1

Temat: Filtr powietrza K&N warto?

Interesuje mnie wasza opinia na temat wymiany filtra powietrza stock na K&N.Warto czy przyrostu mocy i tak nie odczuje?
Dodam że mam akrapa.Moto to 525 exc.Czy trzeba by bylo zarzucic jakieś dysze i wtedy wszystko razem da jakis przyrost?
Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?

2

Odp: Filtr powietrza K&N warto?

jak masz siatkę na stelażu od filtra to ją wyrzuć. Ona blokuje z 40% przepływu powietrza. Da tyle co ten k&n, a masz przynajmniej gąbkę nasączoną olejem

rmz 250
gas gas txt 250

3

Do supermoto ok.
W teren K&N to nieporozumienie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

Jasne. Dzięki za podpowiedzi

5

Ja zamontowałem w crf i mocy nie powiększyło, być może nawet zmniejszyło mimo zabawy z dyszami. Plusem jest brak babrania się w oleju jeśli się nie jeździ w terenie.

6

karol128 napisał/a:

Ja zamontowałem w crf i mocy nie powiększyło, być może nawet zmniejszyło mimo zabawy z dyszami. Plusem jest brak babrania się w oleju jeśli się nie jeździ w terenie.

W gąbkowymi też nie ma babrania się w oleju jak nie jeździsz w terenie :)

Miałem KN-a w DR-Z i zmieniłem na gąbkę. W DR-Z KN miał o połowę mniejszą powierzchnię filtrującą. To nie mogło działać lepiej...
Inną sprawą jest to, że w samochodach gąbka zawsze była wydajniejsza od KN-a... tyko gorzej filtrowała..

Pozdrawiam,
Piotrek

7

Chodzi mi o to, że jak już trzeba wyczyścić czyli raz na rok albo dłużej przy jeździe po asfalcie to proces czyszczenia jest przyjemniejszy. Poza tym żadnych zalet nie odnotowałem. Co do filtrowania to K&N i gąbkowy nie mają podjazdu do papierowego filtra, a takich w supermoto niestety nie ma - szkoda bo przecież nikt nie robi przepraw przez rzekę na SM:)

8

karol128 napisał/a:

Chodzi mi o to, że jak już trzeba wyczyścić czyli raz na rok albo dłużej przy jeździe po asfalcie to proces czyszczenia jest przyjemniejszy. Poza tym żadnych zalet nie odnotowałem. Co do filtrowania to K&N i gąbkowy nie mają podjazdu do papierowego filtra, a takich w supermoto niestety nie ma - szkoda bo przecież nikt nie robi przepraw przez rzekę na SM:)

No to już masz pomysł na biznes :P

9

uwaga uwaga miałem kna w xt i w 525 oba puszczały piasek do srodka. jednym słowem scierwo

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

10

Cenna porada,do tego cena z kosmosu.Dzięki za odwiedzenie mnie od chęci zakupu

11 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2016-08-22 22:11:46)

helmex napisał/a:

uwaga uwaga miałem kna w xt i w 525 oba puszczały piasek do srodka. jednym słowem scierwo

W DR-Z wydawał się "luźny" i trzeba było od serca dawać smaru w miejscu styku filtr/ obudowa...

Pozdrawiam,
Piotrek

12

próbowałem różnych smarów do filtrów miałem też org zestaw kn   smarowałem też miejsce styku,  zawsze był nalot na gumie airbox- gaznik, czego przy gąbce nigdy nie miało miejsca, też nasączam miejsce stuku gąbki z airboxem,   kn daje duzo powietrza ale tez duzo pyłu,

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600