1

Temat: Dylematy w sprawie SM

Cześć.
Od jakiegoś czasu myślę nad kupnem supermoto. Jeżdżę 3 sezon na sportach i czas na coś nowego. Kasa jaką chcę przeznaczyć to do 20tyś na hard enduro lub 25tyś na drogowe supermoto. Problem w tym że nie wiem jakie dokładnie moto wybrać. Zamierzam go używać praktycznie codziennie, najwięcej na serpentynach i mieście. Na tor planuje wybrać się raz w miesiącu. Ogólnie pieniądze nie grają roli. Chce w pełni cieszyć się jazdą na moto i nie przejmować wydatkami. Zastanawiając się czy ma to być hard enduro czy drogowe sm chciałbym zapytać was czy jest to duża różnica wagowa(odczuwalna) i w oddawaniu mocy. Przedstawię wam listę SM które mnie interesują:
1. KTM 530 exc
2. KTM 525 exc
3. Husaberg fs 650
4. Husqvarna SM 510r
5. KTM 450 exc
6. Yamaha wr 450f(od 2004)
7. KTM 690 smc (do 2010)
8. Ktm 640 sm (2005)
9. dziobal
10. Aprilia SXV 550

Lista jest długa i każde moto jest inne. Niestety w tym momencie nie mogę przetestować na własnej skórze jak one jeżdżą ale chce mieć rozeznanie w jakie celować.

2

Odp: Dylematy w sprawie SM

990 superduke podobno mega sprzet,tez celuje w identyczne motocykle co podales liste :D

ktm exc 200 99r-ktm exc  400 02r-ktm exc 250 2t 2010r-yamaha yzf 180 2010r-yamaha r6 2007r-ktm  smcr 690 2012r

3

Tak tyle że ja bardziej celuje w jak najmniejszą wagę a duke troszkę waży.

4

daniell0 napisał/a:

Tak tyle że ja bardziej celuje w jak najmniejszą wagę a duke troszkę waży.

SMC i Dziobak też.

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

5

Duke waży ponad 200kg z paliwem a smc 160kg? To jest różnica.

6

Masz chyba na myśli Super Duke? Duke waży ok. 160 kg a SMC 140.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

7

Tak superduke tak jak napisał pawelosek... Chodziło mi o masę z paliwem nie na sucho.

8

A ile waży 12 litrów benzyny? 20 kg.?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

9

gierwi napisał/a:

A ile waży 12 litrów benzyny? 20 kg.?

8,58 kg :>?

10

Od 1-6 i 10 nie spełnia twoich wymagań bo te sprzęty wymagają "opieki". Tylko SMC dla ciebie, nic mocniejszego i lżejszego z takimi interwałami serwisowymi nie znajdziesz. A waga 20-30kg to jest przepaść ogromna no ale niestety cos za cos:) pozdro

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

11 Ostatnio edytowany przez gierwi (2015-08-03 07:39:47)

Trzeba założyć temat "Ile waży moje supermoto?" ;-). Sam jestem ciekaw ile waży mój KTM, ale bardziej ile ważą inne SM na forum i czy jest o co się kłócić i czy rzeczywiście są to takie przepastne różnice.
Albo moto ma być bezobsługowe, bezproblemowe na co dzień, albo wyczynowe a to na prawdę jest dramat w codziennym użytkowaniu. Ja wytrzymałem z Huską 450 SMR niecały sezon. Wymiana oleju raz w tygodniu i tak dalej, a z drugiej strony wcale mi to moto nie leżało tak dobrze jak KTM.
Z opinii na temat SMC to znam tylko moją i Pączka. Obie tendencyjnie pochlebne ;-).

12

Gierwi napisałem orientacyjne 160kg dlatego że na różnych stronach widziałem inne dane. Dzinkss zacytuje sam siebie "Ogólnie pieniądze nie grają roli. Chce w pełni cieszyć się jazdą na moto i nie przejmować wydatkami." Na remonty i użytkowanie mam jeszcze duży zapas kasy także myślę że będzie na odwrót i bardziej pójdę w stronę hard enduro. Mam niedaleko bardzo dobrego mechanika także jak bym sobie z czymś nie poradził to mogę na niego liczyć. Ogólnie dbam o motocykle i nie oszczędzam jeśli chodzi o ich utrzymanie.

13

A nie masz możliwości przejechania się różnymi SM? Może ktoś w okolicy pozwoli Tobie na choć krótki rekonesans? Wrażenia z jazdy mogą być kluczowe dla decyzji.
Powodzenia w zakupach tak czy owak.

14

Aktualnie przebywam w Holandii. Nie wiem jak tu jest z jazdą testową podczas oględzin używanych moto(tzn czy trzeba mieć od razu cały hajs żeby się przejechać ^^) ale może mógłbym spróbować u dealera KTM jazdy na ktm 690smcr.