1

Temat: Zmiana wydechu a remapping z db killerem a bez.

Witam!!!
Zamierzam wymienic wydech w dziobalu (ktm 690smr) na jakis ktory normalnie wyglada i teraz problem. Wiem ze trzeba mape robic zeby kat nie gasł i pracował jako tako na zimnym ale czy jest różnica jak zrobie mape bez db killera a później bd chcial pojezdzic z db i go zamontuje to znow bd musial robic mape czy nie ma to wpływu czy jest on zamontowany czy nie?
Chodzi o to czy fakt ze db killer jest zamontowany czy nie ma wplyw na strojenie silnika?

I druga sprawa. Miał ktos stycznosc z serwisem ktm który oferuje wgrywanie badz strojenie motocykla pod wydech za 200zł. Podobno oferuja cos takiego ale czy to działa i rozwiazuje problemy z wydechem?

2

Odp: Zmiana wydechu a remapping z db killerem a bez.

W ubiegłym roku kupiłem dziobaka SM z wydechami akra. zamontowane były db killery. jeździłem tak miesiąc a potem zdecydowałem się je wyjąć.
Nie stroiłem moto, nie wgrywałem map. Moto działa tak samo, nie gaśnie itd. Poza zwiększonymi doznaniami słuchowymi nic się nie zmieniło. A  jeśli coś się zmieniło, to w takim stopniu, że nie czuję.

3

Jak kupiles moto z akrapami to moze mapa tez byla zrobiona czy nie wiesz nic na ten temat?

4

koti001 napisał/a:

Witam!!!
Zamierzam wymienic wydech w dziobalu (ktm 690smr) na jakis ktory normalnie wyglada i teraz problem. Wiem ze trzeba mape robic zeby kat nie gasł i pracował jako tako na zimnym ale czy jest różnica jak zrobie mape bez db killera a później bd chcial pojezdzic z db i go zamontuje to znow bd musial robic mape czy nie ma to wpływu czy jest on zamontowany czy nie?
Chodzi o to czy fakt ze db killer jest zamontowany czy nie ma wplyw na strojenie silnika?

I druga sprawa. Miał ktos stycznosc z serwisem ktm który oferuje wgrywanie badz strojenie motocykla pod wydech za 200zł. Podobno oferuja cos takiego ale czy to działa i rozwiazuje problemy z wydechem?

Mapa ma na pewno JAKIŚ wpływ na współpracę z db killerem i bez, ale myślę że będzie to pomijalne w Twoim wypadku, tym bardziej że serwis na 99% wgra Ci gotowca a nie będzie stroił moto indywidualnie
Ka kupiłem dziobaka z wydechem bez mapy, wgrałem mape pod akrapa w serwisie KTMa i poprawiło się wszystko mega na plus, także polecam zabieg

5

Ja po założeniu/wyjęciu dB killera w SMC robiłem tylko 15 minutowy reset i to wszystko. Chodził jak zegarek z i bez wkładki.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

6

A to spoko. Tak też uczynie.
Dzieki wielki za info.

7

Witam
Gdzie polecacie ustawienie gaźnika bo mam kompletny wydech akrapa i chce gaźnik zgrac. Moto to KTM 640 LC4
Ja jestem z pomorskiego i słyszałem ze w bydgoszczy ogarniaja temacik

Nie ma ryzyka, nie ma zabawy...

8

koti001 napisał/a:

Jak kupiles moto z akrapami to moze mapa tez byla zrobiona czy nie wiesz nic na ten temat?

Siema, sprawdzałem wczoraj co  tam siedzi. Jest wgrana mapka pod akra. Taka: KM750EU0800231.

Przy okazji: ktoś ma doświadczenie z ta mapa KM750EU0800231 oraz drugą KM750EU0804031? jest między nimi różnica? Ktoraś jest może starsza?

Obie są opisane tak samo: 07-08 model years with Akropovic slip-on exhaust

Pozdro

9

Też bym z chęcią sie czegoś dowiedział bo jutro wlatuje kompletny akrap ;)

Nie ma ryzyka, nie ma zabawy...

10

Elo a jeszcze takie pytanie. Jeżeli po zmianie wydechu na przelot z db killerem silnik dobrze pracuje i nie gaśnie to trzeba tak czy owak zmienić mapę czy może zostać oryginalna?  Ma to jakiś negatywny wpływ na silnik w perspektywie dłuższej eksploatacji? I druga sprawa jeżeli zdarzyło by się po zmianie wydechu że czasem strzeli z wydechu trzeba coś z tym robić? Dodam że na ory. Kominach nic nie strzela a zawory są wyregulowane.

11

Ja bym wgrał tak czy siak.
Dziś chodzi dobrze a jutro zacznie kaprysić...
Ten model jest strasznie czuły na te sprawy.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle