1

Temat: drugi motocykl - porady

Hej wszystkim! :)
Pozwólcie, że się przedstawię, bo dopiero zawitałam na forum. Mam na imię Marta, 22 lata, Yamahę wr 125 x.
Przed następnym sezonem planuję zmianę sprzętu. Najchętniej supermoto, max 2-3 letnie, ok. 45 KM (nie więcej!), żeby dało się przejechać trasę Kielce - Kraków od czasu do czasu. Zastanawiałam się nad wr 250 x, ale doszłam do wniosku, że aż takiej dużej różnicy nie będzie, a nie chcę motocykla zmieniać jak rękawiczek. Dr z 400 są za stare :(. I na tym moje pomysły się kończą. Szukam czegoś co mnie nie znudzi przez 2-3 lata, a pozwoli później przesiąść się na większe maszyny.
W związku z tym coraz poważniej zastanawiam się nad KTM duke 390. Pojemność, gabaryty wydają się dla mnie idealne. Tylko to nie jest supermoto...
Macie może jakieś sugestie co warto rozważyć? Czy jakieś doświadczenia bądź opinie o wyżej wspomnianym KTM?
pozdro :)

2

Odp: drugi motocykl - porady

Poczekaj na KTM 390 supermoto

[url]http://motormania.com.pl/newsy/nowosci-rynkowe/supermoto-na-bazie-ktm-duke-390-zdjecie/[/url]

3

Moze smc690 o zmiana na najsłabsza mapę, wtedy jest potulny jak baranek :)

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

4 Ostatnio edytowany przez PRELUDE2000 (2014-09-22 08:56:41)

Marta skoro odrzuciłaś Drezynę, to nic sensowniejszego Ci nie zaproponuję. Kilka słów jednak o 390-tce. Trudno powiedzieć kiedy wejdzie do produkcji wersja SM z tym piecem, a szkoda bo dla świeżych motocyklistów (i nie tylko) propozycja taka byłby świetnym wyborem by dobrze wjeździć się w SuMo. latałem na Duke 390 i byłem zachwycony. Oczywiście widać rozwiązania budżetowe w tym motocyklu (głównie osprzęt i jakość materiałów) ale cały sprzęt robi na prawdę dobre wrażenie. Latałem 390-tka głównie po mieście i tam testowałem jego możliwości i tak: hamulce zadowalające choć mogły by być lepiej dozowalne - ale nie można wymagać zbyt wiele od motocykla produkowanego w Indiach :) Przyspieszenie naprawdę bardzo przyzwoite i wystarczające by skutecznie tyrać po mieście. Zawias zestrojony dość twardo - brak możliwości regulacji, jednak składanie się i wyczucie sprzęta rewelacyjne. Duke prowadzi się w zasadzie jak rower. Jednak lecąc kilka minut z maksymalną prędkością (ok 130km/h) bolało mnie serce. Przelot pomiędzy Kielcami a Krakowem (115km) to była by mordęga, dla uszu i dla motocykla. Były plany by zbudować małą wersję Adventure z tym silnikiem jednak KTM wycofał się z tych planów - na pewno nie bez przyczyny. Jesli zostanie zbudowana 390 w wersji SM tak ja naprawdę bardzo poważnie się nad nią zastanowię. Na dojazd do pracy, treningi czy start w amatorach byłby idealny - po delikatnych modyfikacjach :)

Dodam jeszcze że na stacji spotka Cię nie lada zaskoczenie - ostro nakurwiając ten sprzęt w zasadzie nic nie pali :)

Pozdro!

5

Witam Marto,
Nie kładź kreski na WR250X dopóki jej nie wypróbujesz. Sam testowałem WR125X i faktycznie szału nie było; już miałem sobie odpuścić yamahę ale po przejażdżce na 250tce uśmiech na twarzy się pojawił więc było OK. Naprawdę przyzwoicie przyspiesza i jest ultra lekka. Maksymalna prędkość przelotowa to ~140 km/h. Na dzień dzisiejszy nie chciałbym sprzętu o większej mocy bo i tak łamie wszystkie możliwe ograniczenia w mieście a staram się jeździć spokojnie... Jeżeli szukasz czegoś na dłuższe trasy to WR nie polecam (jak pewnie żadnego SM) - mało wygodna kanapa, pozycja na chorągiewkę i minimalny zbiornik paliwa (rezerwa po 125-130 km).
Podsumowując - świetny i dynamiczny sprzęt na dojazdy do pracy / krótki przeloty, idealny do miasta ale nie na dłuższe trasy.

dabljuer250x

6

Zobacz:
[url]http://forum.supermoto.pl/topic29805-s-yamaha-wr250x-2008r.html[/url]

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

7

Dzięki chłopaki!
Ale teraz jeszcze bardziej nie wiem... :) Muszę się wybrać na jazdę próbną i zdecydować. A na ktm supermoto na pewno się nie doczekam -.-

8

Marta moim zdaniem SMC będzie najlepszym wyborem :)

9

przede wszystkim nie patrz się na rok tylko na stan faktyczny

wr 250x

www.bikersbook.pl