Temat: początki z moto, wybór ciuchów i reszty gratów
zdaje się że pół roku temu zakładałem tu pierwszy temat bo coś tam srośtam... bo był pomysł ...
jako że od poniedziałku startuje z kursem na A ! mam trochę pytań co wybrać dlaczego to a dlaczego nie co inne ?
1. moto
to na 99% będzie DReZyna
why? ma być jak najmniej obsługowe bo nie mam worka kasy żeby wymieniać co kilka godzin olej, i naprawiać co chwilę a jeździć chcę dużo !
gdzie? do pracy (22km) leśnymi krętymi równymi asfaltami, miasto i trasy dłuższe krótsze
to spoko bo tu temat luźny bo wiem czego chce problem na pewno pojawi się zaraz z wyborem odpowiedniego egzemplarza...
2. kask !
integrale jak na szlifierki odpadają..
więc mam dwa typy :
a) full crosowy + gogle
b) full z szybką i blendą
problem polega na tym że noszę okulary korekcyjne, do gogli narciarskich ( anon helix ) obecne ,,paczałki" są troszkę przy małe ale na silę mogą być choć czuć mały dyskomfort...pytanie czy gogle na crosa są znacznie większe od narciarskich ?
jeździ w ogóle ktoś w narciarskich ? (anony spoko! antifog podwójne szkło, wymienna zewnętrza szybka, jedna amber druga lustro, dobra wentylacja, giętkie dobrze dopasowujące się do twarzy)
kask podobają mi się w sumie KENNY i cenowo tez odpowiadają bo myślę około +- 500 na kask przeznaczyć
czy lepiej iść modele z szybką i blendą z tego powodu że nosze korekcyjne yhhh ;/
3. kurtka/spodnie
w sumie kurtkę mam fajną co prawda nie motocyklową ale softshela który myślę sprawdził by się na moto...
ale jak już to coś takiego wizualnie mi się nawet jakoś podoba..
[url]http://www.24mx.pl/kombinezon-one-industries-battalion-czarny[/url]
miał ktoś doczynienia z tym?
skóry odpadają na razie.
4. buty
budżet jest jaki jest więc i buty muszą być z tańszych..
pytanie jak sprawdzają się buty crossowe w jakimś łażeniu jak moto odstawione na bok ?
troszkę poczytałem i generalnie spoko mieć buty na ,,zawiasie" ale to już wydatek około 1 tys. a to na ten czas cena mocno zaporowa... tu również zastosowanie mogła by mieć moja odzież z gór, mam dwie pary dobrych trekingówek na twardej podeszwie i jedne na moto mógł bym poświecić.
5. to wasze sugestie co jak z czym ugryźć bo mnie już czasem łeb boli od kombinowania co jak dobrze dobrać ;/
Dzięki za cierpliwość i pomoc!