1

Temat: Kask do szybszej jazdy?

Śmigam czasami ze szlifierkami i proste odcinki zdarzają się stosunkowo często.  Szukam kasku w budżecie do 1000zl, rozważam dwie opcje albo DUAL SPORT  albo crossowy z jak najbardziej aerodynamicznym daszkiem który podczas jazdy z prędkością 180km/h nie urwie mi głowy i nie będzie wymagał dużego wysiłku żeby utrzymać go w normalnej pozycji i czy jest to realne? Ma ktoś doświadczenia na tym polu i mógłby coś polecić?

2

Odp: Kask do szybszej jazdy?

co to dla Ciebie znaczy szybsza jazda?

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

3

toivias napisał/a:

co to dla Ciebie znaczy szybsza jazda?

do 180km/h jak pisałem :)

4

ani dual sport ani otwarty typu "enduro" tylko integralny.
Na upartego dual sport ze ściągniętym daszkiem się nada ale komu chciało by się zatrzymywać żeby go demontować.

dabljuer250x

5

Ja latam w dualu i czy to mt czy cbr czy Berg to do 200km/h jakoś wytrzymuje, jak jeszcze szybciej to juz zaczyna sie robić katastrofa.

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

6

Dzinkss napisał/a:

Ja latam w dualu i czy to mt czy cbr czy Berg to do 200km/h jakoś wytrzymuje, jak jeszcze szybciej to juz zaczyna sie robić katastrofa.

Jaki masz konkretnie model tego duala i jak z wyciszeniem itp?

7 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2016-05-02 13:31:33)

Hatori napisał/a:
Dzinkss napisał/a:

Jaki masz konkretnie model tego duala i jak z wyciszeniem itp?

Airoh S4, wyciszenie...hmmm jakie wyciszenie;) A tak naprawdę to jest dużo dużooo lepiej niż w otwartym z goglami ale i tak ten kask to jakiś szczyt techniki to nie jest.

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

8

Dajta spokój - tylko integral. Wygoda 5 razy większa. No chyba, że ktoś jest masochistą to będzie wpierał, że nawet w orzeszku po dwie paki można latać:) Krosowe dobre bo więcej tlenu dają ale one są konstruowane raczej dla prędkości poniżej setki a przy 180 to już nawet w źle zaprojektowanym integralu jest tragicznie a co dopiero w kasku off-road:)

9

karol128 napisał/a:

Dajta spokój - tylko integral. Wygoda 5 razy większa. No chyba, że ktoś jest masochistą to będzie wpierał, że nawet w orzeszku po dwie paki można latać:) Krosowe dobre bo więcej tlenu dają ale one są konstruowane raczej dla prędkości poniżej setki a przy 180 to już nawet w źle zaprojektowanym integralu jest tragicznie a co dopiero w kasku off-road:)

Amen:) w dualu da sie tylko po co sie męczyć i do tego ryzykować.

10

karol128 napisał/a:

Ale w integralu minus 150% do lansu a tego bym nie przeżył zwłaszcza ,że chodziło mi o kask, w którym takie prędkości będa w miare znośne :)

11

Minus do lansu czy nie, ja tam mam offroad z goglami i integrala, testowałem obydwa na LC4 SM i Z1000 i powiem jedno: miasto, ciepło, prędkości do 100-120 -> crossowy, w innym wypadku -> integral. Lans lansem ale jak masz zamiar lecieć 180 w moto bez owiewek MUSISZ mieć coś aerodynamicznego na bani bo Ci się jeździć odechce. Jak masz kolegów z podobnym rozmiarem głowy najlepiej pożycz jeden kask i drugi i się przejedź, ale nie 100m tylko np. wpadnij na autostradę i trzymaj choćby 160 przez 10 minut i zobaczysz, o co mi chodzi.

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

12

Ja miałem SHOEI Hornet DS i opcji bez daszka z szybą zachowywał się jak typowy integral, więc nie wiem w czym problem z tym Airohem S-4. To to samo (no prawie ;-)). Zdjęcie daszka to 30 sekund, więc można to zrobić w trakcie ubierania się w garażu.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

13

gierwi napisał/a:

Ja miałem SHOEI Hornet DS i opcji bez daszka z szybą zachowywał się jak typowy integral, więc nie wiem w czym problem z tym Airohem S-4. To to samo (no prawie ;-)). Zdjęcie daszka to 30 sekund, więc można to zrobić w trakcie ubierania się w garażu.

to musiałeś jeździć w kiepskich tych integralach ;)

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

14

No przedtem miałem tylko jednego integrala Arai Chaser więc nie mam za bardzo porównania, ale SHOEI dawał radę podobnie.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

15

icon Variant, ten wydaje sie do takiej jazdy, ale nie wiem jak to wypada, cena ponad tysiak.
Ale szczerze to podoba mi sie z czarna szybka, ma cos z owada :D

https://www.instagram.com/mdesign_projects/
                      SMCR 2016 <3