1 Ostatnio edytowany przez Olaff (2014-08-12 13:55:25)

Temat: Jaki obiektyw?

Siemano, czasami brakuje mi troche zooma przy fotkach i np. nie moge podejść bliżej do zrobienia pstryka, dlatego szukam jakiegoś lepszego obiektywu. Pstrykałka to D3100, generalnie to nie jestem super pro w temacie, potrzebuje tylko większego zooma i kompletnie sie na tym nie znam, więc chce zasiegnac tutaj porady. Pewnie troche osób się na tym zna i będzie w stanie coś poradzic? Amatorka pełną gebą, teraz mam podstawowy obiektyw AF-S Nikkor 18-55. Szukam czegoś z przedzialu do 200mm? Chyba, że macie jakieś lepsze propozycje dla świeżaka.

btw. do fish eye potrzebna jest tylko jakaś nakładka czy trzeba kupic kompletnie inny obiektyw?

READY TO >> TERROR

2

Odp: Jaki obiektyw?

mam 18-200 i na tor daje radę w zupełności.
generalnie najlepszy zoom to jest w nogach :)
ale jak czasem sąsiadka zmienia staniki to tego 200 ciut brakuje i chciało by się ze 2000 ;)
niema czegoś takiego jak uniwersalny obiektyw do wszystkiego, musisz popróbować albo kupić wszystkie i wozić ze sobą w torbie.

Green

3

gel3k napisał/a:

kupić wszystkie i wozić ze sobą w torbie.

No właśnie.. Jedyne co robie to zdjęcia na jakichś meet'ach gdzie można pstryknąć jakąś fajną furmanke i głównie do tego potrzebuje obiektywu. Jakieś portrety czy krajobrazy nie goszczą u mnie na karcie pamieci

READY TO >> TERROR

4

Taki duży zoom typu 18-200 jest bardzo spoko jeśli ktoś wymaga uniwersalności i nie chce się bawić w zmienianie szkieł, co jest uciążliwe zwłaszcza gdy zależy na czasie. Ja w D90 miałem Sigme 18-200, wymagania ogniskowej zaspokajała, była też tania w miare bo za prawie nówkę dałem 6 baniek. Żeby nie było różowo, na długim końcu była ciemna , F 6.3 a nie jak zazwyczaj 5.6, do tego brak stabilizacji jakiejkolwiek dawał się we znaki gdy było ciemniej.

[url]https://plus.google.com/u/0/photos/108510552830539984196/albums/5910897232352493713[/url]  tu są różne foty robione tym zestawem, moim zdaniem przyzwoita jakość.

Warty uwagi jest też Nikon 18-105 ze stabilizacją, no ale troszke krótszy zoom.
Tylko te dwa mi przychodzą na myśl, chyba że z Tamrona byłoby coś ciekawego, ostatnio nie siedzę w temacie bo po nikonie przesiadłem się na alfe a teraz na NEXa tylko z tego względu że więcej filmuje niż pstrykam.

Rybie oko to cięzki temat, ja bym się w nakładki nie bawił bo jakość będzie raczej z dupy plus to że np stałka z małą ogniskową niesamowicie ogranicza a dodatkowy dobry obiektyw to spory wydatek.

TERROR KITTY CREW

Nienawiść do skuterów tak zostałem wychowany.

5 Ostatnio edytowany przez Miyagi (2014-08-19 13:27:27)

polecam stronke :

[url]http://www.optyczne.pl/ranking_czytelnik%C3%B3w-ranking_uniwersalnych_zoom%C3%B3w.html[/url]

[url]http://www.optyczne.pl/testy_obiektyw%C3%B3w.html[/url]

"Czas tracony z przyjemnoscia, nie jest czasem traconym"
                                         - Thomas Eliot

6

A ja polecam coś z zakresu 70-200 albo 70-300. Masz wtedy fajna jakość obrazu i spory wybór. Generalnie polecam Tamrona 70-300 VC. Świetne szkło w dobrej cenie. Dodatkowo masz bardzo dobrze działającą stabilizację.
Jak masz jakieś pytania odnośnie foto to się odezwij, postaram się doradzić.

DR-Z 400 SM K6