Temat: Problem najprawdopodobniej elektryczny
Otóż problem jest taki. Wczoraj podczas treningu na początku zero problemów. Po ok. 30min jazdy w niespodziewanym momencie moto zgasło. Trochę przestraszony zobaczyłem, że kompresja jest, także nic bardzo złego się nie mogło stać. Poczekałem z 5-10min - odpalił. Przejechałem dwa razy w jedną i w drugą stronę, żeby sprawdzić czy wszystko ok, zatrzymałem się - zgasł i znowu z 5 min musiałem poczekać, żeby odpalił. Pierwsze podejrzenia padły na zapchany gaźnik, ponieważ chwilę przed zdarzeniem zauważyłem, że wężyk od odpowietrzenia na korku paliwa nie był nałożony, więc pomyślałem, że nakurzyło się i zapchało gaźnik, objawy pasowały, bo w pierwszej chwili wydawało mi się, że gaśnie po zamknięciu gazu. Dzisiaj rano gaźnik ładnie wyczyściłem i zadowolony, w pełny już ubrany poszedłem na mały test ride. Możecie się jedynie domyślać jakie były pierwsze słowa, gdy po 10min jazdy objawy poowróciły w identycznej formie. Wracając do domu zauważyłem, że co chwilę gaśnie, więc już wiedziałem, że problemy pojawiają się, gdy sprzęt się trochę zagrzeje. Po upływie kilku minut ( ochłodzi się ) wszystko wraca do normy, by po minucie/dwóch jazdy znowu było to samo. Ale się rozpisałem. Kto dotrwał do tego momentu to fajnie, a kto nie to teraz tak w telegraficznym skrócie:
- jak się rozgrzeje to gaśnie i nie ma opcji, żeby odpalić ( najprawdopodobniej gubi iskrę ),
- gaźnik wyeliminowany - szansa, że problem leży w elektryce prawie że 100%
- świeca zmieniona i dalej to samo.
Pytanie: CO TO MOGŁO SIĘ STAĆ ?! Przewód wn? Fajka? Moduł? Pierwsze dwa można jeszcze wymienić w ciemno, bo nie jest to majątek, z tym trzecim trochę większy problem. Jak zabrać się za sprawdzanie tego?
Post był pisany wczoraj na forum ktm, więc co do dat może być trochę nieścisłości :)
Dzisiaj sprawdzone i po rozgrzaniu faktycznie gubi iskrę. Po ok. dwóch minutach wraca, lecz wydaje mi się trochę słaba. Co prawda nie sprawdzałem, jak wyglądała wcześniej, bo nie czułem takiej potrzeby, a wiedzę na jej temat posiadam tylko z komarka, więc mogę odnosić mylne wrażenie.
Fajka i przewód już zamówione, we wtorek powinny być.