16

Odp: KTM: SXF 450 czy EXC 450 pod supermoto na tor, ktory wybrać

beno napisał/a:

tylko znowu ktoś mi odradzał, bo twierdził, że może być problem z częściami...

ktoś, coś, gdzieś...
czy ta osoba miała styczność..tfu czy w ogóle widziała ten motocykl kiedyś na oczy? :D
hehehh jak kupowałem ducati to też każdy wymyślał jakieś bajki niczym Puszkin:) mam go 5 lat i jeździ:D

https://www.bikepics.com/members/81

17

beno napisał/a:

To faktycznie ta huśka lub tm wyjdzie sporo taniej, myślałem o TM tylko znowu ktoś mi odradzał, bo twierdził, że może być problem z częściami... jak myślicie? Bo cenowo wychodzi bardzo dobrze jak na gotowe sm

Podobno części dostępne i w przyzwoitych kwotach- nie wiem co znaczą przyzwoite kwoty ;) 

No i na ile czasu chcesz sprzęt, kiedyś sprzedać- bo nikt używek nie chce zbytnio kupować :)

Pozdrawiam,
Piotrek

18 Ostatnio edytowany przez beno (2016-05-25 12:11:49)

No pewnie troche tym pojężdżę, zwłaszcza, że kupie nowy sprzęt i czeka mnie sporo nauki więc raczej prędko zmieniać nie będe, ew. jakieś upgrade'owanie etc :)

690 SM

19

beno napisał/a:

No pewnie troche tym pojężdżę, zwłaszcza, że kupie nowy sprzęt i czeka mnie sporo nauki więc raczej prędko zmieniać nie będe, ew. jakieś upgrade'owanie etc :)

To nie wiem czy taki pocisk jak TM to dobry pomysł do nauki :D

Pozdrawiam,
Piotrek

20

Co powiedzmy na wstępie w takim SXF lub innym mx/enduro jest do zrobienia? Zawieszenie, antyhopping, heble, koła - co jeszcze?

690 SM

21

Ja w zeszłym roku stałem przed podobnym dylematem i kupiłem finalnie enduro (WR450). Tylko ja chciałem coś co nie będzie się psuło, będzie miało papier i na zimę duże koła.

Niestety nawet jak WRka była zdławiona w terenie mnie przerasta- no nie ogarniam 450.

Co do zmian to:
Koła i hamulec to podstawa.
Hoping opcjonalnie- ale bardzo dużo daje

Zawieszenia jeszcze nie ruszałem, bo poluje na całe zawieszenie- do brudasa inne i do SM inne. Nie da się tego pogodzić. Choć na seryjnym zawieszeniu nie ma jakiegoś dramatu- umówmy się nie na naszym poziomie :)

Pozdrawiam,
Piotrek

22

mallly no chyba enduracz lekko usztywniony z antyhoppingiem i wymienionym heblem to najlepsze rozwiazanie jesli ktos jezdzi amatorsko sm/off a nie chce kupować 2 moto... ech, jak żyć! Problemy pierwszego świata :)

690 SM

23

exc 500 kup, będziesz zadowolony

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

24 Ostatnio edytowany przez Spidi (2016-05-25 13:21:41)

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym jeszcze inaczej.
Kupiłbym gotowego SuperMociaka czyli TMa albo Husqę FS450. Ewentualnie KTMa SMR jeśli nadal jest w sprzedaży i oferta byłaby korzystna - obstawiam jednak, że TM i Husqa wyjdą korzystniej. Dla amatora motocykle w zasadzie "Ready to Race".
Oczywiście czekają Cię wydatki ale bez porównania mniej niż przy kompleksowej przebudowie SXFa czy EXC.

Zaoszczędzoną w ten sposób kasę wydałbym na kilkuletnie lekkie enduro(250 lub 350) ewentualnie crossówkę. Tutaj wybór pozostawiam Tobie w zależności od potrzeb... Jeśli chciałbyś to moto wykorzystywać głównie na torze MX, np. treningowo do nauki latania sekcji offroadowe, co jak pokazują przykłady zawodników traktujących SM poważnie, jest niezbędne - wtedy wybrałbym lekką crossówkę 250 4T.
Jeśli chcesz latać po lasach rekreacyjnie a tylko sporadycznie od czasu do czasu wbić na tor MX wtedy skłaniałbym się ku enduro.

Jeśli pójdziesz drogą, o której tutaj piszesz i kupisz crossówkę albo enduro to na dzieńdobry wydasz kupę kasy w przygotowanie moto a przekładki potem będą czasochłonne i upierdliwe. Zupełnie innych przełożeń będziesz potrzebował w teren a innych na tor SM(a więc inny zestaw napędowy), inne będą ustawienia zawieszenia więc optymalnie trzeba będzie mieć dwa zestawy. To samo będzie z hamulcem itd.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

25

Spidi napisał/a:

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym jeszcze inaczej.
Kupiłbym gotowego SuperMociaka czyli TMa albo Husqę FS450. Ewentualnie KTMa SMR jeśli nadal jest w sprzedaży i oferta byłaby korzystna - obstawiam jednak, że TM i Husqa wyjdą korzystniej. Dla amatora motocykle w zasadzie "Ready to Race".
Oczywiście czekają Cię wydatki ale bez porównania mniej niż przy kompleksowej przebudowie SXFa czy EXC.

Zaoszczędzoną w ten sposób kasę wydałbym na kilkuletnie lekkie enduro(250 lub 350) ewentualnie crossówkę. Tutaj wybór pozostawiam Tobie w zależności od potrzeb... Jeśli chciałbyś to moto wykorzystywać głównie na torze MX, np. treningowo do nauki latania sekcji offroadowe, co jak pokazują przykłady zawodników traktujących SM poważnie, jest niezbędne - wtedy wybrałbym lekką crossówkę 250 4T.
Jeśli chcesz latać po lasach rekreacyjnie a tylko sporadycznie od czasu do czasu wbić na tor MX wtedy skłaniałbym się ku enduro.

Jeśli pójdziesz drogą, o której tutaj piszesz i kupisz crossówkę albo enduro to na dzieńdobry wydasz kupę kasy w przygotowanie moto a przekładki potem będą czasochłonne i upierdliwe. Zupełnie innych przełożeń będziesz potrzebował w teren a innych na tor SM(a więc inny zestaw napędowy), inne będą ustawienia zawieszenia więc optymalnie trzeba będzie mieć dwa zestawy. To samo będzie z hamulcem itd.

Mądrze prawisz. Dzwoniłem do dilera, huśka niedostępna, ew. jakiś kosmiczny czas oczekiwania... Od TM czekam na ofertę na wersję torową oraz homogenizowaną, zobaczymy ile krzykną, ale chyba coś koło 32/33k z tego co słyszałem. Szkoda, że SMR'a nie ma już w sprzedaży

690 SM

26 Ostatnio edytowany przez Spidi (2016-05-25 14:11:49)

Z mojego doświadczenia - obdzwoń wszystkich dealerów... albo przynajmniej kilku, tych najsolidniejszych. ;)
Czasami okazuje się, że coś co jest nie wykonalne u jednego czy dwóch u kolejnego da się zrobić. Czasem to zwyczajny szczęśliwy zbieg okoliczności ale warto popytać szerzej.
Odległościami się nie przejmuj - w razie W, moto z drugiego końca kraju przyślą Ci kurierem na następny dzień za raptem +/- 300zł. Kumpel w ten sposób ostatnio kupił nowego KTMa przez telefon...

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

27 Ostatnio edytowany przez beno (2016-05-25 14:30:20)

info od Huśki, głownego dostawcy:

"W nawiązaniu do Pana maila oraz rozmowy telefonicznej chciałbym poinformować, że w chwili obecnej nie mamy FS450. Co więcej powinniśmy otrzymać taki motocykl z fabryki, ale dopiero w okolicach sierpnia/września. Niestety, ale w chwili obecnej nie ma planu produkcyjnego."

czyli znając życie, końcem roku... jakieś jeszcze alternatywy lub pomysły?

ps Zawsze mnie zastanawiało, jak to jest, że koncerny pompują tak ogromny sos w marketing, projekty itd. a z najzwyklejszą sprzedażą są takie jaja... przerabiam obecnie też temat samochodu i jest dokładnie to samo - "nie mamy" :)

690 SM

28

Zalatwie ci 450smr po powaznym tuningu przygotowany do zawodow w UK za kupe kasy jesli chcesz. Znaiomy chcial sorzedac jakis czas temu.

[url]https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/48086_10200374782988606_546710032_n.jpg?oh=91e7c242fc7964d192e34bfd933d9107&oe=57E86410[/url]

Jesli nie ma nowych kup uzywany smr i za reszte kasy uzywany 250sxf do treningu w terenie.

29 Ostatnio edytowany przez beno (2016-05-25 15:15:33)

Info od TM Racing odnośnie cen, czekam jeszcze na info o możliwy termin dostawy:
EDIT: tydzień czas oczekiwania... chyba się skuszę

"Występują trzy modele 450 :

- SMX450 (z homolagacją, swiatłami, podóżkami dla pasażera itp)

- SMM450 ( to samo co SMX lecz jest on na monowahaczu oraz inna lampa przednia )

- SMX 450 ( wersja torowa bez homolagacji )
Więcej szczegółów co do wyglądu i specyfikacji na stronie  [url]http://www.tmracing.it/?page_id=696#all/1/list[/url]

Na dzień dzisiejszy ceny brutto:
SMX450 - 34 000 zł
SMM450 - 38 500 zł
SMR450- 34 000 zł

Wyposażenie standardowe :
-KUTE elementy nadwozia (półki, piasty, dźwignia hamulca nożnego)
-Przełącznik map zapłonu
-osłona pod silnik
-układ wydechowy HGS

Wyposażenie dodatkowe:
Electric Start on SMX models (not available on SMX 250Fi)   960 zł
Adjustable shock foot (available ONLY with OHLINS TTX shock absorber) 800 zł
Steering sleeve CNC Machined frame  2,860 zł
CNC Machined clutch cover  1,600 zł
CNC Machined ignition cover (not available on engines with ES)  1,600 zł
Rear racing brake disk d.205 (with CNC Machined caliper's connection)   1,080 zł
Adler slippery clutch (it work better with cover cod.022)  3,650 zł
Brembo racing brake system   14,100 zł
sTs Alpina system on 16" front Excel rim   1,170 zł
sTs Alpina system on 16,5" front Excel rim  1,170 zł
sTs Alpina system on 5.5" rear Excel rim  1,540 zł
CNC Machined links  2,460 zł
OHLINS TTX shock absorber (available ONLY with "4 Stroke" models)   3,380 zł
TM RACING shock absorber  620 zł"

690 SM

30 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2016-05-25 15:32:10)

Ale one są tanie! Choć jak się je doposaży w sroping i starter już nie najtańsze ;)

SMR, SMM jest jeszcze na gaźniku?

Pozdrawiam,
Piotrek