1

Temat: Wybór SM

Witam
od dłuższego czasu myślę o "porzuceniu" plastików i kupnie sm, tylko za bardzo nie wiem czy coś sprosta moim oczekiwanią :D
Mianowicie moto musi mieć homologacje, czytałem ze drz i podobne są słabawe przypuszczam ze klasa typu fmx 650 nie odbiega za bardzo od drz, fajnie żeby moto nie wymagało remontu co sezon ani co dwa :)  cena max do 15 tysi chyba że jest coś tanśzego co sprosta moim wymaganią.  co byście polecili?

2

Odp: Wybór SM

crf 450

rmz 250
gas gas txt 250

3

huska 610. crf wytrzyma dwa sezony jak bedziesz robic po 1k km w sezonie :P

WR 250x

4 Ostatnio edytowany przez maniak (2014-10-21 21:08:45)

lewyy napisał/a:

crf wytrzyma dwa sezony jak bedziesz robic po 1k km w sezonie :P

Widać że nie miałeś okazji czytać wypowiedzi Seby. :)

KTM EXC 450
       SXF 250

5

Jeździłem kiedyś palstikami i pamietam moment przesiadki na SM więc domyślam sie mniejwięcej czego sie spodziewałasz po SM. Zakładając ze jeździłeś mocnymi sportami typu R1 czy gixer 1000 to mozesz celować w jakaś spokojną czetrystapiedziesiatke chyba ze jeździłeś szescsetkami to rozejrzyj sie za max 250ccm. Szybkie i zwinne SM to nie to samo co ciężki, powolny sport dla dziadków, SM naprawdę zapierdala. Kojarzy mi sie cos jeszcze o przywitalni...

Miej wyjeb@ne, a bedzie Ci dane...
MANEY#101 RMPST
Bez Ciśnienia rally team

6

kolego, najpierw to znajdź słownik.

Jak lubisz hardcore to bierz SXV 550 z pewnego źródła :-)

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

7

manio napisał/a:

Jeździłem kiedyś palstikami i pamietam moment przesiadki na SM więc domyślam sie mniejwięcej czego sie spodziewałasz po SM. Zakładając ze jeździłeś mocnymi sportami typu R1 czy gixer 1000 to mozesz celować w jakaś spokojną czetrystapiedziesiatke chyba ze jeździłeś szescsetkami to rozejrzyj sie za max 250ccm. Szybkie i zwinne SM to nie to samo co ciężki, powolny sport dla dziadków, SM naprawdę zapierdala. Kojarzy mi sie cos jeszcze o przywitalni...

już nie przesadzajmy , są tu ludzie na forum co się z jakieś 125 na husaberga przesiadali i nic złego im się nie staneło, sam miałem okazje przejechać się na wr'ce 450 , po 'przesiadce' z spokojnej 25-konnej suzuki gn 250 i simsonka i nie było jakieś tragedii  , wszystko do opanowania jeśli nie odkręcasz z początku manetki za szybko i za mocno :)

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

8 Ostatnio edytowany przez maniak (2014-10-21 22:53:49)

b0unceR napisał/a:

już nie przesadzajmy , są tu ludzie na forum co się z jakieś 125 na husaberga przesiadali i nic złego im się nie staneło, sam miałem okazje przejechać się na wr'ce 450 , po 'przesiadce' z spokojnej 25-konnej suzuki gn 250 i simsonka i nie było jakieś tragedii  , wszystko do opanowania jeśli nie odkręcasz z początku manetki za szybko i za mocno :)

Do opanowania jest każdy sprzęt, ale o to tutaj chodzi że koledzy doradzają tak aby ławtwiej można było wykorzystać potencjał w danym sprzęcie.
Przejażdzka to nie to samo co kilka okrążeń na torze.
Tak samo jak większość amatorów w mx w naszym kraju jeździ na 450 pomimo że męczą ich te sprzęty bo cieżej jest ogarnąć ( nie chodzi mi o moc ) taką 450 niż zwinną lekką i lekko się prowadzącą 250.
Głównie takie rzeczy wychodzą podczas użytkowania w terenie ,na torach mx , na torze supermoto nie wypowiem się bo nie mam doświadczenia a są tu którzy o tym też powiedzą.
Jak ma ktoś tylko sobie pyrkać po drogach to i po 125 ogarnie 450 a i więcej nie będzie pewnie problemu.
Koso z tego co wiem to na 690 przesiadł się z wr 125 z tego co mówił że pierwsze dni były nienajprostrze a teraz sami widzimi jak lata.

KTM EXC 450
       SXF 250

9

brudny_harry napisał/a:

fajnie żeby moto nie wymagało remontu co sezon ani co dwa :)

Następny koncert życzeń :)

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

10

A nie lepiej  założony budżet wydać na moto i zostawić sporą część na remont?

Załóż sobie budżet na moto około 10-11, a resztę przeznacz na remont i eksploatację na te 2-3 lata.

Lub kup 690 i będziesz zadowolony z mocnego i mało wymagającego pod kątem serwisu motocykla ;-)

Będzie 690 niebawem

11

maniak napisał/a:
b0unceR napisał/a:

Do opanowania jest każdy sprzęt, ale o to tutaj chodzi że koledzy doradzają tak aby ławtwiej można było wykorzystać potencjał w danym sprzęcie.
Przejażdzka to nie to samo co kilka okrążeń na torze.
Tak samo jak większość amatorów w mx w naszym kraju jeździ na 450 pomimo że męczą ich te sprzęty bo cieżej jest ogarnąć ( nie chodzi mi o moc ) taką 450 niż zwinną lekką i lekko się prowadzącą 250.
Głównie takie rzeczy wychodzą podczas użytkowania w terenie ,na torach mx , na torze supermoto nie wypowiem się bo nie mam doświadczenia a są tu którzy o tym też powiedzą.
Jak ma ktoś tylko sobie pyrkać po drogach to i po 125 ogarnie 450 a i więcej nie będzie pewnie problemu.
Koso z tego co wiem to na 690 przesiadł się z wr 125 z tego co mówił że pierwsze dni były nienajprostrze a teraz sami widzimi jak lata.

Ale kolega żadnym słowem nie wspomniał , że ma zamiar latać po torze :)

12 Ostatnio edytowany przez brudny_harry (2014-10-22 19:38:07)

o torze nie myślę, jeżeli chodzi o to czym smigałem czy tam smigam to były to litry także takie sm tym bardziej ze do pałowania po drodzę chciałbym żęby było na prawdę mocne i nie zniszczyło mnie przy serwisie, serwis głownie mam na myśli piec, z resztą podołam

13

Po litrze to żadne sm nie będzie mocne a przynajmniej ja takiego nie spotkałem:) A i pałowanie to tylko po mieście. Także ja na twoim miejscu jednak bym się nad tym torem zastanowił.

14

brudny_harry napisał/a:

o torze nie myślę, jeżeli chodzi o to czym smigałem czy tam smigam to były to litry także takie sm tym bardziej ze do pałowania po drodzę chciałbym żęby było na prawdę mocne i nie zniszczyło mnie przy serwisie, serwis głownie mam na myśli piec, z resztą podołam

szukaj ktm exc 525 z silnikiem RFS , powinien pan być zadowolony ;)

15 Ostatnio edytowany przez maniak (2014-10-22 20:34:19)

b0unceR napisał/a:

szukaj ktm exc 525 z silnikiem RFS , powinien pan być zadowolony ;)

A były 525 bez RFS ? :D Czepiam się tak tylko :)
Ale to to co mówi b0uncer nie głupia opcja ale pytanie czy lubisz trochę czasem posiedzieć przy moto przy takich rzeczach jak np. zawory.
Chociaż po rozmowie z rakiem wiem że rfs nie są wymygające na częste regulacje zaworów.
Trochę częściej zmieniasz olej bo co +/- te 15 mth razem z filterkami dbasz o filtr powietrza i latasz.
No ale remont w tym moto kiedyś będzie zrobić ale ta maszyna naprawdę się odwięczy.

KTM EXC 450
       SXF 250