1

Temat: Rejestracja motocykla z Austrii

Witam, rozglądałem się ostatnio za jakimś sm. Znalazłem fajną maszynę, dość blisko z normalną ceną. Jedyny problem to jest to że sprzedający twierdzi że nie ma umowy z Austriakiem.  Ogólnie jak twierdzi kupił motocykl 2 lata temu od handlarza w Polsce. Z tego co mówił ma 1 brief wyglądający na kartę pojazdu,oryginalną książkę serwisową,dokument o nazwie " Einzelgenehmigung" oraz jakiś inne dokumenty.
Czy mógłby ktoś dokładnie napisać jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania motocykla w kraju oraz czy da się to jakoś obejść brak umowy. Dla obeznanych mogę wysłać zdj dokumentów na pw.

2 Ostatnio edytowany przez DzikiJesh (2016-02-19 19:12:11)

Odp: Rejestracja motocykla z Austrii

Więc tak, jak ściągałem kiedyś motocykl z Niemiec dla siebie to miałem mały problem bo był tylko mały brief, więc zadzwoniłem do WK i sie po prostu spytałem czy zarejestrują mi motocykl na podstawie tego dokumentu + umowa kupna sprzedaży, oczywiście mówiła przez telefon że niema problemu, ale gdy przyszło co do czego to Pani w wydziale niebyła zbytnio zadowolona że jest tylko mały brief ale i tak i tak udało sie zarejestrować. Wszystko zależy od wydziału i ludzi w nim pracujących. Jak nie masz umowy to możesz napisać na siebie i tego Austryjaka troszkę to niezgodne z prawem ale u mnie przeszło ;)

3

w Polsce podstawą zawarcia umowy kupna sprzedaży jest papier z podpisem. w niemcowni i pochodnych następuje tylko przekazanie brifu i to wszystko. handlarze piszą umowę "w imieniu" osoby widniejącej na dokumentach.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

4

eh ten nasz kraj... Czyli najzwyczajniej wpisać dane Austriaka z Briefu i swoje na umowę i iść ze wszystkimi papierami + tłumaczenia do WK i zarejestrować?
Umowę sporządzić tylko polską? Nie będzie problemu jak gość nie zarejestrował motocykla w kraju przez 2 lata? Brać jakieś oświadczenie od sprzedającego w razie wyszłoby że z papierami coś nie tak ?

5

Umowę najlepiej napisz dwu języczną i tak jak piszesz, swoje dane + Austriaka i powinno być dobrze ;) Oświadczenie zawsze warto wziąć na wszelki wypadek.

6 Ostatnio edytowany przez karol128 (2016-02-20 17:23:40)

Chciałbym tylko przypomnieć, że za sfałszowanie umowy grozi 5 lat pozbawienia wolności. Nie jest tak, że zawsze taki szwindel przechodzi, czasem prawda wychodzi na jaw a wtedy nasrane w papierach do końca życia i brak możliwości pracy w wielu zawodach.

A jeszcze podpisując jakieś oświadczenie to sam na siebie bata kręcisz.

7

Myślałem żeby zrobić tak że gość który posiada obecnie motocykl sporządził taką umowę( nie interesuje mnie czy podrobi podpis czy pojedzie do Austri :) ) a ja napiszę umowę z nim żeby nie brać jakiś głupot na siebie. Ogólnie motocykl jest z komisu w Austrii, przypuszczam że bardzo możliwe jest to że firma która sprowadziła motocykl ma jakaś fakturę na niego a wtedy sprawa byłaby wyjaśniona.

8

Ogólnie wszędzie mirki w polsce tak robią że niepiszą umów z niemcem, potem ty kupujesz i musisz pisać umowe z niemcem z briefu radzę wpisać aktualna date a nie pare lat temu ponieważ można dostać za to karę.Mirki biznesu tak omijaja skarbówke ponieważ jeżeli by było na nich by musieli zapłacić podatek i jakby moto się zjebało to ma się 30 dni na zwrot lub posądzić jeżeli maja firmie. Moji znajomi tak rejestrowali motocykle umowa na kolesia z briefu i jazda,

Hero Majestic Ankur--->Derbi Senda Xtreme R--->Lifan Cross 125--->Mz Etz 250--->Ktm Egs 360--->Kawasaki Zr7--->Gas Gas EC 300  2006 & Kawasaki Zr7s 2004

9

Wszystko ok tylko najgorzej z podrobieniem podpisu, co do tego motocykla to też jestem pewny że został legalnie kupiony niestety bez umowy. Nie chce brać na siebie podrabiania podpisu więc jeśli sprzedający będzie chciał podpisać umowę za niego to niech on to robi a ja spiszę umowę z nim. Wyjdzie tak że sprzedający niedawno nabył motocykl z Austrii a ja go odkupiłem zanim on zdążył go zarejestrować.