1 Ostatnio edytowany przez TheSuchy1999 (2014-11-30 20:10:35)

Temat: Jakie moto dla 16-sto latka?

Witam!
Mam 16 lat, ważę ok 65 kg i mam ok 187.5 cm wzrostu. Chciałbym zacząć przygode z supermoto ale nie wiem jaki sprzęt byłby dla mnie odpowiedni. Motocykla używałbym głównie do jazdy po okolicach, od czasu do czasu tor i czasami wypady do lasu. Myślałem nad zakupem jakiejś 250-tki w 4t i stopniowe przerabianie go na SM. Wiem że to trochę kosztuje i jest z tym dużo roboty ale jestem młody i chciałbym się z tym trochę pobawić :) Czy Ktm exc-f 250 byłby dobry na początek? Czy może lepsza by była yamaha wr 250?

Ps. Umiem jeździć na moto więc wydaje mi się że nie było by większych problemów z przyzwyczajeniem się do tego motocykla

2

Odp: Jakie moto dla 16-sto latka?

"Głównie do jazdy po okolicach[...]" - rozumiem, że masz tutaj na myśli drogi publiczne. Niestety, póki co nie możesz prowadzić po drogach publicznych jakiejkolwiek 250-tki. Nie chcę tutaj wychodzić na jakiegoś moralizatora czy stróża prawa, ale to jest ważna kwestia. Różne rzeczy się na drogach dzieją, i nie mam tutaj na myśli jakiejś kontroli policyjnej, w trakcie której wyjdzie, że nie masz uprawnień, chodzi mi tutaj bardziej o jakiekolwiek zdarzenie drogowe z Twoim udziałem. Wtedy robi się z tego naprawdę poważny problem i to może nawet nie tyle dla Ciebie, co dla Twoich rodziców, a to dlatego, że jesteś niepełnoletni. Serio to jest ważna kwestia, a nie rozumiem czemu tak wielu ją pomija. Ja rozumiem, że ciągnie do mocy i do jazdy, ale bądźmy też w miarę rozważni. Może w takiej sytuacji lepiej byłoby kupić jakieś 125 w dwupaku i do tego dorobić prawo jazdy? I wtedy jeździsz sobie spokojnie jako gość, nie oglądasz się za siebie co chwilę i cieszysz się jazdą.

Husqvarna TE/SM 610i.e

3

I to jest słuszna koncepcja!

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

4

bielu000 udzielił najmądrzejszej odpowiedzi jaką mogłeś usłyszeć na forum... Na prawde taka 125 w 2T daje czadu i można na niej zrobić wszystko to co sie ogląda na YT. Prawko juz możesz śmiało robić nigdzie Ci sie chyba nie śpieszy ? w zimę teoria a na wiosnę praktyka. A jednak mieć to prawko to rzecz święta i spokój w głowie.

Niedaleko mnie był przypadek, że ojciec kupił 16 letniemu synowi piękną R6.... No i niestety syn się zabił... Albo to ojciec go zabił... Różnie o tym ludzie mówili.  Tylko szkoda, że zabił również swojego kolegę który jechał razem z nim. Afera była o tym wielka. Trzeba pomyśleć i sobie wyobrazić co w takiej sytuacji dzieje się w głowach rodziców oraz w głowach innych na temat tego co zrobili i czym to poskutkowało.

Dr.Bigos 0,7

Częstochowa okolice pisac !

5

W tym wieku 125 2t sprawialo mi tyle frajdy ze czulem sie bogiem. Czasy sie zmienily ale chyba nadal powinno tobie takie moto w pelni wystarczyc. W terenie to juz w ogole sie pobawisz a jak masz/ masz w planach a1 to juz w ogole bedzie to bardzo praktyczny sprzet

6

Mówiąc "głównie do jazdy po okolicach" miałem na myśli nieczynne drogi za moim domem, w moich okolicach pełno takich nieczynnych dróg :) Jak na razie nie mam zamiaru wyjeżdzać na drogi publiczne. Rodzice zresztą by mi pewnie nie pozwolili haha.

7

pozwolą kupić sprzęt powyżej 125ccm , a nie pozwolą wyjechać na publiczne drogi? Przecież oni by i tak na to wpływu nie mieli.
Zrób tak jak to pisali poprzednicy - 125 w 2suwie , ludzie są często zdziwieni jak to zapierdala po odblokowaniu.

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

8 Ostatnio edytowany przez Koso (2014-12-02 19:55:48)

Ja w twoim wieku ganiałem Wr 125x. Teraz ganiam na najmocniejsz jednocylindrowu i niezamienilbym go na nic innego

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

9 Ostatnio edytowany przez czarnysm610 (2014-12-02 22:02:21)

"umiem jezdzic na moto"- tzn jezdziles jakims pizdzikiem 2-3 sezony czy kolega dał sie pare razy karnąc?  jesli to pierwsze to mozna pozwolic sobie na 125 2t jesli nie to lepiej 4t.  125 w dwupaku ma kolo 30 kucy i na pierwsze moto wedlug mnie jest za mocne

525 EXC

10

Nie ma też co przesadzać, wszystko zależy od rozsądku. Mój pierwszy raz na moto to był skuter kolegi, a drugi to już na motorze żużlowym (na 500 ) w wieku 15 lat, i nic sobie nie zrobiłem. Przecież nie trzeba od razu manety na maksa odwijać.

dt 125 SM -> sv 650 -> FE 450 (2017)

11

oczywiscie, raz sie przejedziesz spokojnie itd, ale jesli  dajmy na to mialbys 500ccm na co dzien w wieku 15 lat to w koncu bys odwinal..

525 EXC

12

czarnysm610 napisał/a:

oczywiscie, raz sie przejedziesz spokojnie itd, ale jesli  dajmy na to mialbys 500ccm na co dzien w wieku 15 lat to w koncu bys odwinal..

Aj tam pierdolenie, mój brat w wieku 16 lat miał f4i na co dzień, w wieku 17l 636, w wieku 18 Gixxa 1000 k6 i nigdy nie odwinął.
Wszystko zależy od umiejętności, szczęścia i rozsądku, oczywiście nie pochwalam jazdy na takich moto w takim wieku ale nie dramatyzujmy...

17 lat :)  -- [url]https://www.youtube.com/watch?v=jLVP9UEEU14[/url]

KXF 250 '14

13

Miec to kazdy moze , nawet  10 latek hayabuse .  a umiejetnosci nabywasz jezdzac, a latajac od razu na czyms duzym nie ma opcji zeby  nauczyc sie wykorzystywac sprzet, chyba ze potrzebny jest tylko dla podniesienia wlasnego ego i manete bedzie odwijac  na 1/5.   A 16 latek na 600 to jest dopiero pierdolenie, chyba ze nazwisko miał Rossi to wtedy moze i bylo by to zgodne z logicznym rozumowaniem.

525 EXC

14

Z racji tego, że przerabiałem taki sam problem jak ty mogę ci trochę opowiedzieć. 16 lat i dylemat: Iść na prawko czy kupić jakiegoś crossa i popylać po polnych. Wybór padł na prawko a1 i DT 125 SM. Cały ubiegły sezon nią przelatałem. Wrażenia ogromne. Da rade nią dobrze poupalać, a co jest najlepsze w tym? Dokumenty w kieszeń i jadę gdzie tylko mi się to podoba. Z racji tego, że supermoto krawężniki, korki, dróżki w parkach itp. nie stanowią dla mnie żadnej przeszkody. Więc moim zdaniem radziłbym Ci zrobić tak jak ja - oswoisz się w ruchu.

15

[url]http://olx.pl/oferta/ktm-125-exe-CID5-ID7S2Kw.html#a2d281ba53[/url]
Bier mojego podobne do dt tyle że lepsze :D