1

Temat: Gearne GX-1 do codziennej jazdy?

Poszukuje nowych butów i w oko wpadły mi Gearne GX-1 są w dobrej kasie i wyglądają solidnie.... ale
nie wiem tylko czy jest sens kupować takie kloce do jazdy na co dzień po ulicach / dojazdów do pracy czy lepiej poszukać czegoś "lżejszego". Pewnie macie już jakieś doświadczenie które chętnie wezmę pod uwagę.

dabljuer250x

2

Odp: Gearne GX-1 do codziennej jazdy?

takie buty do codziennego użytkowania to rzecz mało praktyczna. chyba że masz czas i miejsce na przechowywanie i przebieranie się.
jeśli Ci się nie pali, to ja bym się wstrzymał z zakupem bo kilku producentów szykuje ciekawe nowości w stylu "daily".

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

3

Ok, w takim razie się wstrzymam się. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa jeżeli chodzi o bardziej cywilne buty (np. Sidi Vertigo) czy zmieszczą się w nie nogawki? (czy w ogóle jakiekolwiek buty bez klamry to potrafią?)

dabljuer250x

4

Siema, miałem vertigio, jednak zmieniłem na dominator'y, bo wskoczyłem w teren. Do miasta fajne buciki, ładnie czuć hamulec, lekkie. Szybko się urywają zameczki i trza wstawiać kółeczka z kluczy, ale to nie przeszkadza. Zamek dobrze trzyma stopę i kostkę, ale łydkę to już zależy. Mam 190cm i 86kg, łydki normalne, nie przeżarte, więc do buta mi wchodziły jeszcze nawet nakolanniki i spodnie. Wszystko zależy pewnie od rozmiaru. Ja miałem 46, to ta łydka bez ochraniacza mi wg. nie trzymała.

romet pony -> senda -> rm125 -> dr-z e400 -> wr400 -> crf450 -> fzs600 & sm690

5

Śmigam w takich Gearne na codzień, pytanie co masz na myśli mówiąc o codzienej jeździe. W pracy i tak nie będziesz chodził w motocyklowych butach raczej nawet jak będą bardziej cywilne.

6

Tylko do jazdy. Czasem krótkie odcinki po 30-40 minut.

dabljuer250x

7

To bym kupił jakieś buty bardziej enduro/ supermoto.
W supermoto łatwo jest gdzieś "zostawić" nogę
superczesiu napisz mi na PW jaki budżet to może coś pomogę :)

Pozdrawiam,
Piotrek

8

ja do codziennej jazdy odpuscilem typowo crosowe buty, kupilem zwykle sidi fusion i nie chce zadnych innych . bardzo wygodne nogawka spokojnie sie w nie miesci i wszystko w nich dobrze czujesz

9

Wszystko zależy od jazdy, nie wariuje na mieście a leżałem dwa razy: raz na dohamowaniu na starych pasach dla pieszych, których nie zauważyłem i raz na drodze z kostki, prawdopodobnie coś było rozlane. Jak kto woli oczywiście; w lecie śmigam w jeansach po mieście i też się mieszą w GXy:) jeśli chodzi o czucie to kwestia przyzwyczajenia plus ustawienie dobrze przede wszystkim dźwigni zmiany biegów.

10

Ja w zasadzie jeżdżę tylko po mieście. Czasem dłuższy wypad ponad 100 km w jedną stronę.
Jeżeli chodzi o kwotę jaką chciałbym przeznaczyć to podoba mi się cena GX-1 około 600 pln.
Konradoz - jak wygląda sprawa komfortu cieplnego w GXach? Da się jeździć w upały i odwrotnie kiedy temperatura spadnie do kilku stopni?
Podczas jazdy w terenie zawsze jest człowiekowi ciepło ale podczas przejażdżki po asfalcie może być różnie.

dabljuer250x

11 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2015-01-29 13:46:25)

W lato jest ciepło w takich butach ale bez tragedii, w zimę też jest ok.
Około 600 za wersję  GX-1 Goodyear? czy jakąś inną?   600 znaczy koło :D 625 czy 550 :)

Pozdrawiam,
Piotrek

12

ceny pomiędzy 600 a 700 pln. Co do wersji to nie wiedziałem że jakieś są - w mojej głowie były tylko GX-1 i kolor do wyboru.

dabljuer250x

13

650/630 zł też chcę te buty :P tylko szkoda że tak mało opinii o nich .

KTM lc4 640

14

Jak coś to mam lepsze dojście(cenę). Info na PW

Pozdrawiam,
Piotrek

15

Na alledrogo wersja evo jest za 550 bodaj. Taniej nie widziałem.

KTM LC4 620SC