1 Ostatnio edytowany przez Gamut (2015-05-26 18:32:54)

Temat: XR650R vs Husaberg FE650E

Witam, mam na imię Radek pochodze z okolic stalowej woli, stosunkowo niedawno zacząłem przygodę z motocyklami ale do rzeczy. Chciałbym się was poradzić które moto będzie lepsze. Wiadomo że ciężko kupić XR stosunkowo mało jest ich u nas. Sprzęt chciałbym przerobić na sm. Za hondą przemawia pancerny silnik i też to że jest to kultowy motocykl a jak jest z eskploatacja w bergu, częstotliwość remontów? Za bergiem przemawia zapewne to że jest lżejszy, ładniejszy(zgrabniejszy) i pewnie da więcej frajdy z jazdy ze względu że jest to sprzęt wyczynowy. Nie miałem okazji przejechać się tymi motocyklami stąd też pytanie kieruje do was. Doświadczenie to jakaś tam chińska 250 oraz na ten moment EXC 200. Na moto chce przeznaczyć 9-10 tys.

XR650R

2

Odp: XR650R vs Husaberg FE650E

A po co ci moto?

Tak jak zauważyłeś XR jest pancerna i nie wymaga remontów. Chodź jak coś się stanie to części drogie.
FS czyli supermoto (FE enduro) to już wyczyn i częsty olej i częste usterki są do niego przypisane.
Nie sądzę abyś do 10tys. kupił Husaberga który na starcie nie wymaga kapitalnego remontu. Jak pominiesz remont planowany to na pewno czeka Cię remont nie planowany. Bierz pod uwagę tylko roczniki 2005-2008.
Berga polecam tym którzy sami robią przy moto bo inaczej to można oszaleć.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3 Ostatnio edytowany przez kompan do picia (2015-05-26 19:19:41)

Jak ktoś sam robi to też można oszaleć :P

4

Chciałbym go używać praktycznie tylko do sm, oblecieć jakiś zlot czy trasy po 200km więc berg chyba odpada ze względu na drogą eksploatacje. W teren będę miał yz więc brudasy niepotrzebne. Poza XR chyba nie ma takiego moto z taką wagą, mocą i pancernością.

XR650R

5

Zloty i trasy? Srlsy? Wiadomo, da sie, było to wałkowane tutaj kilka razy. Ale to raczej nie jest przeznaczenie sm.

TERROR KITTY CREW

Nienawiść do skuterów tak zostałem wychowany.

6

a 625 smc

7

625 odpada w ogóle mi się nie podoba. Najchętniej kupiłbym jakąś 450 yz czy coś ale ze względu na koszta muszę sobie odmówić takie motocykle i dlatego interesuje mnie coś pokroju XR, czy ktoś ma jakieś inne strony niż ebay czy coś jeśli chodzi o moto z USA ponieważ na ebay w ogole nie ma XR.

XR650R

8 Ostatnio edytowany przez toivias (2015-05-26 20:13:52)

Husaberg Supermoto i trasa to pojęcia, które sobie przeczą.
Miałem dwa Bergi i trzeciego już nie kupię.
Wyczynowy sprzęt, pierdolnięcie i fun z jazdy nieopisany. Serwis cholernie wymagający.
Z budżetem 9-10 tysięcy to może Ci na remont braknąć.

Realnie ani XR650r ani FS(FE) w tym budżecie nie kupisz.

Poszukaj sobie MZ Baghira 660.

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

9

Popatrz w UK , tam więcej XRek i gratów do nich.

Litrowy Gixer

10

czesci do xr jest multum ale w usa. zarowno do sm jak i enduro. jezeli masz cierpliwosc to za grosze wyrwac mozna duzo czesci. jezeli chcesz kupic xrke to patrz w uk. w polsce jest kilka ale nie na sprzedarz ;)

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

11

Rozglądałem się i z tego co obserwuje najlepiej taką xr byłoby sprowadzić z włoch wtedy zamknąłbym się w tych 10k. A jak jest z cr500? W sm drogo wychodzi eksploatacja?

XR650R

12

Ktoś tu chyba ma bardzo rozkręconą fantazję. XR // FS na zloty i trasy 200km, jak o CR500 też myślisz o takich wypadach to gratuluję odwagi. Kup sobie lepiej Fazera i 2 komplety kół do YZ. Będzie Pan zadowolony.

Co do XR650R, pewnego czasu oglądałem 2 sztuki i ciekawi mnie wytrzymałość silników. Mi to bardziej na legendę wygląda. Może się ktoś wypowiedzieć jaki realny przebieg robi się na tłoku, korbie? Da się zajeździć cylinder?

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

13

Fantazja... Tu chodzi o normalne latanie w pobliżu, ale chciałbym tez obskoczyć tym jakis zlot czy trase.

XR650R

14 Ostatnio edytowany przez Playboy (2015-05-27 14:48:16)

Chłopie wyłącz te internety bo coś Ci szkodzą... CR500 i trasa/zlot? Nie wierze kurwix. Co do eksploatacji pewnie taniej niż chiński router ;)
W takiej cenie to fmx'a lub xtx rozjebanego wyhaczysz: [url]http://otomoto.pl/oferta/yamaha-xt-660-supermoto-ID3hj3AX.html[/url]
ew. kup to:http://otomoto.pl/oferta/husqvarna-sm-r-r-450-smr-ktm-supermoto-italii-gniezno-ID3hjG4g.html i wyremontuj ale zapomnij o trasach bo chyba nie rozumiesz co to supermoto.

15

Supermoto to chyba nie tylko tor i kręte scieżki? Przecież to motocykl jak każdy inny i raz na jakiś czas na pewno da się nim przebrnąć więcej niż 50km. Może powiesz mi że nie będzie komfortu? Ludzie typowymi crossami walą nie takie odcinki i dobrze się czują. Skoro mam mieć moto na ulice to chce zaliczyć nim zlot czy po prostu pojechać sobie w  góry kiedy mi się to podoba. Dla chcącego nic trudnego nawet i cr500 by obleciał, tak samo jak i ja swoim exc mogę lecieć trase ponad 100km. Eskploatacja mam na myśli jak często tłok korba bo akurat powinien więcej wytrzymać przy takiej jeździe i pojemności, tak wiem spalanie byłoby w tym przypadku wysokie ale kto na to patrzy przy takim moto.

XR650R