1

Temat: poszukiwania 125 4 T SM

witam wszystkich. Jestem tu totalnym Świeżakiem :)

Mianowicie prosiłbym Was o pomoc. Szukam jakiegoś SM 125, ale jednak 4 T. do tej pory jeździłem skuterem 2 T, więc już mi tego wystarczy. Oczywiście przejrzałem bardzo wiele tematów w necie, ale proszę Was o pomoc na forum specjalizującym się w danej materii. Mam 177 cm , waga jakieś 75 kg. Wiek nie ma tu nic do rzeczy - 30 lat , ale korzystając z nowej ustawy ( prawko kat. B , brak kat. A - a nie mam zamiaru rejestrować 125 / 50  ) szukam właśnie jakiejś 125 4 T.

Co jest rozsądnym wyborem pomiędzy jakością a ceną ??

ile trzeba mieć , by kupić rozsądny egzemplarz...........????

Z racji, że mieszkam przy granicy znalazłem u naszych sąsiadów takie coś :

[url]http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-anzeige/mz-125-supermoto-sm/224132762-305-4188?ref=search[/url]

rok 2007 , przeb 12 tyś km, stan wygląda na ok. Tylko ile to jest też warte oraz czy to faktycznie dobry sprzęt.

Najbardziej podoba mi się KTM DUKE 125. Ale ceny ...........chociaż wczoraj była z przb 3000 km z r 2013 za 2900 euro.

Za pomoc będę bardzo wdzięczny i pozdrawiam

2

Odp: poszukiwania 125 4 T SM

duke to nie sm
co do motocykla - raczej szukałbym na twoim miejscu w 2t , bo jednak 4t w 125 to Ci się bardzo szybko znudzi

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

3

b0unceR napisał/a:

duke to nie sm
co do motocykla - raczej szukałbym na twoim miejscu w 2t , bo jednak 4t w 125 to Ci się bardzo szybko znudzi

ok co do duke - temat i tak do zamknięcia

a co do 2 t - jakie są najlepsze propozycje - powiedzmy,  że cena nie gra roli.

Chcę coś fajnego ładnego i przede wszystkim niezawodnego.

Remont 1 raz na 15 kkm to ok , ale nie co np 1 kkm lub 2 kkm....

4

Np : [url]http://allegro.pl/husqvarna-sms-125-supermoto-2t-jak-nowa-i4397559992.html[/url]

5

Zacznijmy od tego- do czego ma służyć moto?
Dla fanu czy do transportowania tyłka ?

Jeżeli masz już kat B to zakładam, że chodzi o fun.

Myślę, że nawet lepiej dołożyć kilka stówek na remont co jakiś czas i mieć z jazdy 100% satysfakcji.
Dobrym strzałem byłby exc 125. Trochę supermoto trochę enduro i będzie na pewno mega fun.
125 4t to kloc, którego objeżdża pierwszy lepszy skuter z lepszym setupem.

Te 320 zł na tłok co jakieś 100 mtg to stosunkowo małe pieniądze a wrażenia po jeździe na pewno lepsze niż na 4t.

KXF 250 '14

6

Hustler13 napisał/a:

Zacznijmy od tego- do czego ma służyć moto?
Dla fanu czy do transportowania tyłka ?

Jeżeli masz już kat B to zakładam, że chodzi o fun.

Myślę, że nawet lepiej dołożyć kilka stówek na remont co jakiś czas i mieć z jazdy 100% satysfakcji.
Dobrym strzałem byłby exc 125. Trochę supermoto trochę enduro i będzie na pewno mega fun.
125 4t to kloc, którego objeżdża pierwszy lepszy skuter z lepszym setupem.

Te 320 zł na tłok co jakieś 100 mtg to stosunkowo małe pieniądze a wrażenia po jeździe na pewno lepsze niż na 4t.

OK. więc powiedzmy , że limitem byłoby jakieś 8 k zł. Na gotowo.

Tak - moto tylko do FUN - mam skutera - Gilerę Runner - 50 ccm - z lekkim tune....ale takiego kupiłem i tyle - licznikowe leci ok 100 - co w silniku jest nie wiem i tyle - wydech widzę , że Leo Vince ........

w ciągu 12 miesięcy wypaliłem nim .....2 zbiorniki paliwa :)

WIEC FUN.....

chodzi mi o coś solidnego i młodego, nie chcę Dt z lat 90....sto razy spawanych itd.....

ale chciałbym też sprzęt, którym mógłbym dalej pojechać np te 100 km i żeby nie padł gdzieś po drodze, bo mu za gorąco itd......

jednak na nasze drogi odpada sport - to moje zdanie........

dlatego sm lub enduro, ale kostka na drogę się nie nadaję, dlatego SM.

Ok , jeśli taki średnio wyżyłowany moto wytrzymuje 100 mh - czyli jakieś 100 x 60 km = 6000 km , to nie jest aż tak źle

straszyło mnie full crosy typu 15 mh i 600 zyla .......to masakra

czekam na propozycję. Nie oczekuję konkretnych ofert z allegro tylko sprzętów które polecacie.......

Na 99 % przywiozę sobie wtedy owy sprzęt z DE............ :)

7

Exc 125 jest dosc mocno wyzylowane ale do fanu nadaja sie jak najbardziej i za 8 tys kupisz w miarę zadbany i świeży motocykl

Dwu rurka ●0●
https://www.facebook.com/Enduroodcinateam?notif_t=page_invite_accepted
https://www.youtube.com/channel/UCYV8bbKRwrZfIIc8wr4fhyA

8

erich44 napisał/a:

Exc 125 jest dosc mocno wyzylowane ale do fanu nadaja sie jak najbardziej i za 8 tys kupisz w miarę zadbany i świeży motocykl

fajny sprzęt, podoba mi się. ...

a może jeszcze jakieś propozycje ??

9

jak 2T no to jeszcze np. Aprilia mx i Aprilia sx

Wyluzuj stary co sie tak marszczysz?

10

wg. mnie exc 125 nie bedzie spelniac twych oczekiwań odnoście remontów. Jednak jest to jedna z najbardziej wyżyłowanych setek i serwis dość konkretny.
Proponowałbym Ci husvarne sm 125 , coś pomiędzy dt , a exc - zarówno mocowo , jak i serwisowo.
No i za 8 kamieni też spokojnie kupisz , a jest to już seryjna wersja supermoto

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

11

b0unceR napisał/a:

wg. mnie exc 125 nie bedzie spelniac twych oczekiwań odnoście remontów. Jednak jest to jedna z najbardziej wyżyłowanych setek i serwis dość konkretny.
Proponowałbym Ci husvarne sm 125 , coś pomiędzy dt , a exc - zarówno mocowo , jak i serwisowo.

Dokładnie poluj na Husqvarne ,EXC zeżre twój portfel nie tylko przy remontach np. spalanie na poziomie 9l + olej do mieszanki (1l/40zł),wymiana oleju co ok. 10MTH ,mycie filtra powietrza też w miarę często i robi się nam niezła sumka .
A i jak kupisz teraz jakiegoś ładnego SMS'a w dobrej kasie to jeszcze na tym zarobisz ,gdyż to jest najpopularniejszy SM z 125 cc .

12

WiTuF4 napisał/a:
b0unceR napisał/a:

Dokładnie poluj na Husqvarne ,EXC zeżre twój portfel nie tylko przy remontach np. spalanie na poziomie 9l + olej do mieszanki (1l/40zł),wymiana oleju co ok. 10MTH ,mycie filtra powietrza też w miarę często i robi się nam niezła sumka .
A i jak kupisz teraz jakiegoś ładnego SMS'a w dobrej kasie to jeszcze na tym zarobisz ,gdyż to jest najpopularniejszy SM z 125 cc .

oki - czyli huśka sm. Są może jakieś specjalne wersje, które mają lepsze podzespoły np. Heble???

Co ile trzeba robić remont ???

Ile kosztuje taki renont ???

czy jest coś na co szczególnie trzeba zwracać uwagę podczas kupna??

13

WiTuF4 napisał/a:
b0unceR napisał/a:

Olej co 10 MTH ? :O w 2t ? :O a regulacja zaworów co ile? :P

14

Chodzi o olej w skrzyni bystrzaku ;)

KXF 250 '14

15 Ostatnio edytowany przez karol_zary (2014-07-22 08:18:22)

Ok - wybór padł na Husqvarne sms125 ale z tych nowszych - powiedzmy od roku 2011 to są 4t a wy mi polecacie kupić 2 t, więc mam teraz niezłą zagadkę. ....

coś źle patrzę ??? Były jednocześnie wersje 2t i 4t ??