Temat: napięcie łańcucha
w tej chwili mam 3 cm luzu
zostałem zganiony, że mam za mocno napięty stąd pytanie jakie powinno byc odpowiednie napiecie lancucha żeby się dobrze jeździło?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » napięcie łańcucha
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w tej chwili mam 3 cm luzu
zostałem zganiony, że mam za mocno napięty stąd pytanie jakie powinno byc odpowiednie napiecie lancucha żeby się dobrze jeździło?
4-5cm
joł
Ja mam taki patent.
Nakładam na moto jak się tylko da najwięcej. Tak żeby jak najmocniej usiadł. Najlepiej by było tak żeby dobił amor ale wątpię czy żeby było to możliwe. I wtedy naciągam łańcuch z luzem max 0,5-1cm. Powinno być wtedy dobrze.
pozdro
Po prostu usiądź na moto i sprawdź ile masz ''luzu'' zazwyczaj wystarczy minimalna korekta
Na SMJForum widziałem taki patent:
Moto na stołku, demontujesz amortyzator, podnosisz koło do momentu kiedy oś koła jest w najdalszym punkcie (jako że porusza się po łuku) od osi zębatki zdawczej skrzyni biegów, podpierasz koło, naciągasz łańcuch do momentu kiedy koło przechodząc przez najdalszy punkt całkowicie naciąga łańcuch i potem minimalnie go poluźniasz, po zamontowaniu amortyzatora mierzysz sobie powstały luz kiedy moto stoi na ziemi pod własnym cięzarem i przyjmujesz go jako wartość prawidłowego luzu, a dodatkowo masz gwarancję że nigdy nie naciągniesz go za bardzo i nie przeciążysz łożysk.
Tu masz link do tematu (padają też inne pomysły być może lepsze :) ):
[url]http://www.supermotojunkie.com/showthread.php?t=56315&highlight=chain+adjusting[/url]
OK dziękuje wszystkim za informacje :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » napięcie łańcucha
Wygenerowano w 0.047 sekund, wykonano 81 zapytań