1

Temat: KTM 690 gaśnie przy wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle

Siema,

Kupiłem KTM 690 supermoto z 2008 roku. Wydech akrapovic. Od samego początku mam z nim dwa problemy.

1. Gdy stoję (np na światłach), wrzucam pierwszy bieg i stoję na wciśniętym sprzęgle czekając na zapalenie się zielonego. Po kilku sekundach wciśniętego sprzęgła- moto gaśnie. Dodam, że nie ma większego znaczenia czy silnik jest rozgrzany czy nie. Nawet krótki okres od wyłączenia się zielonej strzałki do zapalenia zielonego czasem wystarczy, żeby zgasło. Sprzęgło jest (podobno, wg starego właściciela) w dobrym stanie. Serwis KTM Warszawa, do którego oddałem motocykl "nie ma pojęcia" co to może być. Powiedzieli jedynie, że kosz sprzęgła jest nieco zużyty, ale można jeszcze ze dwa sezony pojeździć.
Bardzo proszę o pomoc, bo choć moto zupełnie normalnie się zacowuje w czasie jazdy, te przypadłość jest dość frustrująca, np przy przeciskaniu się w korkach, gdzie trzeba czasem dłużej przytrzymać sprzęgło na wrzuconym biegu.

2. Drugi problem leży prawdopodobnie w elektryce, bo wiązka jest podobno mocno zniszczona. Czasem (zdarzyło się 3 razy) gdy wrzucam bieg moto nagle się DZIWNIE wyłącza. NIE WYŁĄCZA się silnik, dalej pracuje. Ale manetka gazu przestaje jakby działać. Zupełnie nie reaguje na odkręcanie czy przymykanie. moto zwalnia tak aż do obrotow gdzie silnik sie wylacza. Po wylaczeniu zaplonu i odczekaniu chwile, wszystko wraca do normy.

Prosze o pomoc i z gory dziekuje!

2

Odp: KTM 690 gaśnie przy wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle

Masz wgraną odpowiednią mapę pod tego akrapa?

KXF 250 '14

3

Czujnik otwartej stopki?

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

4

Hustler13 napisał/a:

Masz wgraną odpowiednią mapę pod tego akrapa?

Podobno mapa jest poprawna. Ale sam tego na oczy nie widziałem. Zawierzyłem serwisowi, ale nie mam pewności, że choć na chwilę się nad tym pochylili mimo, że pytałem. Jutro podjadę i dowiem się czy mapa jest na pewno taka jak powinna być.

Signe napisał/a:

Czujnik otwartej stopki?

Nie dzieje się tak za każdym razem, regularnie. Nie zawsze też po takim samym czasie. Raz jest to 5 sekund, innym razem 10, a jeszcze innym nie zgaśnie.

5

Czasami może coś stykać a czasami nie i dlatego ten event nie jest regularny ;] Sprawdz wszelkie kable z tym związane tym bardziej ze mowisz ze elektryka jest modzona.

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

6

Dzięki. Od jutra będę grzebał.
Będę informował o postępach.

7

Motocykl naprawiony. Pisze z duzym opóxnieniem, ale stwierdziłem, ze może komus kiedyś przyda się ta informacja.

Motocykl miał te objawy opisane wcześniej. Również czasem podczas jazdy potrafiło coś się przestawić i stale utrzymywał obroty- np 4 000. W czasie jazdy działało to jak tempomat a na postoju obroty spadały baaaardzo powoli.
Przy wrzucaniu biegu na zimnym niemal zawsze gasł, albo przestawała reagować manetka gazu, a silnik pracował.

Rozwiązaniem okazał się wadliwy czujnik położenia przepustnicy. Został wymieniony, moto podłączono pod kompa i przy okazji wyszło, że mapa do wydechu jest do akrapa, ale nie do tego modelu :) Została zmieniona na poprawną.
Po całej operacji należało jeszcze zrobić regulację zaworów, które trochę klepały.

Teraz wszystko dziala perfekcyjnie. Pozdrowienia dla Mariusza (KTM W-wa), który włożył dużo pracy i zaangażowania w moto :)