Temat: Z Polski do Anglii?
Witam,
Czy ktoś kieykolwiek przerabiał temat sprowadzenia motocykla zarejestrowanego w Polsce do Anglii? Pytanie nietypowe bo przyjeło się, że maszyny sprowadza się raczej w drugą stronę. Ja wyjeżdżając, miałem nadzieje, że co jak co ale jakiegoś fajnego sprzęta na wyspach znajdę. Okazało się, że nie dość, że nie ma w czym wybierać to jeszcze maszyny ekstremalnie drogie i kiepsko utrzymane (rdza itp.). Za najprostszego woła roboczego jakim jest GS 500 ludzie wołają sobie około 1000£ a do wyboru jest zazwyczaj około 20-30 sztuk w całym kraju (eBay, Gumtree) gdzie u nas to jakieś ... 600 sztuk a do tego ceny zupełnie inne.
Słyszałem, że aby zarejestrować motocykl z europy trzeba załatwić jakiś certyfikat od producenta, do tego przegląd i troche papierkowej roboty. Co natomiast gdybym jeździł na polskiej rejestracji? Nie wiem ile jeszcze tam pobędę, może 2 miesiące, może rok więc na krótką metę może zdałoby to egzamin. Szczególnie, że potrzebuje jakiś tani środek lokomocji. Pytanie czy, polskie ubezpieczenie zadziała w razie W i czy nie będzie problemów z policją. Dodam, że w Anglii jestem zatrudniony na umowe o pracę.