1

Temat: Niestabilność

Siema. Mam oto taki problem.
Mianowice pacjent to ktm exc 530, przy wysokich prędkościach (na dużym torze) w momencie mocnego przyśpieszania motocykl łapie dość mocną shimmę, generalnie da się z tym żyć, dociążenie przodu trochę rozwiązuje sprawę. Technicznie mam półkę z regulowanym offsetem 16-18 i jest ustawiona na 16, koło przód 17 cali. Może ktoś coś już przerabiał z tych tematów???

2

Odp: Niestabilność

Lozyska w główce sprawne? Ciśnienie w oponie? Wywazona? Tak samo jest na slickach i drogowych? No i gdzie ty na ten tor jeździsz? :)

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

3

U mnie coś takiego występuje jak zbyt energicznie trzymam kierownicę.
Ty pewnie też jak dodajesz gwałtownie gazu to się jej trzymasz kurczowo aby nie spaść z motocykla. I to jest właśnie najczęstszy powód wszystkich shimm.
Nie wliczam oczywiście niesprawnego motocykla - złych łożysk główki ramy, złego luzu na główce, złego ciśnienia w oponach, zbyt miękkiego zawieszenia.
Przestawienie owych półek na 18 zniweluje niestabilność motocykla przy większych prędkościach.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

Nie no, moto sprawne, fakt, że sprężyny seria jak w enduro. Raczej się nie spinam i nie cisnę kierownicy, kolana są do trzymania moto. Opony torowe sliki, ciśnienie na zimno 1,8.
Czy 18 zniweluje tego nie wiem, lubię zakręty na tyle, że raczej wolę shimme na prostej bo jakoś mnie specjalnie nie zwalnia (ot taka przypadłość).
A jeszcze jedna uwaga na wyjściu z szybkiego winkla od samego szczytu zakrętu pierwszy zaczyna się ślizgać przód, coś jak by nieprawidłowy transfer masy był i nie wiem jak temu poradzić.
tor to panonnia - jedyne SM w śród plastików - fajnie się poniża plastiki :)

5

A jaki masz z tyłu SAG?
Pewnie na wyjściu jak odwiniesz to siada tył, przód idzie do góry i tracisz kontakt z ziemią.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

sprężyna tył 76nm (nie bo tyle ważę tylko założona twardsza z premedytacją), sag 80mm

7 Ostatnio edytowany przez karol128 (2015-05-14 13:15:46)

Mialem podobnie po zmianie opony problem sam sie rozwiazal.

Na panoini wybierz inna grupe niz pierwszy raz na torze to beda cie mijac jak pacholek:)

8

wwk napisał/a:

Opony torowe sliki, ciśnienie na zimno 1,8.

Wojtek a jakie opony? Nie za dużo 1.8? Zwykle 1.6 słyszałem żeby dawać

https://www.bikepics.com/members/81

9

Siema delta
opony przód metzeler sm k2, tył bridgestone sm tylko nie pamiętam jaka miesznka.
Hmm w sumie to może być też to...