1 Ostatnio edytowany przez johny_55 (2016-03-27 15:13:57)

Temat: Pierwszy kask na Supermoto

Witam wszystkich.
Z racji zakupu w końcu wymarzonego moto, potrzebuję teraz kupić kask.
Oczywiście chciałbym, żeby to był typowy kask enduro + google (z szybką mnie nie interesują), a że nie miałem nigdy z takim do czynienia chciałbym zaczerpnąć waszej rady.
Wiem, że było już kilka podobnych tematów (przeczytałem i jestem dalej w kropce).
Z tego co widzę na forum najczęściej poleca się 2 marki - Airoh i Shoei, jednak tyle jest tego, że ciężko na cokolwiek się zdecydować tym bardziej bez wiedzy i doświadczenia.
Chciałbym wydać na kask z goglami ok. 750zł +/- 100zł.
Po wstępnych poszukiwaniach spodobały mi się następujące modele:
Airoh CR900 / CR901
Acerbis Bombshell
Shoei vfx-w (raczej używkę bo nowego w tych $ chyba nie dostanę, jeśli w ogóle się trafi:))
No i jeszcze pytanie odnośnie gogli, jakie?:)(tu to w ogóle nie wiem na co zwracać uwagę)

Może jakieś inne kaski?
Oczywiście kask też może być używany, ale gdybym miał takowy kupować to tylko w bdb. stanie w takim zakresie cenowym, bo wiadomo można kupić jakiś wysoki model w podobnych pieniądzach, ale zmęczony życiem.

Wielkie dzięki za wszystkie rady i sugestie.
Pozdrawiam i życzę spokojnych i radosnych świąt.

Yamaha WR250X -> KTM 690SMCR EVO2

2

Odp: Pierwszy kask na Supermoto

100% accuri, progrip, oakley chyba wsadza szyby foxa do swoich gogli. Zwracaj uwagę czy pasuja do kasku i tyle :)

RMX 450Z

3

a jak to stwierdzić czy pasują? jedynie przymierzając czy są jakieś standardy budowy zarówno kasku jak i gogli?

4

Wizualnie :D moj zestaw z avka ci się podoba? Bo ja nie narzekam na kask. Pompowane policzki, wymienne szybki w goglach. Kask mega lekki.

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

5

a co to za kask i gogle?

6

Mają wejść do kasku bez problemu, raczej nie ocierac i dobrze przylegac do twarzy :)

RMX 450Z

7

Czyli jednak kupno w ciemno w internecie odpada i będę musiał gdzieś się wybrać do sklepu, żeby posprawdzać dopasowanie.
Wielkie dzięki za info.
A co z samym kaskiem? Modele, które wymieniłem są dobrej jakości w tej cenie czy szukać jakiegoś innego?

8

Żeby było jasne, nie ocierać o ścianki kasku, bo wtedy masz problem z dopasowaniem do twarzy. Ja mam 100% Racecraft + Aviator 2.1, no i na nosie mogłyby ciut mocniej się docisnąć.

RMX 450Z

9 Ostatnio edytowany przez toivias (2016-03-28 20:44:50)

Z kasków w Twoim budżecie wziąłbym HJC FG-X + Gogle 100% Accuri (są tańsze od racecraftów, a różnią się w zasadzie tylko niedemontowalnym noskiem).
Kask masz już z włókna szklanego i masz 2 rozmiary skorupy i 2 rozmiary EPSu.
[url]http://www.hjc-helmets.uk.com/off-road/34-fg-x.html#/models-tow[/url]
A wszystko to co powyżej, zakładając oczywiście, że będzie Ci odpowiednio leżał na głowie - tego przez klawiaturę nie jestem w stanie zweryfikować ;)

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

10

Accuri mają też inne mocowania paska, to też może zrobić różnice.

RMX 450Z

11

Będę musiał przymierzyć tego HJC, bo spodobał mi się i cena też przystępna ale też porównać z Airohem, który jest moim faworytem.
Jeśli chodzi o gogle to się zdecydowałem na 100% accuri.
Jakieś inne propozycje kasków?

12

Airoh twist, poki co mało opini ale wydaje sie niezły, sam bede kupował niedługo i mysle nad nim własnie.

https://www.instagram.com/mdesign_projects/
                      SMCR 2016 <3

13

Pomyśl też nad nolanem n53. Bardzo fajny kask, ja w nim jeżdżę, polecał mi go ktoś z forum. Bardzo wygodny, fajnie wygląda i mogę załatwić go w dobrej cenie. Jak coś to PW.
Fajnie pasują do tego gogle 100% racecraft, jak będziesz chciał do nich założyć nosek to pasują co do mm :)

Yamaha DT125X
KTM EXC 525

14

[url]http://www.xlmoto.pl/kask-cross-just1-j12-stamp-carbon[/url]

Podpinając się pod temat, co myślicie o tym kasku ?

15 Ostatnio edytowany przez levis (2016-06-19 15:24:17)

Podepne się pod temat. Szukam jakiegoś znosnego kasku do 500 zeta. Warunek jest taki że musi być w miarę lekki i nie latać na głowie.
Aktualnie mierzylem 2 modele
Shark sx-2 - zupełnie mi nie leży. Wchodzi ciężko tak, że mało uszu nie urwalem a mimo to jak już jest na głowie to lata jak szalony

Drugi to LS2 mx437 - tutaj byłem miło zaskoczony, rozmiar m wchodził ciężko na głowę ale po nałożeniu był wygodny i siedział sztywno.

W sumie to mi się podoba, tylko nie wiem czy to nie jakiś z super niski model i zaraz się nie rozpadnie.

Co innego możecie polecić ? Gdzie w Warszawie mają duży wybór kasków mx ?

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450