1 Ostatnio edytowany przez pioneer656 (2014-11-29 09:10:04)

Temat: Prawko A1, kozackie SM 125? :D

Witam,
za 5 miesięcy stuknie mi 17 lat.
co prawda już dawno mogłem robić A1 ale zdecydowałem się teraz :)
Obecnie pomykam na DT 50sm z 2011, no ale jednak nie ma to takiego kopa jakbym chciał, poza tym moto bezawaryjne.
A więc interesuje mnie dobre supermoto 125 w cenie +/- 9 tyś.
Korzystałbym z niego głównie ja, ale też ojciec który ma prawko B (motocyklami umie jeździć).
i teraz pytanie do Was, co takiego wybrać?
z góry mówię TYLKO 2T! nie chcę nawet znać 4T..
i nie zrozumcie mnie źle, 125 w 4T nie chcę znać! :D
z góry mówie że exc odpada.. za drogie w utrzymaniu..
rozglądałem się za huską [url]http://olx.pl/oferta/husqvarna-sm-125-supermoto-a1-CID5-ID6D1FD.html#ea1c50fe28[/url]
czy też może lepiej coś klasycznego ( podobno słabszego ) tańszego w utrzymaniu i ogólnie bardziej spokojnego takiego jak Dt 125
[url]http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-125-cm-xt-2006r-supermoto-kat-b-moc-ok-35km-CID5-ID7Wypx.html#35d3f6967f[/url]

Myślałem też czy nie lepiej czekać do 18 i zrobić A2 jednak moim zdaniem porządne zadbane 125 2t spokojnie mi wystarczy.
niestety ale jakaś 400 czy 500 na a2 kosztuje też dosyć sporo ;(
więc jak sądzicie?
czy dobrze to kombinuje? :D

2

Odp: Prawko A1, kozackie SM 125? :D

9 tysięcy to masz bardzo duży wybór.

Jeśli zależy Ci na taniej eksploatacji i silniku 2t to myślę że na pierwszym miejscu stawiałbym Yamahę DT 125. W tej cenie masz top sprzęt.

Husqa również do polecenia ale spotkałem się z wieloma egzemplarzami (zwłaszcza starsze modele) z dużą ilością usterek.

Części bez problemu dostępne do obu maszyn. Do DT jest więcej i ciut tańsze. Jeśli o mnie chodzi to ja stawiam na Yamahę bo dużo śmigałem z Danikenem jak ją jeszcze posiadał i wiem do czego jest zdolna i ile wytrzyma. Kupuj co się Tobie bardziej podoba, i co jest w lepszym stanie. Ze sprzedażą nie powinno być problemu jeśli jest zarejestrowana na A1/B, dzięki nowym przepisom.

3

no w sumie racja :D
aczkolwiek słyszałem że Husqa ma o wiele większego kopa ;)

4

nie ma aż tak ogromnej różnicy w mocy , 25km vs 28km jeśli się nie myle.
Ja bym brał co bym znalazł w lepszym stanie , a myśle , że za 9k oba sprzęty kupisz w stanie bdb

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

5

w sumie to DT taniej by mi wychodziła pod względem części itd :)
a zawsze można się pobawić w tuning, wstawić jej cylka 160, wydech i rózne optyczne bajerki :D

6

No i bez sensu, co za różnica czy masz 125 z cylindrem na 160 czy litra ?
Nie masz prawa poruszać się czymś takim po drogach i jak ktoś nie daj boże Ci wyjedzie to będzie Twoja wina bo motor zwiną z drogi i się okaże, że to nie 125 a coś większego to bulisz z własnej kieszeni.

Forum Prawne napisał/a:

Prawdziwe problemy zaczynają się jednak dopiero wtedy, gdy poruszając się pojazdem bez wymaganych do tego celu uprawnień, spowodujemy wypadek. Fundusz Gwarancyjny pokryje szkody, które wyrządziliśmy poszkodowanym, ale potem wytoczyć nam proces i zażąda zwrotu poniesionych kosztów. W rezultacie nie obce są prawnikom przypadki, że osoby bez prawa jazdy musiały spłacać na rzecz FG wielotysięczne zobowiązania (nawet powyżej 50 tys. zł).

A 125 naprawdę idzie sie nauczyć jazdy a jak chcesz ryzykować, to czymś na czym będzie spora różnica w mocy a nie dla 5 koni do dt.

Szukam motocykla.

7

No masz rację :) ale mówię że to już w ostateczności :)

8

Jeśli szukasz mocy w 125 to celuj w exc , gasgas , tm , yamaha yz itp itd.
Z tym , że koszta eksploatacyjne będą spore

9

b0unceR napisał/a:

Jeśli szukasz mocy w 125 to celuj w exc , gasgas , tm , yamaha yz itp itd.
Z tym , że koszta eksploatacyjne będą spore

tak za przeproszeniem, nie umiesz czytać?
napisałem EXC- odpada.
a nwm skąd nagle YZ sobie wymyśliłeś..  i co ona ma wspólnego z moto z homologacją i oponkami SM..
co za "znafca".. omg

10 Ostatnio edytowany przez andrzeju (2014-11-29 18:00:14)

Może i nie przeczytał twojego posta z wymaganiami ale zwrócić uwagę to mogłeś mu grzeczniej.
I tak w ogóle

pioneer656 napisał/a:

Ała, ta składnia ;_;

TERROR KITTY CREW

Nienawiść do skuterów tak zostałem wychowany.

11

Ta huska była forumowicza Ozzier została sprzedana z 3 tygodnie temy ,lecz jest jeszcze na olx :D

Husqvarna sms/smr 125 10'  & Kawasaki kxf 250 09'

12 Ostatnio edytowany przez b0unceR (2014-11-29 19:19:01)

pioneer656 napisał/a:

napisałem EXC- odpada.
a nwm skąd nagle YZ sobie wymyśliłeś..  i co ona ma wspólnego z moto z homologacją i oponkami SM..
co za "znafca".. omg

Przeczytałem , ale skoro chcesz 'tjuningować' dt'ke wsadzając większy cylinder , mogę wywnioskować , że jej moc Ci nie będzie wystarczać - stąd te propozycje

ps. wsadzając cylinder 160cmm do dt'ki podczas wypadku nie będzie większej różnicy czy byś jechał tą dt'ke zarejestrowaną na A1 , czy yz'tka bez homologacji ;)

13

pioneer656 napisał/a:

napisałem EXC- odpada.
co za "znafca".. omg

Więcej takich chamskich postów, a na pewno otrzymasz pomoc :)
Ciebie nikt nie krytykował za pokemonowy post.

14

andrzeju napisał/a:

Może i nie przeczytał twojego posta z wymaganiami ale zwrócić uwagę to mogłeś mu grzeczniej.
I tak w ogóle

pioneer656 napisał/a:

Ała, ta składnia ;_;

nie jesteśmy na lekcji polskiego kolego, to tylko mowa potoczna.
nie popełniłem błędów ortograficznych, zdanie jest zrozumiałe więc po co się tu spinać?
po prostu zareagowałem tak dlatego, że piszemy o enduro/supermoto z homologacją a kolega mi wypalił z YZ więc?

15 Ostatnio edytowany przez wyrzyk969 (2014-11-29 23:19:05)

yz też możesz mieć z homologacja, ja mam kx z homo i był na kółkach sm więc problemu nie widzę

VOR 530 SM-R   &   KAWASAKI KX 250 SM STUNT
CA Technology