16

Odp: Aprilia SXV 550 kupie

ja narazie mam zrobione 25mth / 2500km - silnik nie otwierany - za jakiś czas będę sprawdzał luzy zaworowe. ;]

Po drugie wbrew pozorom - remont nie jest taki drogi. 1100$ za taki zestaw wydaje mi się tańszy od 2 zestawów do CRF:

[url]http://www.af1racing.com/store/Scripts/prodView.asp?idproduct=56206[/url]

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

17 Ostatnio edytowany przez karol128 (2015-03-05 13:26:09)

Czy ja wiem. W tym zestawie przekładając na crf  to jest tylko tłok+ uszczelki +ew. cylinder jakby był zużyty czyli 540+230+cylek 800zł najtańszy, który i tak jak nie będzie konieczny a tu wyjdzie za te części ponad 5 koła po obecnym kursie a nie ma dalej korb i zaworów.

18

Tylko nie kupujcie od kolesia z lusiny koło krakowa bo od niego się naciąłem na sprzęt złom. Jeszcze nie widziałem,żeby motocykl z takiego rocznika miał miał prawie wszystkie gwinty pozrywane.

19

dodaj do tego jeszcze łożyska wału i 1/2 wartości korby + łożyska korby (bo rozumiem,że co 2 tłok jest jej wymiana)

W apce wymiana korbowodów przewidziana jest tylko przy awarii tłoków - same z siebie nie pękają (są masywne i mają duż mniejsze przeciążenia niż single).

w głowicy zawory tytanowe  - nie spotkałem się jeszcze na forach, gdzie ktoś wymieniał profilaktycznie zawory :-]

no ale cóż - wyczyn to wyczyn - prędzej czy później trzeba wysupłać kilka tysi na remont :>

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

20

Ja u siebie mam podobna moc, musimy sie Lewis gdzies ustawić i zobaczymy ktory lepiej idzie :)
Mam u siebie w 690 prawie 10k km i poki co wydałem jakieś 800zl na serwis(oleje filtry, przegląd w Ktm ) i przed sezonem idzie na sprawdzenie zaworów i spokój na cały sezon

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

21

a ktoś w apce dotarł do 100mth przed wybuchem ? ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

22

moja Apka jest zdławiona, więc wynik jest już przesądzony ;-] Ale jak się gdzieś na mieście spotkamy, to czemu nie :-]

Mały - nikt nie dotrze, bo każda rozsądna osoba, otworzy silnik, pomierzy i wymieni co trzeba :]

sam też miałem moment słabości, jak dziadyga chodziła mi na 1 cylinder przez jazdę w ulewie :-]

Jestem dobrej myśli :-]

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

23

No i zdecydowanie inna chatrakterystyka niż singiel. Raz tylko jechałem Cienkiego Aprilią, było fajnie, ale single są fajniejsze IMO.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

24 Ostatnio edytowany przez Yoda7 (2015-03-05 20:41:48)

Panowie,
dobra dyskusja :). W pełni się zgadzam z wypowiedziami niektórych, że "jak chcesz Panią to rób na nią" :). Na dzień dzisiejszy nie miałem pod du#ą jeszcze supermoto ale mam nieodpartą chęć żeby w tym roku zacząć jeździć. Obecnie latam na Benelli TnT R160 więc uwierzcie mi wiem co to są koszty za serwis, remont, części czy to silnika czy plastiki :). Serwisu w Polsce już nie ma (był kiedyś ale i tak bym do nich nie pojechał :)) i ze wszystkim trzeba jeździć do Niemiec :). Achhhh... Dobra koniec tych wypocin.

Wracając do sedna sprawy. Nie znajdzie sie w Polsce czegoś godnego polecenia? Jak nie Apka to może pomożecie znaleźć coś innego?

Pozdr,
Yoda

http://www.bikepics.com/members/yodaplus/

25

Benel zajebiaszczy sprzęt. Kolega kupił w mińsku mazowieckim i miałem okazje wracać pare setek tym i jest naprawde skurwiel :)
Co do Apki to ja złego słowa nie powiem. Tylko że latałem sezon v4r z pakietem aprc i było ZERO kłopotów. Z tym że v4 to naked z 4 garnkami w układzie v i jego interwały serwisowe nijak się mają to sxv.
Jak będę się przesiadał z drezyny to też zastanawiałem się na sxv ale faktem jest że nawet mechanicy obryci w makaronach łapią się za głowę jak słyszą.
No ale jak to mówią do odważnych świat należy ;)

FZ6 -> FZ1 -> Daytona 675 -> Tuono V4R APRC -> Street Triple R ->  DRZ400SM -> MT09 Street Rally ->KTM690SM

26

Noo Mateo...:). Kolejny pozytywny post na temat Apki. Nasi mechanicy niech sie edukuja bo tez nie mam z kim gadac w kwestii TnT. Nie sama japonia sie po Polsce lata :). Tak jak napisales trzeba sobie jakos radzic :). No nic... Jak sie nic nie znajdzie na forum to bede musial gdzies za granice pojechac :).

Keep in touch...
Yoda

http://www.bikepics.com/members/yodaplus/

27 Ostatnio edytowany przez wyrzyk969 (2015-03-05 22:00:59)

z moim VORkiem było tak, że każdy mi odradzał bo drogie w serwisie, nikt nic nie wie o nich (chyba, że zajawkowicz jakiś). Ja się usrałem, że chce i mam teraz moto gdzie jakąś byle pierdołe (np. filterek oleju) muszę z Włoch ciągnąc bo nigdzie nie dostaniesz. Jedyne co w PL to tłok i zestaw napędowy hehe kasa idzie jak woda, głównie na przesyłkach (średnio 25 euro za paczkę). Moto potrzebuje ciągłego dbania o nie, ma swoje kaprysy i często robi mi na przekór i czasem myślę po co mi to było... ale ja wiem, że się droczy ze mną hehe jak to mówią kto się czubi ten się lubi. To jak zapierdziela jak dzik, jak sam kładzie się w zakrętach, ta linia... poezja. Mogą mi teraz mówić rożne rzeczy, mogę za serwis płacić miliony ale zostaje u mnie na wieki i jeszcze zrobię z niego wściekłą ku..wę hehe. Także powodzenia w szukaniu apki, co do niej nie za bardzo pomogę bo ja lubuję się w jedno garowych moto. Powiem tylko, że Włoskie moto są zajebiste hehe. Pzdr.

VOR 530 SM-R   &   KAWASAKI KX 250 SM STUNT
CA Technology

28

Nie rozumiem, co jest takiego rakietowego w technologii Aprilii - silnik jak każdy inny - jak będę w nim grzebał, to bez problemu poradzę sobie z pomocą Krystiana (brata Młodego).

Jak ktoś potrafi czytać serwisówkę i ma odpowiednie narzędzia + zaplecze to zrobi remont bez problemu.

Swoją drogą, na drogę to sxv 550, 450 to raczej na tor

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

29

Chodzi pewnie o to, że po części do KTM-a idę do salonu w moim mieście i za 2-3 dni mam co chcę.
Do Husaberga ten sam salon tylko teraz dłużej czekam.
Do yamahy tak samo.
Mam też salon Hondy, Suzuki i Kawasaki.
A skąd mam wziąć i gdzie zamówić części do Apki? Bo z tego co wiem to wszyscy ciągną z UK bo w PL się nie da.
Więc nie chodzi, że silnik jest jakiś inny tylko, że części trzeba zamawiać jakby człowiek mieszkał gdzieś w Afryce.
Ja preferuję zamawianie osobiste i takie same odbieranie części.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

30

dokładnie tak, moto jak każde serwisu wymaga, a słaba dostępność części zniechęca, nie wiem jak z apką ale w moim przypadku jak zamówię coś to co najmniej 2-3tyg trzeba czekać i raczej to jest głównym powodem dla którego ludzie nosem kręcą, a silnik jak każdy inny, dbasz to masz, czy to kawa, czy kat, czy maico. Pzdr.

VOR 530 SM-R   &   KAWASAKI KX 250 SM STUNT
CA Technology