1

Temat: Husqvarna FS 450

Cześć,
Ktoś z Was na forum posiada FS'a 450? W nadchodzącym sezonie planuje pozbyć się samochodu rajdowego i kupić coś do zawodów SM. Niestety ściganie w kjs'ach, rallysprintach etc mnie już nie bawi a na PP czy MP w porządnym RWD nie mam czasu i budżetu.
Zawsze miałem słabość do H ze względu na przeszłość z tymi moto. Jak wygląda jakość obecnych Husek w porównaniu do motocykli z lat 2005-2009? Może ktoś podzielić się informacjami jak wyglądają interwały serwisowe i koszty przy sezonie startów w PP czy "amatorach"? Co w motocyklu trzeba zmienić na start żeby dało się nią rywalizować?
Wiem że pytania mogą się wydać trywialne, ale nie mam pojęcia jak wygląda "sportowa" eksploatacja 450cc.
W ogóle jakie macie wrażenia z jazdy FS'em w porównaniu do konkurencji?

Pozdrawiam

2

Odp: Husqvarna FS 450

Posiadaja takie motocykle:
- franz
- trawer

Obecnie to ktm w barwie husqvarny

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

3

Podoba mi się pytanie "....W ogóle jakie macie wrażenia z jazdy FS'em w porównaniu do konkurencji...." i odpowiem - stary na tym motocyklu to my nie bedziemy mieli konkurencji :).
A tak poważnie to są 3 takie modele w Polsce rocznik 2015 i narazie nie jesteśmy w stanie Ci duzo powiedzieć. Narazie masą, wygladem oraz prowadzeniem powala :) więc chyba bedzie ok, obsługa serwisowa to samo co KTM

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

4

Dzięki za info panowie.
trawer i o to mi chodziło, chce kupić sprzęt który samym sobą sprawi że nie będę miał konkurencji. ;)
A tak na poważnie - rozumiem że sprzęt nie jest jeszcze rozpowszechniony, choćby z racji na terminu wprowadzenia go na rynek, ale miałem nadzieje że jednak ktoś już go testuje przed sezonem. Zastanawiam się po prostu czy jest to odpowiedni wybór do rozpoczęcia startów na "początkowym" poziomie zawodów SM.
Co do obsługi - pytanie było w kontekście kosztów. W przeszłości TE i SM nie generowały dużych przy amatorskiej jeździe. Zastanawiam się po prostu czy w amatorach będę w stanie przejeździć sezon z budżetem powiedzmy równym wartości FS'a. Z racji przygody ze sportem samochodowym wiem jak złożone jest to pytanie - wszystko zależy od ilości treningów i fuck'upów podczas treningów, zużytych materiałów eksploatacyjnych, przejechanych mth, odległości przemierzonej na tory etc. W sumie koszt samego "suchego" startu to kropla w morzu. Jesteście w stanie w przybliżony sposób powiedzieć czy z takim budżetem warto w ogóle próbować - rozumiem że obsługa to to samo co KTM, ale z Waszego doświadczenia ile na sezon trzeba przyszykować w przybliżeniu aby cieszyć się jazdą FS'em.

Pozdrawiam

5

Ja mam mniejszy budżet i startuję w amatorach, przy czym mój motocykl wymaga specjalnej troski :P

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

6

Husky powiem Ci tak , testuje sprzęt od grudnia ale w terenie i jestem mega zadowolony, to jak Honda w wydaniu europejskim, prawdziwa blondynka, wąska, lekka dorze się prowadzi :), zero wysiłku przy skokach i drifcie, magiczny guzik na rozruch tak mnie rozleniwił że głowa mała :). Na asfaldzie testować będę go w sobotę więc dam znać po weekendzie. Jak chcesz startować z budżetem wartości tego sprzętu to jesteś gość, jakbym miał taki budżet to M.Czech i M.Polski zaliczył bym w jednym sezonie i na wódkę by starczyło :) a z Pawłem to bez 0,7 na głowę to nie siadamy do biesiady :). Na obsługę motocykla napewno nie wydasz więcej niż na inny wyczynowy sprzęt, tylko wymiana oleju jest zabawna , jeszcze tyle korków i filterków nie widziałem w jednym silniku :), ale za to filtr powietrza wymienia się w pare sekund

7

Byłbym wdzięczny za info w temacie jak "przetestujesz moto". Co prawda jestem amatorem zatem i tak nie docenię go w pełni, ale chce wiedzieć jak sprzęt postrzega ktoś kto startuje w zawodach - jest to punkt startowy jakiś.
Co do budżetu - jestem miło zaskoczony, wiadomo im mniej wydam tym lepiej ale chodziło mi o rząd wielkości. Nawet jak pójdzie tyle co na moto to i tak będę bardzo zadowolony. Wracam do PL z delegacji ok połowy kwietnia i pewnie od razu nawiążę kontakt z dealerem H na Polskę.
Powiedz z Twojej perspektywy - czy kupując motocykl, warto od razu też mieć listę części aftermarketowych które trzeba włożyć czy FS ze skrzyni nadaje się do startów? Nie mówię oczywiście o oponach, częściach które mogę zniszczyć przy pierwszym ślizgu etc bo w to się zaopatrzę - chodzi mi o tuning?

Pozdrawiam

8

Jest sens do klasy amator kupować nowy sprzęt ? :-) może lepiej jakąś zadbaną sztukę z forum, TM, czy coś podobnego...

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

9

"a kto bogatemu zabroni?" :)

"Nie ma boga. Jest Mmmmotór!"
KTM SMR450 '13 #23

10

Kupowanie nowego sprzętu ma wiele zalet: kosztu dla firmy i odliczenia podatku, jak i spokoju co do przeszłości. Więc każdy ma swoją politykę dotyczącą zakupów  ;)

Pozdrawiam

11

Uważam ze ten sprzęt wymaga tylko dodatkowych klamek craschpadow i hadbarow np zeta i to wszystko to jest idealny sprzęt który wogóle nie wymaga przeróbek, mozna bawic się w gadzeciarstwo ale po co lepiej skupić sie na trenowaniu

12 Ostatnio edytowany przez trawer (2015-03-26 18:42:36)

Lepiej kup sobie jeszcze koce i inne fajne rzeczy pomocne w zawodach

13

HuskyRider450 napisał/a:

Kupowanie nowego sprzętu ma wiele zalet: kosztu dla firmy i odliczenia podatku, jak i spokoju co do przeszłości. Więc każdy ma swoją politykę dotyczącą zakupów  ;)

oczywiście, że ma wiele zalet, ale na fakturę można również kupić używaną maszynę za 17 tyś :D

wyczyn to wyczyn, wyjedziesz za drzwi, silnik wybuchnie i nikt żadnej gwarancji nie uzna :D

więc co za różnica, czy nowy, czy używany po remoncie :-)

No ale fakt, jak jest hajs i można sobie wydawać do bólu, to nówka będzie najlepsza ;D

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

14

Levis sorki za słowa ale pieprzysz jak potluczony :)

15

sorry, jeżdżę na nieobliczalnym motocyklu, już taki jestem :-P

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450