1

Temat: Jaki łańcuch do KTM SMC 690

Mam pytanko, chcę kupić łańcuch do mojej pomarańczy i pojawił się taki problem w katalogu DID-a podaje łańcuch o numerze 520VX2 a doczytałem w internetach że łańcuchy te mogą być stosowane do mocy 50km... a SMC ma niecałe 70 więc coś nie halo.
Ponadto łańcuch o większej wytrzymałości o numerze 520ZVMX jest teoretycznie do 100 koni i wszystko ładnie, pięknie... ale w sklepie powiedziano mi że to łańcuch już typowo do ścigaczy i żebym sobie darował.

A więc pytanie do osób które miały już przyjemność wymieniać łańcuch w SMC który łańcuch zamontowaliście bądź który powinienem wybrać???

Husqvarna sm 125 s ---> KTM SMC 690 - petarda!!!

2

Odp: Jaki łańcuch do KTM SMC 690

Możesz założyć ten ZVMX, faktycznie VX2 może być trochę podatniejszy na rozciąganie przy mocy 690'tki na jednym garnku. W 690 Enduro R miałem ZVMX i miało się to bardzo dobrze.

SMC 625 '04 -> TDM900 -> ...??
https://www.bikepics.com/pics/2013/02/14/bikepics-2516302-full.jpg

3

W "ścigaczach" używa się raczej grubszych łańcuchów niż 520. Ja bym sugerował się jednak zaleceniami producenta łańcucha.

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

4 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-10-11 00:23:14)

ZVMX to najmocniejszy łańcuch tego producenta i w offroadzie przy silnikach ok 60 KM przy solidnej eksploatacji wytrzymuje 2-3 sezony.
W twoim przypadku nawet nie zawracał bym sobie głowy vx2.
Jeśli masz rozmiar 520 to na 70 KM i tak jest cienki.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

5

W tych na tor stosuje się 520 ze względu na mniejsze straty w mocy. Ogólnie w nowych ścigałkach więcej jak 525 już się nie montuje.  vx2 da radę (miałem go w sprzęcie opodbnej mocy) ale jak chcesz to możesz i lepszy założyć to dłużej polata.

6

w swoich dwóch 690 stosowałem ZVMX różnica ceny nie jest duża a na pewno warto. W ściagaczach głownie stosuje sie 525 w poj. 600 natomiast do poj. 1000 530

7

Generalnie trochę gadacie głupoty co do tej mocy, mam w kawie założony oem zestaw napędowy i jest to właśnie 520 także to że jest to mało na ~70KM to trochę bzdura.

Części silnikowe, odzież motocyklowa oraz akcesoria jeżeli czegoś potrzebujesz napisz do nas ! sklep@RRmoto.pl

4SR SIDI ALPINESTARS NOLAN LS2 X-LITE MOTUL IPONE SBS NISSIN AXO FLY PROGRIP

8

Aaa uważaj jeszcze na podróbki zvmx. Są one nawet w dużych i znanych hurtowniach.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

9

W dziobalu mam VX2, wytrzymał  7 tys km. Teraz zakładam ZVMX - dam znać za rok czy warto dopłacać :)

10

Oryginał chyba najlepszy, przy prawie 10k km naciągnąłem go dokładnie raz, zębatki jak i łańcuch wyglądają niemal jak nowe

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250