Temat: KTM 690 gaśnie przy wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle
Siema,
Kupiłem KTM 690 supermoto z 2008 roku. Wydech akrapovic. Od samego początku mam z nim dwa problemy.
1. Gdy stoję (np na światłach), wrzucam pierwszy bieg i stoję na wciśniętym sprzęgle czekając na zapalenie się zielonego. Po kilku sekundach wciśniętego sprzęgła- moto gaśnie. Dodam, że nie ma większego znaczenia czy silnik jest rozgrzany czy nie. Nawet krótki okres od wyłączenia się zielonej strzałki do zapalenia zielonego czasem wystarczy, żeby zgasło. Sprzęgło jest (podobno, wg starego właściciela) w dobrym stanie. Serwis KTM Warszawa, do którego oddałem motocykl "nie ma pojęcia" co to może być. Powiedzieli jedynie, że kosz sprzęgła jest nieco zużyty, ale można jeszcze ze dwa sezony pojeździć.
Bardzo proszę o pomoc, bo choć moto zupełnie normalnie się zacowuje w czasie jazdy, te przypadłość jest dość frustrująca, np przy przeciskaniu się w korkach, gdzie trzeba czasem dłużej przytrzymać sprzęgło na wrzuconym biegu.
2. Drugi problem leży prawdopodobnie w elektryce, bo wiązka jest podobno mocno zniszczona. Czasem (zdarzyło się 3 razy) gdy wrzucam bieg moto nagle się DZIWNIE wyłącza. NIE WYŁĄCZA się silnik, dalej pracuje. Ale manetka gazu przestaje jakby działać. Zupełnie nie reaguje na odkręcanie czy przymykanie. moto zwalnia tak aż do obrotow gdzie silnik sie wylacza. Po wylaczeniu zaplonu i odczekaniu chwile, wszystko wraca do normy.
Prosze o pomoc i z gory dziekuje!