1

Temat: Aprilla Dorsoduro 750 czy KTM 690 SMC??

Witam bywalców forum. Jak w temacie, postanowiłem przenieść się z krzaków na ulicę i rozważam właśnie dorsoduro i smc 690. Co byście doradzili? Szukam motoru przede wszystkim uniwersalnego zdecydowanie bardziej do jazdy po mieście niż torze i koniecznie jak najmniej obsługowego ( niestety nie mam szwagra teścia ani kuzyna mechanika a sam tez remontu nie przeprowadzę). Słyszałem że w obu modelach silniki są żywotne i można robić długie dystanse między serwisami.  Może ktoś miał któryś z tych modeli?? Chyba że polecanie coś innego? Jak mówiłem najważniejsze dla mnie cechy to uniwersalność i brak konieczności częstego serwisowania.

P.S ile takie motory robią przebiegu przed remontami silnika?? Można sie nie bać 20000 na karku czy raczej celować w coś < 10000??

Yamaha WR 400, KTM 690 SM Prestige

2

Odp: Aprilla Dorsoduro 750 czy KTM 690 SMC??

Szczupły napisał/a:

najważniejsze dla mnie cechy to uniwersalność i brak konieczności częstego serwisowania.

Niestety mimo ze aprilie uwielbiam to pod te wymagania ( konkretnie druga czesc zdania ) moze sie nie nadawac. Zalezy jak sie trafi ale jednak KTM bedzie pewniejszy na dluzsza mete

3

Domier napisał/a:

Niestety mimo ze aprilie uwielbiam to pod te wymagania ( konkretnie druga czesc zdania ) moze sie nie nadawac.

Możesz rozwinąć? Miałeś Dorsoduro?

https://www.bikepics.com/members/81

4 Ostatnio edytowany przez Domier (2014-09-25 15:26:08)

Nie nie mialem. Mialem inne aprilie i nie powielam opinii z netu. Do dorsoduro sie przymierzalem. Uwielbiam wloskie moto ale Aprilia lubi niestety platac figle. Chociazby slaby system smarowania o czym sporo osob sie dowiaduje pizdujac na kole, problemy z elektryka tez nie sa jej obce ale to akurat domena wlochow. Nie mowie zeby nie kupowac. Gdybym mial okazje to bym kupil ale z pelna swiadomoscia upierdliwosci tych sprzetow.

5

Co do 690 SMC to silnik w teście czasopisma Motorrad po 50 000 km wykazywał niewielkie zużycie (był to test dziobala, ale silnik ten sam), a niedawno na fb na Grupie 690 koleś dawał zdjęcie licznika ze stanem 44 444 km i zero problemów.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

6

Ogólnie każdy Włoch lubi płatać figle :) nie tylko Aprilia tak ma, moim zdaniem wybierz SMC bo Dorsduro na pewno nie bedzie tak bezawaryjne i nie da Ci tyle fun'u co Kat ;D

MV Agusta F4 S 1+1 evo03 <- sprzedam/zamienię
Beta M4 3.5 <- sprzedam/zamienię
Honda CRF250R 2013 <- też xd

7

Ja bym brał dorosduro. Terenówkami już się najeździłeś to lepiej spróbować czegoś nowego. Aprilia będzie dużo lepsza jak już wyjedziesz za miasto. Średnia prędkość będzie wyższa i dasz radę nadążyć za innymi szosowymi sprzętami. Ma dwa gary więc remont pewnie nawet nie jest przewidziany przez producenta. Przebieg do zajechania wyniesie koło 70-120tys.km. A serwis pewnie dwa razy rzadziej niż kat. Jedyna wada to właśnie włoska marka:)