1

Temat: 690 smc napinacz lancucha rozrzadu

Hey,

swego czasu pisalem o stukach z lewej strony w silniku i podejrzewalem wadliwy napinacz. Zamowilem manualny z Rally Raid po 2 tyg dostalem paczke i zamontowalem go wczoraj. Nie sciagalem pokrywy zaworow wiec regulowalem go na oko. Teraz moje pytanie poniewaz stuki prawie ustaly jest lepiej gdzies tam cos jeszcze puka ale to moze zawory/dzwigienki szczerze nie wiem nei znam sie dopiero jade z nim na serwis 22/09, jednak po regulacji napinacza motocykl zachowuje sie inaczej tj. wydaje mi sie ze jest slabszy delikatnie i inaczej oddaje moc tak jakby bardziej trzeba go krecic to raz, dwa nie slysze stukow teraz tak bardzo za to slysze cos jakby lekkie wycie/jeczenie sam juz nie wiem czy ten silnik tak chodzi czy zaraz wybuchnie... Zastanawiam sie czy moze nie dokrecilem napinacza zbyt mocno a jezeli tak jakie sa konsekwencje jazdy na zbyt napietym lancuszku??

Dzieki i pozdrawiam

2

Odp: 690 smc napinacz lancucha rozrzadu

Nagraj może jakiś filmik, bo tak to możemy wróżyć.

3

Zbyt napięty - zatarcie lub zerwanie łańcucha, zniszczenie kół zębatych.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

4

Majster po czym moge poznac ze jest zbyt napiety?? Lece nagrac filmik wrzuce go za chwilke

5

W sumie to tylko na wyczucie.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

6 Ostatnio edytowany przez spec85 (2015-09-04 12:52:52)

Wrzucam filmik po wymianie napinacza i jego wyregulowaniu. Wciaz slychac dzwonienie/stukanie ciezko okreslic jaki to rodzaj dzwieku. Martwi mnie to troszke a do serwisu 3 tygodnie. Przegladajac jutjuba duzo  lc4 silnikow chodzi podobnie mimo to jednak jakos mnei to nie uspokaja plus zastanawia mnie zmieniona charakterystyka silnika po wymianie napinacza.

[url]https://www.youtube.com/watch?v=Qr5UuloO9y4[/url]

7

Nic niepokojącego tu nie słyszę, te lc4 tak maja tu stuka tu coś puka. Mój 690 Smcr tez tak ma, poprostu trzeba sie przyzwyczaić.

690 smc-r

8

Trudno tu od razu obstawiać napinacz. Tak nawiasem napinacz hydrauliczny wcale nie jest zły. Hałasować może wiele elementów, a najczęściej są to elementy układu wydechowego.

WWW.MOTO-KORN.PL