31

Odp: Serwis DRZ 400 SM, Help.

mcienki napisał/a:

Motul 5100 to pólsyntetyk!

Fakt, mój bład! A co z tym O-ringiem? Sprawdziłem w instrukcji i napisali, że trzeba wymieniać przy każdej zmianie filtra. Jak się to ma w praktyce, i jakiego o-ringu szukać? W larssonie dla przykładu nie znalazłem :/

MOTOCYKL, a nie MOTOR || DrZet || http://www.flickr.com/photos/FotoMXpl

32

:D  :D  :D  x  ONLY 10W60  x :D  :D  :D

33

Wszystko zależy w jakim jest stanie ten stary, jeśli nie jest spękany itp to możesz go założyc. Spróbuj w sklepie z oringami uszczelniaczami, niestety jesli chodzi o W-wę to Ci nie pomogę, w Poznaniu to bym pomógł

34

mcienki napisał/a:

Wszystko zależy w jakim jest stanie ten stary, jeśli nie jest spękany itp to możesz go założyc. Spróbuj w sklepie z oringami uszczelniaczami, niestety jesli chodzi o W-wę to Ci nie pomogę, w Poznaniu to bym pomógł

I tak dzięki :) A może chociaż wymiary? Można dowolny o-ring dokupić byle by pasował.

35

dokładnie, ma pasowac tzn. grubosc i srednica

36

Jak by ktoś pytał, to się dowiedziałem. Podobno wg. serwisówki. O RING (d: 2.4, D: 52.6)

37

Rozumiem, że pytasz się o o-ring który znajduje się pod pokrywą filtra oleju? Jeżeli tak to od razu mogę Ci powiedzieć, że jeżeli chcesz go kupić to tylko w Suzuki.
Szukałem i ja i chłopaki z suzukidr.pl i nie występuje taki rozmiar w naturze. Ktoś gdzieś kiedyś podał cenę tego oringu ale nie pamiętam ile to było. Na pewno cena nie była adekwatna do produktu.
Ja zmieniałem już olej kilka razy i zawsze na tym samej uszczelce.
Jeżeli twoja nie jest płaska lub popękana to śmiało wsadzasz ją z powrotem. Pamiętaj tylko aby lekko ją natłuścić olejem przed zamontowaniem.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

38

Taka uszczelke mozna kupic w Warszawie i nawet wiem gdzie. O ile pamietam nie jest identyczna jak oryginal SUZUKI, troszke sie rozni ale pasuje w ta szczeline na pokrywce. Koszt to kilka PLN, dokladnie juz nie pamietam. Jak ktos bedzie chcial to moge sie przejechac i sprawdzic, czy dalej sa do kupienia. W sumie za jakis czas sam znowu bede potrzebowal.

39

Ja ostatnio w Poland Position Suzuki zamawiałem dwie i w ciągu 3 dni miałem u siebie

DR-Z 400ESM sold

40 Ostatnio edytowany przez radzio (2010-05-23 13:39:39)

Witajcie. Mam problem z olejem w DRZ. Zlałem stary olej, a w zasadzie jakąś czarną smołę (ok 1litra)śrubą spustową na dole ramy po uprzednim rozgrzaniu motocykla, o tej na dole silnika nie miałem pojęcia. Wymieniłem filtr na HF 139, i zalałem ok 1600 ml (zalecane 1700) oleju MOBIL łan 5W-50 full syntetyk przez korek przy główce ramy po prawej tronie motocykla. Przejechałem sie i lekko ją rozgrzałem po czym sprawdziłem znowu stan. Miarka pokazywała trochę ponad ten zakratkowany obszar. Następnie jak odstawiałem motocykl na dalsze kręcenie śrubkami usłyszałem lekkie stuki spod prawego dekla w trakcie kiedy motocykl był lekko pochylony na lewą stronę (oparcie o ściane kierownicą), kiedy przechylałem go do pionu stukanie ustawało. Zdjąłem dekiel będąc pewnym że znajde tam koło magnesowe i jakąś luźną śrubę ktora potrzebuje pomocy i daje o sobie znać. Jak zobaczyłem sprzęgło to pomyślałem "gdzie jest olej, bo chyba powinien mi teraz wylecieć na buty?", sprzęgło było wilgotne w oleju, a motocykl był odchylony na lewą stronę od pionu.

Moja prośba taka żeby ktoś mi wytłumaczył jak wygląda dokładnie obieg oleju w DRZ, bo jestem zaniepokojony.

Dzięki. :)

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

41

Cześć, sorry że odkopuję ale trochę minęło od ostatniego posta w tym temacie na temat oleju do silnika do DRZ co panowie polecacie? półsyntetyk czy full syntetyk ? jakie oznaczenia 10w40 czy 15w50 ? jakiej firmy i jaka dokładna nazwa tego oleju? i od razu do tego jakiś dobry filtr oleju jak by ktoś podał linki lub coś to byłbym wdzięczny.

42

Full syntetyk 10W40
Chyba, że poprzedni właściciel zalewał go mineralnym.
Co do firmy najlepiej popatrz u siebie w sklepach co masz na półkach. Bo zamawianie oleju przez neta jest chyba bez sensu.
Ja miałem blisko i tanio Shell Advance Ultra i taki kupowałem. Sprawdzał się super.
Motul, BellRay, Fuchs sądzę, że też będą dobre.

Filtr oleju obojętnie jaki. Jest to popularny model filtra oleju i wszystkie wyglądają podobnie. Lepiej poszukać najtańszy i zmieniać go przy każdej zmianie oleju. Najtańszy i najpopularniejszy jest chyba Hiflo który kosztuje z 11zł

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

43

Obojetne, byle nieuzywany

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

44

A jeszcze zapytam jaki jest polecany olej w owner's manual do drz 400sm u mnie piszę że ma to być 10w40 o specyfikacji:
-SAE 10W40   API SF LUB SG    JASO --------
-SAE 10W40   API SH LUB SJ     JASO  MA

Ale nigdzie nie widzę na temat jaki to ma być czy full synetyk czy pół syntetyk a gdzieś wyczytałem na jakimś forum że w serwisówce jest pół syntetyk 10w40 podany.

Tyle osób na tym forum jest posiadaczami suzuki drz 400 lub byłymi posiadaczami, napiszcie co lejecie do swoich maszyn jakieś dokładne nazwy olei, czy nikt nie wymienia oleju dla tego tak cicho? Chyba że to ja tylko robię że tak powiem z piz.. widły w tak prostej sprawie :D...

45 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2012-03-24 13:24:56)

Ja używałem do lt-z i dr-z takiego i było wszystko w porządku
[url]http://allegro.pl/castrol-power-1-racing-4t-10w50-olej-silnik-1-l-i2167260008.html[/url]

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650