1 Ostatnio edytowany przez pitervfr (2015-05-06 04:48:09)

Temat: srzęgiełko rozrusznika a uszkodzenie silnika

Witam, czy uszkodzone sprzęgiełko rozrusznika może się rozlecieć i narobić mi bałaganu w silniku?? gdzieś tak wyczytałem. Sprzęgiełko uszkodzone na pewno bo nie odpala z rozrusznika tylko straszne dzwięki wydaje jak by rozpadał sie silnik, z kopa ładnie pali i wszystko jest okej. Nie przeszkadza mi ze nie działa rozrusznik, martwie sie tylko ze jakieś elementy wylecą i zniszczą silnik.   

Następna sprawa to ewentualne wywalenie rozrusznika, ktoś to robił? chodzi mi czy to sprzęgiełko ze wszystkimi jego podzespołami da się wywalić? ono ze swoim kołem jest z tego co wiem przykręcone do magneta..

KTM 640 supermociak

2

Odp: srzęgiełko rozrusznika a uszkodzenie silnika

Wszystko może się rozlecieć w silniku nawet koła zębate a więc tym bardziej sprzęgiełko które nie wiele różni się w budowie od łożyska.

Można wywalić rozrusznik z silnika.

Ja bym jednak zaczął od zdjęcia pokrywy i sprawdzenia co tak naprawdę lata w silniku.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3

niby racja, ale gdyby tak na to patrzeć to cały silnik może się rozlecieć:p
Pytam poprostu cze jest sens wyciągać to w obawie że się rozleci na kawałki, czy ktoś słyszał że takie sprzęgiełko narobiło komuś szkód lub czy może ktoś przejezdził jakiś czas na uszkodzonym sprzęgiełku i jakie efekty?
bo jeśli mylę sie ze jest możliwość uszkodzenia silnika przez to poprostu zostawie to narazie na swoim miejscu aż do naprawy tego rozrusznika, a tym czasem muszę jezdzić czymś do pracy.

KTM 640 supermociak

4

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie ponieważ sam nie wiesz co jest przyczyną.

Sprzęgiełko może się rozlecieć i może narobić szkód.
Jednak co innego zużyte sprzęgiełko a co innego rozwalone.
Zużyte jest wtedy jak już nie łapie. A połamane, rozwalone jak się połamie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5

[url]http://ktmsklep.pl/schemat/54297/electric-starter-640-lc4#schemes_heading[/url]
na tym schemacie widać te części, czy moge poprostu odkręcic od magneta i wywalić z silnika elementy:
8 7 6 5 ? czy one nie służą dodatkowo do ustawiania położenia magneta?

KTM 640 supermociak

6

na pewno możesz od 22 do 26
7 też
co do 5 6 8 to musiałbym wiedzieć jak to jest na żywo, czy te elementy nie stanowią jakiego dystansu czy coś
jeżeli nie są dystansem to możesz wywalić, silnik powinien się lepiej wkręcać bez takiej masy wirującej

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD