1 Ostatnio edytowany przez skotniol (2010-05-14 14:01:17)

Temat: Nowy wydech, a mapa zapłonu ?

Witam

Zrobiłem w MG Motorsport nowy wydech do mojego KTM-a, na bazie oryginalnego tłumika pełny przelot :D  wiem że trzeba wgrać nową mapę sterownika (w serwisach dostępne są mapy z AKRAPOVICA), i tu moje pytanie czy do czasu wgrania nowej mapy można spokojnie jeździć ? Czy lepiej poczekać, aż będzie wgrany nowy soft ? Dodam ze moto jest na wtrysku. :P

Pozdr

KTM 250 EXC 2021
KTM 500 EXC 2022 SM
KTM 790 ADVENTURE R 2019

2

Odp: Nowy wydech, a mapa zapłonu ?

Może się okazać że mapa do akrapa nie będzie idealna dla tej produkcji którą dla Ciebie wykonali w MG i trzeba będzie coś pozmieniać.

jakubek

3 Ostatnio edytowany przez skotniol (2010-05-14 14:50:45)

To w takim razie gdzie najlepiej się udać na nowe wystrojenie ? Czy w serwisie KTM-a ogarną temat ?

Zapomniałem dodać że wypełnienie tłumika jest zrobione na wzór Akrapa...

KTM 250 EXC 2021
KTM 500 EXC 2022 SM
KTM 790 ADVENTURE R 2019

4 Ostatnio edytowany przez supermotox (2010-05-14 17:50:06)

pewnie będziesz mieć zbyt ubogą mieszanke jeżeli masz standardową mape od Akrapa pewnie będzie dużo lepsza ale pewnie nie idealna

5

idealną pewnie ciężko będzie znaleźć obdzwoniłem dzisiaj trochę firm zajmujących się elektroniką w motocyklach i nikt się nie podejmie zestrojenia tego motocykla, naczytałem się na anglojęzycznych forach ze po zmianie wydechu w tym modelu są problemy z tym że motocykl gaśnie itp.
Pod naporem literatury z supermotojunkie.com  :P  zrobiłem przed chwilą ok. 20kilometrową przejażdżkę w celu sprawdzenia czy z motocyklem wszystko OK. Jedynie na zimnym silniku przez paręnaście sekund falują obroty, a gdy silnik jest nagrzany podczas postoju np. na światłach, obroty utrzymują się w okolicy 1800obr/min i nic nie faluje.

Pozdr  :cool:

KTM 250 EXC 2021
KTM 500 EXC 2022 SM
KTM 790 ADVENTURE R 2019

6 Ostatnio edytowany przez gierwi (2010-05-14 18:21:57)

Na [url=http://www.ktmforum.co.uk]www.ktmforum.co.uk[/url] ludzie wypowiadali się że po zmianie wydechu lub czegoś tam innego (filtra), jeśli nie masz nowej mapy, powinno się pozostawić moto zasilane wtryskiem na 15 min na obrotach biegu jałowego. Układ zasilania powinien się dostroić na podstawie pomiarów z sondy w wydechu. 
Nie spodziewaj się jakichś fajerwerków z przyrostem mocy, bo na w/w forum koleś zajmujący się tuningiem KTMa napisał wyczerpujące temat posty w których udowadnia że w 690 SMC mocy należy szukać na drugim końcu "układu pokarmowego" czyli w dolocie.
Jak będę wieczorem w domu to spróbuję odszukać te posty i wyślę Tobie linka.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

7

no chyba że usuniesz sondy.. co ja zrobiłem i wtedy pozostaje tylko wgranie nowej mapy.

8

[url]http://www.ktmforum.co.uk/showthread.php?44023-690-SMC-Replacement-Performance-Air-Filter-advise-appreciated-!!!/page2[/url]

Poczytaj i zobacz pozostałe posty Higscore23. Wygląda że koleś wie o czym mówi.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

9

Dzięki za link :D poczytałem trochę na pewno następnym modem będzie dolot. Ciężko w PL znaleźć firmę która by później wszystko zestroiła do kupy... :o 

Ostatnio nawinąłem ze 100km i jednak gaśnie czasem ( na 100km zgasł 4 razy)na wolnych obrotach np. na światłach także wgranie nowej mapy będzie nie zbędne.

Pozdr :cool:

KTM 250 EXC 2021
KTM 500 EXC 2022 SM
KTM 790 ADVENTURE R 2019

10

skotniol napisał/a:

Dzięki za link :D poczytałem trochę na pewno następnym modem będzie dolot. Ciężko w PL znaleźć firmę która by później wszystko zestroiła do kupy... :o 

Ostatnio nawinąłem ze 100km i jednak gaśnie czasem ( na 100km zgasł 4 razy)na wolnych obrotach np. na światłach także wgranie nowej mapy będzie nie zbędne.

Pozdr :cool:

Czyli za ubogo...Wtrysk jest to nie ma problemu z wystrojeniem np przez zewnętrznego kompa typu piggyback...Jeśli byłbyś z Wawy to z kumplem moglibyśmy się tego podjąć:) w moto jeszcze tego nie robiliśmy..jeszcze :)

SMR 505

11

Do tego modelu jest jedynie Tuneboy do zakupienia, Power Commander nie dostępny póki co zobaczymy narazie spróbuję wgrać mapę z Akrapa, jak dalej pójdę z modami to będę myślał co zrobić :D do Wawy nie jest daleko wrzucam moto na auto i heja  :P

KTM 250 EXC 2021
KTM 500 EXC 2022 SM
KTM 790 ADVENTURE R 2019

12

Próbowałeś zostawić go na wolnych obrotach przez 15 minut? Usunąłeś sondę z wydechu?

13

na wolnych go zostawiłem przez 15 min, ale sondy nie wyciągałem... :rolleyes:

KTM 250 EXC 2021
KTM 500 EXC 2022 SM
KTM 790 ADVENTURE R 2019

14

To powinien się dostroić. Sonda ma zostać oczywiście, bo to jej wskazania powodują strojenie "czarnej skrzynki"

15

przy kompie zewnętrznym sondę  można usunąć podobnie jak maf sensor:) tuneboy to taki hamerykański SMT pewnie, z odpieciem aku pewnie juz robiles co:)?

SMR 505