1

Temat: Jaka opona na przód? 120/60 120/70

Witam. Kupiłem w tamtym sezonie nowego qualifiera na tył, a usłyszałem ze lepiej się lata na 2 oponach tego samego modelu(wcześniej na to nie zwracałem uwagi) więc na ten sezon chce kupić też nówkę qualifiera na przód.

Wyczytałem że profil 60 jest mniej podatny na shimmy która jest głównym powodem tego rozważania, ponieważ powyżej 150km/h mojego 525 zaczyna wężykować, a na jednej z naszych polskich dróg nie zdołałem utrzymać shimmy i przeleciałem się po asfalcie(100km/h).

Potrzebuje się doradzić jak bardzo zmieni się charakterystyka prowadzenia ze zmiany profilu 70 na 60?
Czy bieżnik tego qualifiera może też pogorszyć prowadzenie?(bo jest dość wężykowaty na środku)

http://content.onliner.by/forum/330/146/323580/800x800/5b4393f88cf648c819800d5715cc3768.jpeg

no i fajnie :)

2

Odp: Jaka opona na przód? 120/60 120/70

Za bardzo nie odczujesz różnicy. Minimalnie mniej poręczny będzie sprzęt ale w 525 nawet tego nie zauważysz. Jak chcesz wyeliminować shimmy to kombinuj z zawieszeniem lub zamontuj amor skrętu [url]http://olx.pl/oferta/amortyzator-skretu-ohlins-CID5-ID7uYhz.html[/url] (akurat sprzedaję). Jak chcesz jeździć z konkretniejszymi prędkościami to się przesiądź na sporta/ nakeda bo każdy  sprzęt z terenowymi genami  prowadzi się lipnie już po przekroczeniu 100km/h.

3

Powód shimmy raczej leży gdzie indziej...na pewno nie w profilu opony.

Może za bardzo się spinasz. I zbyt skurczowo trzymasz kierownicę.
Może masz źle dokręcone łożyska główki ramy albo są już do wymiany.
Może masz duże lusterka i Cię znosi.
Może masz problem z zawieszeniem.
Może masz złe ciśnienie w oponach.
Może masz krzywe półki.
Może nie trzymasz jednego śladu.
Może masz półki z bardzo małym offsetem
Może masz krzywe koła
Może masz źle dokręconą ośkę
Może masz luźne szprychy

A profil opony im wyższy tym bardziej możesz złożyć się w zakręcie.

Do turystyki są raczej niskie profile. Do sportu gdzie chcesz drzeć podnóżki wypada mieć wyższy profil.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4 Ostatnio edytowany przez dbaranek (2015-02-18 18:01:26)

karol128
Myślałem nad amorkiem ale nie mam paru tysięcy na wydanie, a ten twój jest chyba od sporta i nie miałbym pojęcia jak go zamontować w sm.

hacker33
nie spinam sie
nie mam lusterek
ciśnienie 1.8
koła i szprychy ok
zawieszenie ustawiałem zgodnie z artykułem ze ścigacz,pl (wiec chyba dobrze)
półki wpuszczone max na dół
ale co do skręcania moto to robiłem to sam bez klucza dynamometrycznego i może faktycznie zmierzę jeden ślad bo miałem małą przygodę z osobówką (chodź wydaje się ok bo nic nie ściąga podczas jazdy)

Dzięki, biorę 70

5

Jeżeli lagi w półki wpuszczone to tez może mieć znaczenie. Mój na slickach tez wezykuje przy tej prędkości

6

Im bardziej wpuscisz lagi w polki tym bardzie zmnieszasz kat gl. Ramy i motocykl robi sie nerwowy. Wysun lagi maksymalnie i sprawdz czy bedzie lepiej.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

7 Ostatnio edytowany przez dbaranek (2015-02-18 18:52:22)

Przypadkowo wprowadziłem was w błąd bo faktycznie jak wysunąłem lagi to było trochę lepiej i tak zostawiłem.