietrza, tłumik akra, mapy) (chyba nawet widziałem ją dwa razy na tym forum ;)). Podczas gdy uruchamiam ją na zimnym silniku obroty skaczą, co chwila gaśnie, na ciepłym silniku dzieje się tak samo gdy zaleję ją paliwem 98. Jeśli przysłonię jej tłumik jakąś szmatą to suytuacja się stabilizuje. Tak samo praca silnika reguluje się gdy przełączę go na tryb standard. Na trybie power gdy się zagrzeje czuć że dławi się na ułamki sekund po odkręceniu manetki i ogólnie mam wrażenie że nie jest już tak energiczna katiuszka jak kiedyś. A teraz moje pytania:

1. Czy jest ktoś z małopolski lub sąsiedniego województwa kto pomógłby wyregulować, naprawić maszynę?
2. Jakieś pomysły co może ją dręczyć? Porady za co się zabrać w diagnozowaniu.
3. Czy mod 2 i 3 biegu poprzez odpięcie odpowiednich przewodów wpływa na automatyczną 15 minutową kalibrację? Czy nadal ma sens po takim zabiegu?
4. Ktoś wie gdzie jest newralgiczne miejsce które po myciu sprawia że motor nie chce zapalić (podejrzewam okolice świecy ale może ktoś ma inne sugestie)

Motor był u mechanika ale ciężko o kogoś kto poza regulacją zaworów bardziej z sercem przyłoży się do diagnostyki.
Pozdraiwam

2

Odp: KTM 690 SMC, gaśnie, nierówne pracowanie.

Wyjąłeś dB killer?
Przeprowadź kalibrację przepustnicy i 15 minut i powinno być git.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

3

Odp: KTM 690 SMC, gaśnie, nierówne pracowanie.

Było na forum milion takich tematów - poszukaj.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD