1

Temat: Husqvarna SMR 450 2005! Pilne!

Panowie, krótko i na temat, co sądzicie o tej Huśce?
[url]http://olx.pl/oferta/husqvarna-smr-450-polecam-zamiana-CID5-ID8ecgZ.html[/url]
O co chodzi z tym licznikiem? Bo raczej seryjny to on nie jest :v
Jutro, a właściwie dzisiaj po południu jade na oględziny.
Na co zwrócić szczególną uwagę w przypadku tej Husqvarny, ponad te standardowe 'procedury' podczas oględzin?
Co ile km zmieniamy olej i jakie są średnie tego koszty? Jak ze spalaniam? A przede wszystkim jak ma się sprawa dostępności części do SMRki bo za wiele po Polsce to tego nie jeździ.
Jaka jest żywodność tych silników?

2

Odp: Husqvarna SMR 450 2005! Pilne!

licznik seria, mam taki sam u siebie w smr 570, każda 450-tka to z reguły wyczyn więc, często serwis, drogo, awaryjnie. Zresztą nie przywitałeś się więc pewnie dostaniesz BANana

Husqa smr 570

3

Awaryjnie, co masz na myśli, jeśli mógłbyś mi to jakoś rozwinąć byłbym Ci wdzięczny, wiem nie przywitałem się.. Witam wszystkich :)
A tak na poważnie to nie witałem się ponieważ nie wiem czy uda mi się zostać w supermoto czy też zmienić klasę.

4

Cena jak za ten rocznik jest raczej średnia, jeśli moto będzie odpalało bez problemów ciepły/zimny to ostro negocjuj cenę. Osobiście szukałbym czegoś 2006 i wzwyż (TE + przeróbka na SM). Przeczytaj sobie manual oraz serwisówkę, poczytaj o cenach części (chociażby zaworów), jeśli się nie mylę, to tam siedzi gaźnik Mikuni który lubi grymasić. Części są dostępne - Olek Motocykle, Zych Offroad omijaj szerokim łukiem. Moto jest już kupę czasu na Olx, za tanie nie jest, ale moim zdaniem wygląda w porządku. Co do ceny - tak już jest, że za cenę 5 letniej Husqvarny oferowane są 12 letnie KTM-y :) Jeśli kupisz, to na twoim miejscu rozebrałbym silnik i wymienił łożyska oraz wszystko co wymaga wymiany, w końcu moto ma 10 lat i na pewno swoje już przeszło.

EXC 525 in progress

5

gdzieś tam lubiła pękać pokrywa od kopki - sprawdź.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6 Ostatnio edytowany przez mateusz21 (2015-05-06 11:26:49)

Dzięki Dziku, konkretna wypowiedź. Właśnie to grzebanie mnie troche przeraża, bo wiadomo jak się szuka, grzebie to na pewno coś się znajdzie, a tak jak mówisz motocykl nowy nie jest i z pewnością swoje już przeszedł. Zatem może się okazać że z +/- 9000 ;) zrobi się 12. Jak to jest naprawdę w przypadku tak wyżyłowanego przy tej pojemności sprzętu? Moto będę używał do jazdy głównie po mieście + przede wszystkim wiejskie asfaltówki, no i czasem jakieś wypady do 100km. Zawsze dbałem o sprzęt, stąd też zastanawia mnie jak to jest z remontem, czy książeczkowo gdy przekrocze te 10tyś km nie zmienie tłoka, nie obejrze cylindra to sprzęt mi się rozkraczy na drodze? Raczej nie. Jeśli nie będzie żyłowany to myśle na nowym tłoku nawinąć 20k? Preferuje taką półspokojną jazdę w stosunku 5:1.
Jest jeszcze akcja z Yamahą, koleś z mojej miejscowości sprzedaje, tylko cena troche przekracza mój budżet, ale podjechać, obejrzeć nie zaszkodzi, chociaż może zrobić smaka :D
[url]http://olx.pl/oferta/yamaha-xt660-x-supermoto-lift-2007r-niebieski-CID5-ID9Y63T.html#13121056af[/url]
Przejrzysta, sensowna oferta.. bo rzetelność pana od Husqy pozostawia wiele do życzenia.

7

najpierw wrzucasz praktycznie wyczyn 450 a za chwile klocka jakim jest xtx, zastanów się najpierw jakiego moto szukasz
PS. w mniejszej kasie sprzedałem taką yamahę 2 lata temu z tego rocznika, więc oferta nie jest jakaś super atrakcyjna.

8

tak jak wyżej - najpierw wyczynowa 450 , która nieźle zapierdala i wymaga bardzo częstego serwisu , a dzień później motocykl najbardziej supermoto-podobny jaki można sobie wymyślić.
Może najpierw poczytaj troche o tych motocyklach , do czego służą , do czego się nadają /nie nadają itp. , żebyś miesiąc później nie żałował kupna

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

9

Konradoz, nie jestem jakoś specjalnie ukierunkowany, szukam motocykla bez konieczności dławienia na A2(tak, zaprzepaściłem rok i teraz musze czekać 2 lata na A...) Wcześniej jeździłem SX50, MX125 i od święta DRZ-E, zatem zarówno XT jak i SMR będzie sprawiać mi frajdę.

10

po tym co piszesz to SMR nie dla ciebie

"Nie ma boga. Jest Mmmmotór!"
KTM SMR450 '13 #23

11

Lucek, jeśli chodzi Ci o charakterystyke silnika i zapas mocy jaki w sobie ma.. cóż Bozia po to dała rozum żeby z niego korzystać.. więc dlaczego nie miałbym połączyć tego z jazdą na motocyklu? Wiem, że SMR to typowa wyczynówka, ale w internecie często wyolbrzymiają pewne kwestie.

12 Ostatnio edytowany przez Lucek (2015-05-06 11:37:11)

nie chodzi o to czy ogarniesz...
tylko czego oczekujesz od moto

"Nie ma boga. Jest Mmmmotór!"
KTM SMR450 '13 #23

13

Czego oczekuje? Chciałbym żeby motocykl miał odrobinę sportowego zacięcia, ładnie się zbierał do 100tki i jako tako wyglądał. Nie wymagam wiele, a wszystkie te trzy cechy, zarówno Husqa jak i XT mają. Pierwotnie chciałem zakupić LC4 która byłaby kompromisem wg mnie, ale niestety 640 mają wbite >35kW, więc odpadają a w dławienie bawić się nie będę, od kuchni nie wygląda to tak kolorowo, jak wszędzie sie opisuje.

14

[url]http://forum.supermoto.pl/topic32290-sprzedam-ktm-640-2003-z-dodatkami.html[/url] gutek sprzedaje już zdławionego, dobrze wyglada i dobre fruity na pokładzie

Husqa smr 570

15

Odpada, transport muszę załatwić we własnym zakresie + w tym przypadku dodatkowe koszta, w jedną strone 450KM, nie miałby kto ze mną jechać, przyczepki nie posiadam, co dodatkowo utrudnia sprawe.