1

Temat: Odpalanie po zimie CRF 450R 2003r

Cześć,

Kurcze ostatnio próbowałem odpalić moją CRF bo stała od listopada i powiem wam że stopa to mnie napindala do tej pory :(
masakra :(  jest jakiś sposób na odpalenie jak moto długo stoi ? czy z pycha próbować ?

2 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2015-02-06 13:00:53)

Odp: Odpalanie po zimie CRF 450R 2003r

Wpadnij do mnie za Ursus to Ci ją odpalę :)

A tak na poważnie to jak nie odpala bez ssania, lub z ssania, to możesz raz czy dwa przekręcić gaz(otworzyć i zamknąć) i zobaczyć czy będzie lepiej- kopnąć.

Jak będzie lepeij to znaczy, że za mało paliwa dostaje i trzeba go podlać gazem.

Jak nic się nie zmieni to zobacz czy jak mu otworzysz ciepłe ssania to czy będzie jakaś oznaka życia- za dużo paliwa dostawał.

a najlepiej to pierdzielnij mu dezodorantem w dolot i będzie wiadomo czy brakuje paliwa czy iskry :)
Albo odpali od strzała :)

Pozdrawiam,
Piotrek

3

Ustawiasz tłok odpowiednio , czy kopiesz jak popadnie :-) ?

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

4

levis napisał/a:

Ustawiasz tłok odpowiednio , czy kopiesz jak popadnie :-) ?

ale co tam ustawiać ;p Jak jest autodeko to można kopać jak popadnie i odpali :)

Pozdrawiam,
Piotrek

5

Moja nawet po 3/4 mies pali zawsze z pierwszego strzała, Ew z drugiego jak chujowo tłok ustawię. Jeśli masz moto po remoncie to wyreguluj porządnie gaźnik i naucz sie dobrze kopać ;)

KXF 250 '14

6

mały, jeden kolega tutaj z forum kilka lat temu miał CRFę. Kiedyś tłumaczył mi, że gdy kupił moto, to wszyscy się z niego śmiali, bo kopał sprzęta 10 min, zanim odpalił. Potem nauczył się ustawiać tłok w GMP i odpalał zawsze za pierwszym.

Autodekompensator jak się nie mylę, pomaga kręcić silnikiem na wolnych obrotach, m.in. po to, żeby dobrze ustawić tłok :-]

może CRFy różnią się od siebie, ale ta którą robiłem u siebie w garażu też odapała od 1, ale po ustawieniu tłoka - bez ustawienia nia próbowałem :-]

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

7

ja mam autodeko, co prawda nie w crf, kopiąc jak popadnie to by mi dnia zabrakło:P

8

to ta co u nas stoi odpalała od kopa. No może minimalnie szukałem pierwszego oporu przed kopem ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

9 Ostatnio edytowany przez karol128 (2015-02-06 13:45:51)

Moja  2005 z ustawieniem odpala za pierwszym a bez ustawiania na zimno za drugim - na ciepło czasami za pierwszym a czasami za drugim.

Po długim postoju benzyna w gaźniku wietrzeje. Musisz ją spuścić śrubą od spodu - powinno pomóc.

10

Może umyłeś filtr i nasączyłeś olejem. Ja zawsze mam kłopot i działa ciepłe ssanie. Po myciu bo filtr musi się "rozruszać".
Zrób jak mallly200sx napisał. Nawet serwisówka mówi żeby ruszyć 2-3 manetą przy mniejszych temperaturach a później odpalać.

CRF450R

11

Pierwsza sprawa czy na zimę spuściłeś paliwo z gaźnika i ze zbiornika?
Paliwo zostawione w gaźniku odparowuje i syfi gaźnik.
Natomiast paliwo w baku mogło już zwietrzeć i stąd problem.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

12

zwietrzenie paliwa zdarza się raz na milion. Mi się nigdy coś takiego nie stało.

Pozdrawiam,
Piotrek

13

A mi się zdarzało co zimowanie w cbr 600, 900 i mbx80 (5-6 mies. postoju). Chodzi oczywiście o benzynę w gaźniku bo w baku to bardzo długo może leżeć. Zawsze odkręcenie śrubki w gaźniku pomagało - inaczej nie było nawet szans odpalić

14

u mnie też jak zimowałem moto to zawsze waha zwietrzała

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

15 Ostatnio edytowany przez AssasinGonzo (2015-02-06 17:25:50)

Nie paliwa nie spuszczałem z gaźnika ani z zbiornika , filtr powietrza nie jest nasączony , a generalny remont robiłem w październiku ale mechanik się nie dotykał do gaźnika bo wcześniej ładnie odpalała . ALe właśnie jak stoi więcej niż miesiąc to przesrane ją odpalić.
To może powiem wam jak próbuje odpalić :

Oczywiście odkręcam kranik , zaciągam ssanie w gaźniku i staram się odpalić prawidłowo: czyli najpierw kopniak spuszczam na sam dół a potem delikatnie spuszczam aż poczuje opór i kopie . Czy dobrze to robie ??
Jak to nie pomaga to wale raz za razem i tak chu... nic nie pomaga :(
Wiem że na pewno zalewam bo widzę paliwo przy gaźniku , wtedy czekam ok 5 min i powtórka z zabawy .