1

Temat: Jakie buty na SM do śmigania po mieście?

Witam, stałem się szczęśliwym posiadaczem LC4 w SM. Teraz trzeba sie jakoś ubrać. I pytanie jak w temacie, jakie kupić buty do latania głównie po mieście? Zastanawiałem się nad TCX X-square w wersji AIR. Budżet około 500 zł .

http://szoferzy24h.pl

2 Ostatnio edytowany przez toivias (2016-04-09 17:25:25)

Odp: Jakie buty na SM do śmigania po mieście?

Jeśli już koniecznie chcesz krótkie buty to zerknij sobie na nowość od Held'a, model Downtown. Ma system szybkiego wiązania BOA.
Sam sobie te buty zamówiłem na dojazdy do pracy ale jeszcze ich nie dostałem więc nie podzielę się opinią z użytkowania.

Od siebie natomiast odradzam kupowanie ciężkiego obuwia offroadowego do katowania po mieście, lepiej zdecydowanie wziąć coś perforowanego ze skóry syntetycznej (Rebelhorn Pride perforowane, koniecznie wersja druga, poprawili nit zawiasu kostki), a najlepiej coś ze skóry naturalnej ze membraną Gore-Tex (S-MX 6 GTX lub Sidi Cobra GTX +- 1200zł).

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

3

Dzięki za poradę. Tego Helda nie mogłem nigdzie znaleźć. Zależało mi także na dobrej wentylacji, udało mi się zamówić alpinestars mille riding za 400 zl bo była ostatnia para. Może ktoś się wypowiedzieć na temat tych butów? Użytkował ktoś?

http://szoferzy24h.pl

4 Ostatnio edytowany przez Domier (2016-04-11 22:23:40)

ja latam w alpinach fastback. Bedzie ich trzeci i chyba ostatni sezon intensywnego uzytkowania. W sumie gdyby nie to ze przy glebie podnozek wyrwal mi kawalek wierzchniej czesci to by jeszcze sporo polataly. Poza tym nie wykazuja wiekszych oznak zuzycia a lekko nie mialy. Po szlifie poza lekkim nadtopieniem materialu nic sie nie stalo. Wielokrotnie zalane benzyna i olejem. Po wymyciu bez sladow.

Alpinestars mille mialem na polce przez pare miesiecy az w koncu sprzedalem bo wydawaly mi sie zbyt smukle i miekkie ale poza tym bardzo fajny but. Solidnie zrobione tak wiec na miasto mysle sprawdza sie swietnie

5 Ostatnio edytowany przez adrmln90 (2016-04-11 22:38:42)

Panowie , ktoś coś może miał styczność z tymi laczkami alledrogo.pl/buty-alpinestars-faster-2-r-44-24h-4motos-pl-i6079657951.html , i jak teraz jakością w Alpinie bo słyszałem że strasznie polecieli w dół .

CRF450R SM

6

Alpina strasznie poleciala z jakoscia to prawda. Ja mam sporo ciuchow alpiny ale te ktore wymieniam to juz na inne marki. Jedynie chyba na buty slysze najmniej narzekania.

7

Trochę odgrzeje.

Szukam w miarę uniwersalnych butów, głównie na kręte asfalty, czasami zjadę w łąkę/las, rzadziej do miasta. Budżetowo ~ 600,-

Znalazłem Alpinestars Fastback WP albo Dainese Motorshoe AIR.

Które z tych dwóch będą lepszym wyborem? A może coś zupełnie innego?

8

Również podłączę się pod temat, szukam butów w 95% do miasta, nie mam problemu z używkami i znalazłem takie w miarę blisko siebie (jednak bez przymiarki nie kupię), co sądzicie?
Sidi ST [url]http://olx.pl/oferta/buty-sidi-st-jak-nowe-rozm45-CID5-IDfI6P9.html[/url]
Gaerne GRW [url]http://olx.pl/oferta/buty-gaerne-gr-w-rozm-45-stan-bdb-CID5-IDfxn5w.html[/url]

FMX 650

9

Mierzyłem sidi (tylko za cholerę nie pamietam jakie?) i alpinestars smx plus. Oba podobnie cenowo wypadały. Z tym, że sidi leżał na nodze jak zwykły plastik, nic stopa się nie układała w bucie. Ale za to w smx plus jest super. Nie czuje, że mam buta, bardzo wygodne, trochę skrzypią. mają wewnętrznego "buta". Ogólnie ludzie chwalą wszystkie smxy. To tak ode mnie na temat smx plus. Kupiłem bez perforacji niestety, w gorące dni mi się tylko lewa noga parzy.

WR250X -> Husaria 701

10

Mnie szczególnie te Sidi interesują, bo nówki kosztują prawie 1300 zł, jeden z wyższych modeli i "na papierze" wyglądają na bardzo bezpieczne. Ciekawi mnie głównie to, jak sprawują się w jeździe na SM, czy przy temperaturach koło 30 stopni idzie w nich wytrzymać dłuższą przejażdżkę. Ten sam model występuje w perforowanej wersji "Air", ale ich nie widziałem w PL, więc tym bardziej ciężko o używki będzie.

FMX 650

11

Ale to nie są buty do SM.
I jedynie co ma sens to Gaerne dwa modele z wymienną podeszwą albo sidi crossfire.

1) Zwykłe motocyklowe buty w terenie zupełnie nic nie chronią
2) przy jeździe nogą po asfalcie podeszwa zniknie w oczach.

Pozdrawiam,
Piotrek

12

Bierz moje nowe , i coś sie jeszcze urwie
[url]http://allegro.pl/buty-oxtar-tcx-nowe-43-supermoto-ktm-suzuki-yamaha-i6235559253.html[/url]

Ktm#exc#525#sm

13

racek, jak rozepchasz do rozmiaru 46, to się zastanowię. :D

mallly, jedyne, co mnie martwi, to właśnie ścieranie podeszwy, bezpieczeństwo w terenie mnie nie dotyczy, bo praktycznie tylko po mieście będę jeździł. Od jakiegoś czasu rozglądam się za jakimiś butami z wymienialną podeszwą, ale nowe są poza moim budżetem, a nie widziałem do tej pory niczego ciekawego używanego. Dzisiaj zacząłem myśleć nad jakimiś domowymi patentami, próbował ktoś kiedyś zelować buty na moto? Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat, a wydaje mi się, że zrobienie u szewca cienkiej, ochronnej zelówki z twardej gumy na oryginalną podeszwę może się sprawdzić.

FMX 650

14

jak cođ to mam buty 46 niebieskie oneal, zajebisty stan

Husqa smr 570

15

hehe no powiem Ci że masz kopyto,no szkoda że tak duże.

Ktm#exc#525#sm