1 Ostatnio edytowany przez BATM (2016-11-05 17:28:56)

Temat: Motocykl dla początkujących

Witam, temat pewnie jeden z najczęstszych.

Tak jak w tytule. Poszukuję motocykla najlepiej cross, w sumie tylko cross. Problem w tym, że nie mam doświadczenia w jeździe. Dotąd tylko żyłam patrząc jak inni jeżdżą( np. brat na kawasaki klr 650) i czytałam co i jak ( wiem mało). Zakup planuje na przyszły rok cena na razie nie jest ważna na pewno poniżej 10 tys. Pisze bo jestem ciekawa waszych propozycji. Co do motocykla (wymagania) to jestem dość niska, 160 cm, więc mam problem z dosięganiem do ziemi :) lekki też może być, ale jak coś to mogę pójść na siłkę, oczywiście najlepiej żeby był jak najlepiej sprawy i nie było problemu z kupnem części. Ostatnio trochę czytałam i spodobała mi się firma Yamaha.

To wszystko. Aha, nie interesuje mnie kolor, ani żadne specjalne ubrania na motocykl, kask już jakiś mam. Chce po prostu zobaczyć propozycje i je sobie przekalkulować tylko i wyłącznie modeli. Wiek chyba mało ważny ale mam 21 lat.

Dzięki za każde wpisy i przepraszam za brak wiedzy, obiecuję że się poprawię

2

Odp: Motocykl dla początkujących

Ja tam za wiele się nie znam, ale sam mam niewiele ponad 160cm wzrostu i to naprawdę nie jest problem. Podpieranie się w motocrossie nogami to prosta droga to kontuzji :)
Nie daj się namówić na 85ki jakiekolwiek. Bierz albo 125 w 2T albo 250 w 4T.
Do 10tys naprawdę będzie wybór.

3

@theodor jeśli chodzi o podpieranie to głównie mam na myśli, podczas postoju jak po prostu siedze sobie na nim, to zamiast sie męczyć z przechylaniem na boki to będę stac prosto. Podczas jazdy to wiadomo że jest inaczej

4 Ostatnio edytowany przez Gamut (2016-11-06 02:49:07)

Sx 03r z tego co wiem są dosyć wysokie więc raczej bym omijal. Dziewczyna jeździ i ma problemy bo nie dostaje do ziemi niby nie przeszkadza a tak naprawdę stwarza problemy ponieważ włącza się czynnik strachu np w zakręcie wiesz że się nie odbijesz noga co często się robi. Druga sprawa zawracanie również niezbyt użyjesz nogi bo nie dostaniesz a to bardzo się przydaje wiadomo z czasem pewnie opanujesz pewne sposoby ale na początku będzie doskwierac, to samo z odpalaniem jak będziesz stała gdzieś na drodze itp. Jako ciekawostka powiem że mój stary exc 200 był sporo niższy i chyba nawet dla niej był w sam raz, więc sprawdź sobie exc. Z resztą exc lepiej się sprawdzi w lasach itp niż taki sx to całkiem inna jazda chociaż każdy to i to nazwie crossem. Oczywiście zawsze możesz zyskać parę cm na wycięciu siedzenia zmianie sprężyn. Ważne jest to żeby motocykl był niższy ponieważ czujesz się na nim dużo pewniej i dużo łatwiej Ci nad nim zapanować. Tak jak na exc jeździłem jak chciałem tak moja honda jest dużo wyższa w połączeniu z większą waga sprawia problemy. Yz chyba też nie była zbyt niska ale to zależy na kogo trafisz niektórzy mają zmodyfikowana itp. Poszukaj danych o wysokości siedzenia exc i sx będziesz miała porównanie.
Lasy itp patrz za exc, husq wr. Tor wszelkie grodziski sx, cr,yz,kx
Przełożenie i zestrojenie robią swoje. Osobiście jak jeszcze kiedyś mnie najdzie zapoluje na husq wr.

XR650R

5

Jeśli naprawdę nie masz żadnego doświadczenia w jeździe rozważ coś słabszego. Seta w dwusuwie może sponiewierać i odstraszyć.
Jeśli bardzo chcesz jeździć, wzrost nie będzie przeszkodą, kwestia przyzwyczajenia.

PBM

6

Generalna i ogólnie znana zasada że lepsze enduro na torze niż crossówka w lesie. :)

Może fakt że z odpalaniem może byc trudniej bo odkopać zalaną gaźnikówkę gdy stoi sie na palcach jest niezbyt komfortowe, ale bez przesady.