Temat: ...
...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Aprilia » ...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
...
Nie wiem jaką masz Aprilię, ale na start musisz kupić sobie lepszy olej , np taki:
OLEJ PRZEKŁADNIOWY BEL-RAY GEAR SAVER 80W 1L
...
historia tutaj jest dłuższa.
Aprilia zaleca 75W90 (odpowiednik Bel Ray 80W).
Problem w tym, że 90% olejów tego typu, nie spełnia normy JASO MA, czyt. pracy z mokrym sprzęgłem. Kiedy użytkownicy zaczęli zgłaszać problemy ze ślizgającym się sprzęgłem, dało im to do myślenia.
Dlatego ostatecznie zezwolono na zalanie oleju 10W40 / 10W60 do skrzyni, który spełnia normę JASO MA.
Ja jestem jednak zdania, że tam gdzie jest praca skrzyni, to musi być olej do skrzyni - dlatego używam Bel Raya.
Na wbitym biegu zawsze będzie jakiś tam opór.
Motul transoil to olej który najczęściej polecają ale i najczęściej się nie nadaje bo skleja sprzęgło.
...
"zalany motul transoli expert 10w40"
Problem masz już ujawniony w drugim wersie twojego postu.
już Ci dwie osoby oprócz mnie napisały w czym jest problem, a Ty dalej żałujesz 50 zeta na 1L odpowiedniego oleju, bo na półce masz inny.
To jest motocykl wyczynowy i trzeba zalewać go i dbać jak przystało na wyczyna.
...
To jak masz tak wszystko w dupie to zalej sobie Superolem i nie truj dupy.
...
...
nie chcąc zakładać nowego temat
mam pytanie odnośnie oleju silnikowego...mianowicie po dłuższym postoju w wizjerze do sprawdzania stanu oleju oleju...olej pokazuje mi się dopiero po kilkunastu minutach od zapalenia moto...dodam, że samo zapalenie i pozostawienie moto na wolnych nic nie daje..muszę przepiłować moto parę kilometrów zanim olej osiągnie odpowiedni stan w zbiorniku wyrównawczym...wiadomo, że przy dłuższym postoju cały olej spływa do silnika itd... ale w związku z tym pojawia się pytanie... czy to nie za długo?? czy eksperymentował ktoś z innymi olejami niż 10w60??
a jaki olej zaleca twoja książka serwisowa przy użytkowaniu poniżej 0'C?
...
to kup jakiś 0W40 5W40... i nim zalej silnik zimą
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Aprilia » ...
Wygenerowano w 0.060 sekund, wykonano 79 zapytań