1

Temat: Jakie supermoto kupić?

Podejrzewam, że temat wałkowany dużo razy ale chcialbym abyście pomogli mi wybrać odpowiednia maszyne dla mnie.
Mam 180 cm wzrostu i narazie 88 kg (waga ciagle spada ;p) szukam SM typowo jako zabawke do szaleństw po mieście na torze i czasami w lesie. Jezdziłem na wielu motocyklach i nie będę miał problemu z opanowaniem sprzęta, aktualnie mam R1 i gixa 600 więc moc ogarne ;). Nigdy nie miałem SM ani crossa ale kumpel ostatnio dał mi sie karnać jego crf'a 450 po torze kartingowym i zabawa była przednia :). Moje wymagania to oczywiście musi mieć homologacje, byc w 4-suwie, mieć moc być poprostu najlepszy w swojej klasie. Dużo nie wiem o SM więc pytam co mi polecacie, marka nie gra roli. Budżet to około 13 tyś ale może uda mi się go jeszcze zwiększyć. Jeszcze pytanie czy wszystkie SM maja gazniki czy są jakieś na wtrysku?

2

Odp: Jakie supermoto kupić?

Są na wtrysku. Pytanie czy chcesz ładować ciągle kasę w eksploatacje i kupujesz 450 czy chcesz żeby wydatki były takie jak w ścigu i kupujesz jakiegoś klocka.

3

A jest aż tak kolosalna różnica w eksploatacji tych sprzętów? Co ile km/mth trzeba robić remont w obu przypadkach i mniej wiecej jaki jest jego koszt? Bo patrząc na parametry i cene zakupu to kuszą 450 są tańsze lżejsze a moc mają tyle samo co duże SM

4 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2016-09-19 16:39:32)

Różnica jest kolosalna w serwisowaniu. Za 13tysi zapomnij ze kupisz cos na wtrysku. Chcesz zapier.dalaka w miarę lekkiego i relatywnie wymagającego najmniej nakładów to szukaj zdrowego KTM-a 525 chcesz cos mocniejszego zeby Cie sponiewierało to szukaj Apki 4.5 lub 5.5 lub Berga 550/650 jak dozbierasz do 20tysi to Berga FE/FS 570(na wtrysku juz). Jak silnik wybuchnie to czy w klocku czy w wyczynie koszty beda podobne. Na słabsze nawet nie patrz bo po r1 mozesz byc rozczarowany mocą chociaż nie o to w tym wszystkim sie rozchodzi:) pozdro

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

5

Apka 4.5 nie sponiewiera - nie ma mocniejszego walnięcia niż w DRZcie - dopiero od połowy obrotów idzie jak CRFa

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

6

levis napisał/a:

Apka 4.5 nie sponiewiera - nie ma mocniejszego walnięcia niż w DRZcie - dopiero od połowy obrotów idzie jak CRFa

Czyli 4.5 sobie odpuść bo jak widać kolega pisze że drz-etą to objedziesz;)) Levis w zimę bedziesz miał czas to pora turbo dołożć;))

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

7

Bardziej chodziło mi o to, że nie szarpie to na koło jak single, więc jest wrażenie, że ma mało mocy. A prawda jest tak, że jak dobry kierownik, to mało które supermoto utrzyma się z krechy przeciwko SXV.

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

8

A aprilia w SM to mocno awaryjny sprzęt? Bo wyglądem bardzo mi sie podoba ale mam złe doświadczenia z włochami jeszcze za czasów gdy miałem rs 125 bo wiecej stała u mechanika niż jezdziła. O husabergu nawet nie slyszałem wiec jakby ktos mogł mi przybliżyć czy warto wchodzić w tą marke. Ktm'a exc 525 oczywiscie brałem pod uwage jak przegladałem oferty na allegro wiec chetnie bym takiego przygarnal. A co z honda yamaha czy suzuki? Rozumiem ze ich nie warto brać w ogole pod uwage?

9

525 będzie idealne dla Ciebie - silnik o wiele trwalszy niz 450 a osiągi w zasadzie takie same, dół mocniejszy niż w CRF na gazniku. Polecam oba motocykle, oba wygrywały w PP i oba mają homologacje więc zgadza się wszstko czego oczekujesz. Jeden jest mój, drugi kolegi.
[url]http://www.olx.pl/oferta/ktm-sx-exc-525-supermoto-zarejestrowany-sm-smr-fs-rmz-yzf-crf-CID5-IDhaeDj.html#c94c46496c[/url]
[url]http://www.olx.pl/oferta/ktm-exc-525-factory-2005-supermoto-antyhopping-CID5-IDhdz6h.html#c94c46496c[/url]

Zapraszam na nasz FanPage! https://www.facebook.com/SUMOsupermotoTEAM/

10

Pewnie ze warto tez rozważyć Japonię ale na ten temat lepiej niech sie wypowiedzą użytkownicy w/w.

11

Czyli na tą chwile ktm 525 to najlepsza opcja dla mnie. A tak dla spokoju sumienia to duże SM mają jakieś jeszcze zalety poza tańszą eksploatacją?

Dzieki za podesłanie sprzętów ale najpierw muszę wypchnąć gixa a potem kupić SM, bo ile motocykli można mieć w garażu  ;)

12

W sumie mają taką zaletę ze nie trzeba zglądać co drugi wyjazd czy wszystko ok. Dla jednych to wada a dla drugich zaleta:))

13

levis napisał/a:

Bardziej chodziło mi o to, że nie szarpie to na koło jak single, więc jest wrażenie, że ma mało mocy. A prawda jest tak, że jak dobry kierownik, to mało które supermoto utrzyma się z krechy przeciwko SXV.

O to jest też niezwykle cenna informacja i dla mnie, nawet pasowałoby mi moto, które tak właśnie przesadnie nie szarpie.

14

A co powiecie na temat exc 500, np 2012 rok? Serwis taki sam jak w 525/530? Idzie to czy zamula? :D
Nie no żartuje, na pewno idzie. Podepnę się pod temat bo tak knuję sobie plany na przyszły sezon...

WR250X -> Husaria 701

15

Użytkownik moto miał 500 więc będziesz miał informacje z pierwszej ręki.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"