1

Temat: Honda cr 125r pomocy

Siema posiadam honde cr 125 i mam dwa problemy, pierwszy jest taki ze wyregulowałem gaźnik wszystko ładnie pięknie lecz jak jadę i puszczam gaz nie równo schodzi z obrotów wkurza mnie już to i czasami na wolnych nie równo stoi ale tylko czasami (czary?),
a drugi jest taki ze na 4 i 5 biegu jak dam w palnik coś mi stuka, co to może być ? mogę jeździć dalej? , bo nie uśmiecha mi się rozbierać teraz silnika jak jest wszystko ok tylko te stuki :) . z góry dzięki!

Motoryna->Skuter4t(CHINAPOWER)->DerbiSenda50(SM)->YamahaTzr50(stunt)->(OBECNIE)HondaCr12504r.

2 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2015-02-04 16:59:55)

Odp: Honda cr 125r pomocy

W takim razie nie jest tak pięknie wyregulowany. Prawdopodobnie za uboga mieszanka.
Tak na pewno jak stuka to jest wszystko ok....
Po co rozbierać? Poczekać aż całkiem stanie.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

3

Majster128 napisał/a:

W takim razie nie jest tak pięknie wyregulowany. Prawdopodobnie za uboga mieszanka.
Tak na pewno jak stuka to jest wszystko ok....
Po co rozbierać? Poczekać aż całkiem stanie.

czyli mam rozpoławiać ? świeca jest kawa z mlekiem a jak już dam 0,5 obrotu więcej to zalewa

Motoryna->Skuter4t(CHINAPOWER)->DerbiSenda50(SM)->YamahaTzr50(stunt)->(OBECNIE)HondaCr12504r.

4

Żeby cokolwiek zacząć regulować trzeba doprowadzić silnik do pełnej sprawności.
Przyczyn problemów z obrotami może być bardzo wiele. Od regulacji gaźnika, po zaciąganie lewego powietrza, nieszczelność uszczelniaczy wału, uszczelki głowicy itp.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

5

kolor świecy nie mówi o wolnych obrotach

a stukać to byś musiał opisać co gdzie i jak, bo może to być każda rzecz w motocyklu
sprawdź wszystkie śruby, zwłaszcza te od dyfuzora i tłumika, sprężyny łączące na wydechu jeżeli masz, może łańcuch ci wali jak zaczynasz startować z niskich obrotów

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

hacker33 napisał/a:

kolor świecy nie mówi o wolnych obrotach

a stukać to byś musiał opisać co gdzie i jak, bo może to być każda rzecz w motocyklu
sprawdź wszystkie śruby, zwłaszcza te od dyfuzora i tłumika, sprężyny łączące na wydechu jeżeli masz, może łańcuch ci wali jak zaczynasz startować z niskich obrotów

okej to posprawdzam ale jak by były jakieś śruby sprężyny to powinna na każdym biegu stukać, według mnie ewidentnie wychodzą stuki z silnika korba luzu niema a uszczelki góry silnika nowe, głowica i cylinder po splanowaniu.

7

na 4 i 5 piątym biegu może stukać bo tak jak pisałem masz za niskie obroty
nawet w samochodzie jak jadąc 20km/h wrzucisz 5 bieg i dodasz gazu to usłyszysz wiele różnych stuków wibracji itd. ponieważ masz za niski bieg w stosunku do prędkości
w motocyklu w takim przypadku pierwsze co napierdala jak dzikie to łańcuch napędowy
więc pytanie czy te stuki masz zawsze nawet jak jedziesz w tych wyższych obrotach czy faktycznie wtedy kiedy zamulasz na ostatnim biegu i zamiast zredukować dodajesz gazu i czekasz na reakcję

nie znam cr ale może od tych wibracji stukać też kopka o dyfuzor czy coś, również dość powszechny stuk w moto

możesz też mieć za ubogą mieszankę i to co słyszysz to spalanie stukowe które najczęściej pojawia się na wyższych obrotach

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

hacker33 napisał/a:

na 4 i 5 piątym biegu może stukać bo tak jak pisałem masz za niskie obroty
nawet w samochodzie jak jadąc 20km/h wrzucisz 5 bieg i dodasz gazu to usłyszysz wiele różnych stuków wibracji itd. ponieważ masz za niski bieg w stosunku do prędkości
w motocyklu w takim przypadku pierwsze co napierdala jak dzikie to łańcuch napędowy
więc pytanie czy te stuki masz zawsze nawet jak jedziesz w tych wyższych obrotach czy faktycznie wtedy kiedy zamulasz na ostatnim biegu i zamiast zredukować dodajesz gazu i czekasz na reakcję

nie znam cr ale może od tych wibracji stukać też kopka o dyfuzor czy coś, również dość powszechny stuk w moto

możesz też mieć za ubogą mieszankę i to co słyszysz to spalanie stukowe które najczęściej pojawia się na wyższych obrotach

największe są te stuki przy zamulaniu ale już dawno nie jechałem na niej i nie pamiętam do końca czy na wysokich też są sprawdzę i się odezwę dzięki :)

9

DanielLaskowski99 napisał/a:

głowica i cylinder po splanowaniu.

Od kiedy to planuje się głowice w 2t ?

KXF 250 '14

10

Od wtedy od kiedy wykazuje się krzywizną, czyli dość często.

WWW.MOTO-KORN.PL

11

W 4t to zrozumiałe, ale w 2t gdzie większość głowic ma wypustkę, która dociska oring to już nie rozumiem.

KXF 250 '14

12

Hustler13 napisał/a:
DanielLaskowski99 napisał/a:

głowica i cylinder po splanowaniu.

Od kiedy to planuje się głowice w 2t ?

od wtedy kiedy są przedmuchy ;)

13

panowie a załóżmy że to skrzynia, możecie coś stwierdzić co może powodować takie stuki ?

14

Mimo wszystko przeoczyłem, że "jak dam w palnik coś mi stuka"  więc zastosuj się do opisu hackera, bo jest bardzo prawdopodobne, że to łańcuch obija o ślizg. Zanim podejmiesz decyzję o rozbiórce silnika sprawdź wszystkie inne możliwości, żebyś się nie rozczarował.

WWW.MOTO-KORN.PL

15

Majster128 może umyłbyś mu gaźnik, to może być przyczyną?
DanielLaskowski99 zadzwoń do niego tel. 607198003

-Indywidualne okleiny z własnym wzorem cały motocykl. Zainteresowanych zapraszam na PW.
-Spawanie wydechów, aluminium, metali kolorowych, usuwanie wgniot z dyfuzorów, piaskowanie i toczenie dorabianie zamienników itp. Zainteresowanych zapraszam na PW.
No price counts, counts a common passion and your joy ; ))