Temat: Aprilia MX125 rotax122 full power Renowacja !
Witam cię w moim Temacie
Chciałbym przedstawić Wam historie renowacji rzadko spotykanej Aprilii Mx125 wersja Full power.
Kupiłem ją za własne pieniądze które zarobiłem za granicą i wiąże się z tym zabawna historia. Gdy byłem jeszcze za granicą umówiłem się już na zakup aprilii. Dostałem filmik, dużo zdjęć itp. no i zdecydowałem że po nią pojadę. Była oddalona ode mnie o około 150km. Z Niemiec wróciłem o 22 rzuciłem walizki i od razu pojechałem po apkę. Tak pojechałem po motocykl o 22... Na miejscu byłem o 1 nad ranem. Była jazda próbna i oglądanie motocykla z latarką. Doszło do zakupu. W drodze powrotnej aprilia niestety upadła na przyczepce, ale nic poważnego się nie stało. O 5 nad ranem byłem u siebie i oczywiście obudziłem całe osiedle bo sprzęt trzeba było przetestować. :lol:
Łapcie kilka zdjęć w stanie w jakim ją zakupiłem. W dzień stwierdziłem że to nie był dobry zakup i nie polecam kupować po nocy:
Wiec tak. Trochę o aprili:
rocznik 2004 silnik rotax122 wersja fullpower.
700km po remoncie góry silnika. Kuty tłok wossnera, łożysko korbowodu oraz korba jasila. Stan silnikowy bdb. Świetnie odpala i wszystko śmiga jak należy.
Posiadała zawór wydechowy rave 1 oraz końcówkę wydechu arrow która oczywiście kompletnie nic nie daje.
Po zakupie od razu wziąłem się za tą biedulę bo jak ja nie grzebię przy motocyklu codziennie to nie jestem sobą. :D Na pierwszy rzut poszło napinanie, czyszczenie i smarowanie łańcucha oraz zlecenie na nową okleinę i lakier u mojego lakiernika. Zamówienie na wydech gianelli z Włoch, nowe uszczelniacze zawieszenia oraz klocki przód. Została zmieniona pompa hamulcowa przód na pompę z aprili sr50 factory ze stalowym oplotem co sprawiło że nie trudno o stoppie.[/center]
Podczas wyjazdu do miasta pękła mi linka sprzęgła. Na szczęście przy klamce, więc nie musiałem wymieniać linki. Linka spadła z wysprzęglika i musiałem zalukać co się dzieje w skrzyni. hmm 150ml oleju to za mało, ale na szczęście skrzynia w idealnym stanie. Przy okazji zalałem nowy olej.
Tak apka prezentuje się po lakierowaniu i obklejeniu nową okleiną wykonaną na zamówienie. Dostała też w prezencie nowy reflektor polisport Halo oraz lusterko pod kierownicę.
Na razie tyle ;) Jak będzie jakieś zainteresowanie to sypnę kolejne fotki z prac.