16

Odp: Strój na supermoto

U mnie takie zestawy:

Tor
-gaerne supermoto
-1czkombi skorzane

miasto:
Krotkie shimy sx1
Krotkie rekawice Alpinestars GPX
Motocyklowe jeansy z protektorami kolan i bioder
Kurtka Alpiny skorzana perforowana na cieple dni
Lub na chlodniejsze
Tekstylna Alpina z podpinka nieprzemakalna

Zestaw na ewentualny deszcz
Kask na sporta
Tekstylna Alpina
Tekstylne portki
Alpinestars fastback nieprzemakalne

Uniwersalnego zestawu nie ma. Im wiecej jezdzisz tym wiecej ciuchow na rozne okazje potrzebujesz.

17

Prawda jest taka że jak złapie człowieka solidna ulewa to żadne ciuchy nie pomogą (najlepiej wozić przy sobie ten foliowy kondom zakładany na cały organizm)
Proponuje szukać 2 częściowego skórzanego kombi bez garbu - dobry kompromis pomiędzy wygodą i bezpieczeństwem na co dzień.
Tekstylia są bardzo dobre do pierwszego upadku.

dabljuer250x

18

W czym przeszkadza garb? I czy w ogóle przeszkadza? Ja mam z garbem spidiego. Teoretycznie przeznaczenie kombinezonów z garbem jest do sportów. Ale czy w czymś ma to jeszcze znaczenie? Wygoda?

WR250X -> Husaria 701

19

Kombinezony do sportów zazwyczaj są tak zrobione aby były wygodne w pozycji mocno pochylonej. Podczas wyprostowania taki kombinezon się napina.
Natomiast kombinezon do supermoto jest do pozycji wyprostowanej. Nie krepuje ruchów podczas jazdy na stojąco, w terenie, podczas wystawiania nogi, itp.
Bez garba sądzę, że jest lżejszy kombinezon, bardzie przewiewny i bardziej wygodny podczas jazdy z plecakiem.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

20

hacker33 napisał/a:

Kombinezony do sportów zazwyczaj są tak zrobione aby były wygodne w pozycji mocno pochylonej. Podczas wyprostowania taki kombinezon się napina.
Natomiast kombinezon do supermoto jest do pozycji wyprostowanej. Nie krepuje ruchów podczas jazdy na stojąco, w terenie, podczas wystawiania nogi, itp.
Bez garba sądzę, że jest lżejszy kombinezon, bardzie przewiewny i bardziej wygodny podczas jazdy z plecakiem.

Egzakli. Jeździć można w każdym kombi ale praktycznym i wygodnym wyborem na co dzień jest 2 częściowy.
Tak z innej beczki to ciekawi mnie szalona popularność kasków off-roadowych. Tylko ja wolę jeździć po ulicach w integralu?

dabljuer250x

21

Właśnie też mocno zastanawiałem się nad 2-częściowym kombikiem ze skóry. A na bardzo ciepłe dni jakaś zbroja i ochraniacze. Myślę, że to może być dobre rozwiązanie

Yamaha WR250X -> KTM 690SMCR EVO2

22

Domier napisał/a:

U mnie takie zestawy:

Tor
-gaerne supermoto
-1czkombi skorzane

miasto:
Krotkie shimy sx1
Krotkie rekawice Alpinestars GPX
Motocyklowe jeansy z protektorami kolan i bioder
Kurtka Alpiny skorzana perforowana na cieple dni
Lub na chlodniejsze
Tekstylna Alpina z podpinka nieprzemakalna

Zestaw na ewentualny deszcz
Kask na sporta
Tekstylna Alpina
Tekstylne portki
Alpinestars fastback nieprzemakalne

Uniwersalnego zestawu nie ma. Im wiecej jezdzisz tym wiecej ciuchow na rozne okazje potrzebujesz.

Święta racja !!!

Ja mam podobnie:

- Tor -
Alpinestars RC-1
Alpinestars Supertech R
Ixon Rs One Hp

Ulica:
- patrz wyżej,  lub:

- jak chłodno to na górę pakuje Alpinestars TRC-1
- na dupsko spodnie jeansowe z ochraniaczami - zajebiste robi BMW nie pamiętam modelu - mega ochraniacze
- buty to co wyżej
- do tego mam w deszcze pakiet Macny przeciwdeszczowe super jakość.
- rękawice Alpinestars GPX na bardzo gorące dni.

Na offa:
- Nolan N53 + google FLY
- Fly Kinetic (bluza, spodnie, rękawice)
- Alpina Tech 1R
- Alpinestras Bionic pod bluzę
- Dual Axis na kolana

Nie ma niestety złotego środka :) Trzeba powoli sobie kompletować :)

Na pewno nie polecam tanich kombi typu "Czul", Retbike, Buse itp.

Miałem okazję jeździć w tych tanich, to nie dla mnie.

Jakość, krój, wykonanie Alpiny, Ixona jest dla mnie rewelacyjne.

Jak szukam ubrań tylko Alpinestars i Ixon i w tekstyliach Macna i BMW - niestety drogie.

Na pokładzie YZF-R1 07' GASGAS EC300 9' R1200GS 11' :)

23

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, zawsze jak brakowało mi hajsu to brałem to na raty w Inter

Mają system rat 10x0% - to faktyczne zero procent.

[url]http://intermotors.pl/product-pol-131482-kombinezon-skorzany-MOTEGI-ALPINESTARS-dwuczesciowy-kolor-czarny-bialy-czerwony-.html[/url]

To jest jakiś nowy kombiak, trzeba by sprawdzić czy nie ma czegoś zeszłorocznego w sklepie - wtedy jest tańszy.

24

superczesiu napisał/a:

Tylko ja wolę jeździć po ulicach w integralu?

Nie ;)

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

25

Alpinestars jak dla mnie w tekstylnych jest słaba. Jakoś wykonania pozostawia wiele do życzenia- miałem spodnie i dwie kurtki. I tylko jedna się trzyma.

No i faktycznie trzeba mieć kilka zestawów ubrań.

Na tor jak jest ciepło to skóra - ja mam Dainese SM
Na tor jak jest zimno i na miasto mam zestaw tekstylny kurtka długa powiedzmy endurowa Alpiny + spodnie.

W teren trzeba coś ogarnąć jeszcze...

Pozdrawiam,
Piotrek

26

Jeansy bmw sa rzeczywiscie swietne i bezpieczenstwo na najwyzszym poziomie. Gdyby ktos chcial to moge zrobic dobra cene z rabatem

Co do kombi buse sie nie zgodze. Naprawde dobre wykonanie. Moj przezyl mocnego szlifa i pare malych i ani mu sie sni rozpruc. Przymierzalem jakas nowa alpine w intercarsie ( promo z 2600 na 1700) i bylem zawiedziony jakoscia

27

A ja nie uzyskałem odpowiedzi na to w jakiej bieliźnie jeździcie np. latem gdy jest bardzo ciepło? Planuję zakup takiej pod kombi, myślę na brubeck cooler. Dodam, że kombi jest perforowane i to porządnie.
Temat chyba w sam raz na takie pytanie.

WR250X -> Husaria 701

28

ja jeżdżę czy ciepło czy zimno w tej z lidla i mi pasuje :)

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

29

shonek napisał/a:

A ja nie uzyskałem odpowiedzi na to w jakiej bieliźnie jeździcie np. latem gdy jest bardzo ciepło? Planuję zakup takiej pod kombi, myślę na brubeck cooler. Dodam, że kombi jest perforowane i to porządnie.
Temat chyba w sam raz na takie pytanie.

Używam Brubecka Coolera - jak dla mnie super - przynajmniej podczas 30 st. upału spokojnie w słońcu można rozebrać się z kombii.

Jak najbardziej polecam - powtórzę się, ale to też kupiłem w Inter :) Łopuszańska drugi mój dom :)

P.S. Co do opinii na temat kombi, każdy ma swój pkt widzenia, jak dla mnie jest ok.

Mam wtykę w InterMotorsie jakbyście coś potrzebowali to mogę podpytać :)

A dla forumowiczów- pewnie jakiś rabat ugrałby na stałe.

Piszcie na PRIV

Pozdro

30 Ostatnio edytowany przez shonek (2016-04-25 16:41:16)

Skorzystam z tematu i się podpytam.
Co sądzicie o takim ochraniaczu pod kombi?
[url]http://www.4ride.pl/ochraniacz-plecow-evs-sport-vest-z-ochraniaczem-klatki-piersiowej.html[/url]
Szukam właśnie takiego zintegrowanego, klatka + plecy. Budżet nie za tęgi bo max 400zł, w ostateczności mogę kupić samego żółwia. A w tej cenie to już można mieć sensownego Alpinestarsa.
Dziwi mnie tylko jedna rzecz. Mianowicie, nie ma w opisie tego EVS żadnych norm co do ochraniacza, a we wszystkich alpinach na stronie 4rdie już są. Czy to może być jakiś badziew?
Jak z wentylacja w takiej kamizelce może być? Podejrzewam, że w tej cenie to kiepsko :)
Pozdro

WR250X -> Husaria 701