1

Temat: Wałek rozrządu DRZ 400

Kupię wałek rozrządu WYDECHOWY do DRZ 400 E. W moim padł dekompresator.

Macie może dojścia do kogoś kto ma zniżki w Olekmotocykle? Wiem że tam można je dostać ale cena dość wysoka.

Proszę o pomoc bo chciałby zrobić moto jak najszybciej z uwagi na świetną pogodę.

2

Odp: Wałek rozrządu DRZ 400

to wywal go

moto powinno odpalać :)

sprzedam części
EXC 520 /  LC4 620 - całe na części - koła enduro - koła KTM DUKE SM
DRZ 400 - części zawieszanie, elektryka, air box, sprzęgła, elementy silnika
gg 6777220            tel 698 - 672 - sto jeden

3

Wiesz sporo o ty czytałem i mam mieszane uczucia. No i mechanik mówi że nie ma prawa działać.

Czytałem że działa ale trzeba mieć zdrowy aku,  dobre  ładowanie i rozrusznik. Moto jest świeżo po zakupie i nie wiem dokładnie w jakim jest stanie.

4

Ma prawo działać.
Hot cams nie ma autodeko i jakoś silniki działają, odpalają z guzika i z kopki.
Olek motocykle wiem, że zawsze miał właśnie hot camsy a czy oem ma również?
Ja osobiście bym wywalił i potestował - koszt 0zł bo nawet uszczelki żadnej nie musisz zmienić. 1h roboty z piwkiem w ręku.
Aku i tak musisz mieć zdrowy bo drz nie toleruje słabych lub gównianych aku.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2016-04-04 21:22:06)

hacker33 napisał/a:

Ma prawo działać.
Hot cams nie ma autodeko i jakoś silniki działają, odpalają z guzika i z kopki.

Hotcams właśnie ma autodeko. To jakiś mit krążący po internecie, że nie mają. Montowałem je w YZ 426 ( dla pozbycia się manualnego ) i do DRZ- oba z autodeko

Toflera DR-Z SM miała wywalony autodeko i może opowiedzieć jak zajebiście odpalała :D Tylko na zimnym.
Po zmianie wałka na taki z autodeko problem "wolnego" kręcenia i nie odpalania został usunięty.

Pozdrawiam,
Piotrek

6 Ostatnio edytowany przez sepo (2016-04-04 22:01:02)

Ja nie mialem autodeko w SM i kable o grubości palca się gotowały a maszyna ledwo kręciła. Jak silnik jest słaby i kompresja jest kiepska to zapali. Jak jest wszystko ok to będzoe to droga przez mękę. Wiem co mówię bo przez to przechodziłem. Mam Drz Y teraz ,przed remontem poprzedni wlasciciel palil ja bez uzywania dekompresatora. Po remoncie bez deko nie ma szans zeby ja kapnac.
W SM po zalozeniu walka z autodeko moto zaczela leciutko krecic jak ta lala.

7

Cóż mogło się w dekompresatorze zepsuć takiego, czego nie da się naprawić ?
Na czym polega uszkodzenie ?
Poza tym. Jeśli tylko uda Ci się przekopać silnik bez dekompresatora i go odpalić to wyjmuj go i jazda.

Niby dlaczego nie ma prawa działać?

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

8

Właśnie różnie to jest. Niektórym działa super, żadnych problemów. Inni mają problem z odpaleniem lub silnik pracuje nierówno. Przekopałem polskie i amerykańskie fora i tak to wygląda.

W deko pękła sprężyna i klin się rozleciał, no i ma straszne luzy. Żeby było z czego części pobrać to by dało się naprawić.

9

co ma auto deko do nierównej pracy?  jak odpali to  niema różnicy, w 640 też wywalaja ale  trzeba odpalac z recznym.

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

10

Czytaj co powyższe. Nigdy w życiu brak autodeko nie będzie wpływało na bieg silnika. To co wyczytasz na necie bierz przez pół, albo jeszcze mniej.
Ok kiedy to dekompresator jest pasowany z małym luzem? Zazwyczaj lata we wszystkie strony. Poszukaj samej sprężyny. Zapewne ktoś ma uszkodzony wałek z dobrą sprężyną. Dwa razy się zastanów nad opinią od mechanika.
Tymczasem usuń układ autodeko i próbuj przełamać ciśnienie. Jeśli uda Ci się odpalić to hulaj dusza... piekła nie ma :)

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

11

zamówiłem już wałek, no ale w imię nauki sprawdzę tez bez deko. jak coś już będę mógł powiedzieć to napisze czy zdało egzamin. zostanie na przyszłość dla innych.

12

Ja w xr wyjąłem i właśnie różnica taka, że bardziej czuć kompresję i chyba lepiej odpalać z ręcznym deko. Bo jak raz na szybko bez deko kopnąłem to złamał mi się wałek w skrzyni (w xr siedzi na nim tryb pomiędzy kopką a koszem sprzęgła)... możliwe, że był za duży opór bez autodeko ale to tylko moja teoria :P

Honda XR400R Enduro || Honda XR650R SM