61

Odp: MIASTO - TRASA duży problem

Niestety muszę Acrapa kupując nowe SMC z salonu. Albo Acrap od nich albo seria, za wszelkie inne tracę gwarancję.
A raz, że Acrap jest za cichy, a dwa nie lubię jak mi ktoś narzuca na co muszę wydać swoje pieniądze. Po za tym 5500 zł, bo tyle chcą za Acrapa, to zdecydowanie za dużo moim zdaniem. I to nawet nie jest pakiet Evo z wałkiem i filtrem tylko sam pełny wydech.
I tak knuję codziennie co tu zrobić, żeby nie przepłacić, a mieć dobrze.
Słuchając na YT podoba mi się SC Project i Remus
[url]https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5jx-iePFOH8#t=89[/url]
[url]https://www.youtube.com/watch?v=u9tBlUhov6I&feature=player_detailpage#t=29[/url]

Wings wygląda spoko ale też mi się wydaje za cichy. Lubię jak motocykl słychać z daleka z ładnym basem, a nie pierdzeniem. Fakt, że opieram się teraz tylko na YT ale co mi więcej pozostaje na razie. Jak znajdę już SMC dla siebie to będę działał i myślał dalej.

A jak już tak się sympatycznie gada to może macie doświadczenia z klatkami? Na DUKE są, a do SMC jak się przyglądałem to nawet nie ma jak pospawać swojej, bo nie jak jej do ramy przyczepić. Macie jakieś doświadczenia? Czy tylko crash'e pozostają?

http://www.ktmtwins.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/g/a/gaskat_copy_13.jpg
http://www.ktmtwins.com/media/catalog/product/cache/1/image/600x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/6/9/690_cup_2.jpg

Albo ostRRRo albo wcale!

62

1. Znam przypadki (nieodosobnione) że jak dobrze zagaisz to Akrapa dostaniesz za przysłowiowe grosze a nawet za free.
2. Skoro Akrap i Wings są za ciche, to albo jesteś jeszcze bardzo młody, albo jesteś największym harcorowcem o jakim słyszałem. Po takiej wycieczce jaką planujesz to głowa odpadnie Tobie i tym którzy pojadą za Tobą.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

63

gierwi zdradź mi na PW jak tego dokonać. Kominiarka i napad? :P
2. Na trasę na pewno wleci db killer ale SMC chcę kupić głównie do terroru po mieście i torach, a trasa będzie odosobnionym przypadkiem, także wydech dobieram pod kątem mega hardcoru. Zgodnie z moją maksymą: albo ostro albo wcale :) Myślę, że tu nie wiek (26 lat), a charakter i sposób bycia ma znaczenie. W R1 mam przelot z bardzo krótkim ala tłumiczkiem, cicho nie jest, rok temu  Fazerem 1000 jeździłem całkiem bez tlumika. :)

Albo ostRRRo albo wcale!

64

sąsiedzi muszą Cię uwielbiać

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

65

Na większość torów z przelotowym Akrapem już Ciebie nie wpuszczą.
Głośniejszy od Akrapa będzie tylko brak wydechu.
Singiel na przelocie jest dużo głośniejszy od silników wielocylindrowych.
Jeżeli nie słyszałeś na żywo to nie zniechęcaj się za bardzo.
I tak jak Gierwi radzi po podróży na przelocie łeb Ci pęknie.
Zazwyczaj już po około 100km boli głowa od własnego wydechu - jeżeli nie masz stoperów w uszach.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

66

Na prawdę nie sugerujmy się tą podróżą, to jest jedna trasa na cały sezon jak na razie, a dwa, że jeszcze nie jest na 100% postanowione czy pojadę SMC czy R1. Zawsze mogę też na ten czas założyć znowu serie, to żaden problem i nie rozpatruję głośności pod kątem urlopu tylko jazdy na codzień. A wydech ma być najgłośniejszy z możliwych i choć bardzo lubię Akrapa generalnie jako firmę, producenta to sądzę, że są głośniejsi z ładnym brzmieniem. Po pierwsze jednak muszę kupić motocykl, żeby myśleć o wydechach i innych gadżetach.
Na żywo słyszałem pare razy, a w większej ilości chociażby przy okazji zeszłorocznej rundy w Toruniu.

Ponawiam pytanko o klatkę do SMC, ktoś coś wie, przerabiał temat?

Albo ostRRRo albo wcale!

67

A po co Ci klatka w supermoto?

Chyba, że taka na kanarka?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

68

w razie gleby, a może ona nastąpić nie raz przy moim stylu jazdy chcę mieć zabezpieczone dobrze dekle, plastiki itd., a nie wiem czy przy budowie sm same crash'e wystarczą.
A kanarek nie wiem czy przeżyłby, po za tym chyba źle wpływałby na aerodynamikę ;)

Albo ostRRRo albo wcale!

69

Na SMC w przypadku normalnego szlifa nic się nie powinno stać bez żadnych dodatków, standardowo montuje się rolki na ośkach i tyle. Dla bardziej zapobiegliwych są osłony dekli silnika oraz crash pady, no chyba że chcesz się ochronić przed przykurwieniem w krawężnik w jakiś pechowy sposób to wtedy lepsza byłaby jakaś klatka.

KALI napisał/a:

A raz, że Acrap jest za cichy, a

Jeśli akrap jest za cichy to kuzwa nie wiem, możesz powywiercać w nim dziury i nawrzucać gwozdzi. Ja od roku jezdze praktycznie cały sezon z dbkillerem, dzwiek bez jest zajebisty ale moge wytrzymac tylko bardzo krotkie trasy z nim (nawet w stoperach jak dla mnie jest meczace)

Suzuki Bandit 600 -> SMC 690

70 Ostatnio edytowany przez pol_lol (2015-04-03 00:39:42)

Kali,skoro chcesz latać trasy,masz gotówkę w postaci ok 40 koła na nowego SMC.
Do tego planujesz zrobić 1500 z GSami itd,to ja bym na Twoim miejscu rozważył KTM 990 SMR/SMT.
Dołożysz dwa atrapovicze i nawet startujące Drimlajnery z Okęcia nie będą przykuwały takiego wzroku przechodniów jak Ty.

71

Jest to opcja. Miałem 950 SM i oprócz terenu dawał radę: miasto/tor(także kartingowy)/trasa tak samo jak 690 SMC. W trasie upierdliwy jak każdy golas, ale to jedzie ponad dwie paki i charakter ma. A jak dojeżdżałem do domu to żona wstawiała wodę na herbatę, tak że jak przyszedłem z garażu po paru minutach to była gotowa do picia ;-). Wydechy WINGS.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

72 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2015-04-03 08:43:17)

Nie wiem jaki Koso ma tłumik w swoim SMC ale jest bardzo głośny.
Słychać go dużo wcześniej niż widać :D

Pozdrawiam,
Piotrek

73

pol_lol ta trasa to jednorazowy przypadek i do tego jeszcze nie jest pewne, że zrobię ją SMC, bo może faktycznie lepiej będzie po prostu wsiąść na R1 i wygodnie dojechać, bez tankowania co godzinę. Także nie planuję latać w trasy.

SMC chcę do wygłupów po mieście i na nauki na torze. To ma być lekkie, zwinne moto do szaleństw. Ciężki, w miare agresywny i dość szybki motocykl już mam, także 990 odpada całkowicie. Nie bawię się w turystykę (choć może szkoda, bo podróże na własną rękę lubię), zależy mi na szalonym wariacie, z zachowaniem jednak normalnych okresów serwisowych, dlatego jedyną opcją jaką rozważam jest SMC 690. 990 wygląda zacnie, choć jakbym miał celować w tego typu motocykl to chyba wolałbym superduke 1290 :)

O coś takiego mi chodzi: [url]https://www.youtube.com/watch?v=_RqoFY6Vquo&feature=player_detailpage#t=78[/url]

Albo ostRRRo albo wcale!

74 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2015-04-03 10:22:16)

Ja o 690smcr usłyszałem taką opinie:

przelatałem trochę  betoniarką na drodze i na torze, jakby się uparł to zrobiłby z tego dobrą furę, bo mocy pod dostatkiem a jeszcze można dodać
najgorsze to chujowy zawias, trzeba od razu zmienić albo dać do tuningu, chociaż podobno z tego badziewia nie da się nic wykrzesać
ogólnie daje radę ta betoniarka ale do winkli to nie została stworzona, trzeba walczyć z kurwiną i dużo siły się na to traci

chyba na drogę tylko, i to dla mało wymagających
ogólnie drewniany jest ten motocykl, chyba do geometrii i rozłożenia ciężaru to wogóle się nie przyłożyli
ale ma swoje zalety i daje fun, ma już na pokładzie antyhopa, to już coś:)
mnie wkurwiało szarpanie na tej najmocniejszej mapie, maneta była taka 0-1
ale wszystko idzie poprawić
jak nie będzie mnie stać już na wyczyna to kupie betoniarę, zawsze to jakaś namiastka supermoto

Dodatkowo 690 lekka nie jest.

Pozdrawiam,
Piotrek

75 Ostatnio edytowany przez gierwi (2015-04-03 10:31:28)

Kto to pisał? Jakiś mistrz świata czy fan Hondy? Albo DRZty ;-). Moim zdaniem opinia z dupy.